Tyttebær smager fantastisk til oksestege og vildtretter, men de skal syltes først. De små, røde bær er nemlig hvinende sure rå, men lækkerbiskener når de er syltet.
Når man siger tyttebær, er der to kvinder, som popper op i tankerne: Den ene er Tyttebær-Maja fra 'Emil fra Lønneberg', den anden Egtvedpigen.
Tyttebær har været brugt som tilbehør til mad og ingrediens i vin og øl i tusindvis af år i Norden. Da Egtvedpigen blev fundet nær Vejle, opdagede arkæologerne resterne af en barkspand med bundfald af øl lavet på tyttebær. Det er ca. 3.300 år gammel øl, så allerede dengang plukkede vi tyttebær.
Og Tyttebær-Maja? Ja, det siger sig selv. Den gamle kone i Astrid Lindgrens bøger har formentlig fået navnet, fordi hun var god til at lave tyttebærsyltetøj.
I Sverige menes bærrene at være afgørende for, at svenskerne fik vitaminer nok vinteren igennem. Den dag i dag er tyttebærsovs - på svensk: lingonsylt - fast tilbehør til traditionelle retter som kødboller med kartoffelmos.
Selvsyltende bær
Når man laver syltetøj, behøver man ikke at tilsætte konserveringsmidler, der forlænger bærrenes holdbarhed. Deres høje indhold af den naturlige konserverende benzoesyre gør, at de kan holde sig i et lukket glas med vand op til et par år.
Det er også benzoesyren, som giver den bitre smag til bærret. Æblesyre og ravsyre står for den syrlige smag.
Tranebær har stort set samme indhold af det naturlige konserveringsmiddel, og de to bær ligner også hinanden en del.
Næringsindhold
Bærrene indeholder stoffer, der forhindrer bakterier i at sætte sig fast i blærens slimhinde, så de kan virke forebyggende overfor urinvejsinfektioner. Derudover indeholder de A-, C- og E-vitaminer samt kalium og Omega3-fedtsyrer.
Energi: 54 kalorier.
Proteiner: 0,8 gram.
Kulhydrater: 10,3 gram.
Fedt: 0,5 gram.
Kilde: Frida Fooddata.dk.
Sæson
Planterne er meget lave, nærmest dværgvækst, da de kun bliver 20-30 centimeter høje. De vokser hovedsaligt i Nordsjælland og Jylland, og især er de glad for den jyske hede.
Bærrene er modne fra begyndelsen af august til begyndelsen af oktober. I slutningen af august er der ligefrem tyttebærweekend i Vest- og Midtjylland. Her åbnes plantager og heder undtagelsesvis op for bilkørsel, så folk kan komme ind og plukke de modne bær.
Opbevaring
Skal du bruge tyttebær indenfor 14 dage, kan du opbevare dem i en lukket pose i køleskabet. De kan også fryses og opbevares i sin egen saft.
Det eneste du skal gøre for at konservere dem, er at hælde vand på en flaske eller i et patentglas sammen med bærrene, så holder de et år eller to.
Anvendelse
- Tyttebærsyltetøj smager fortrinligt til pandekager og hjemmelavede vafler.
- Saftevand af de små bær har en interessant smag a la tranebærjuice.
- Kom friske tyttebær i en snaps og lad den trække i seks til otte uger, så har du en dejlig snaps til julefrokosterne.
- Du kan også komme de friske bær let knuste i dejen til dit brød.
Louise Fabricius
Hej Karen. 😉
Jeg håber du har det godt.
Ved du noget om forskellen på vitamin/mineral indhold på rå, syltede, kogte bær? Hvis jeg sukkersylter og fryser ned, er det så det samme?
Bh
Susanne Kayser
Min nysgerrighed blev stillet! Lige dét, jeg havde brug for at vide! Mange tak 🙏🙏🙏
Holger Rørby Madsen
Hej Susanne
Dejligt at høre - det var også meningen 🙂
Alt det bedste til dig
Holger