Skadelige stoffer i for eksempel muffinsforme og bagepapir har længe været dagligdag, men nu skal de ud. De er nemlig dårlige både for krop og klima.
Der er papir om vores burger og sharwarma, vi bruger bagepapir til brød og madpapir til madpakkerne. Men indtil nu har nogle af dem indeholdt skadelige stoffer: fluorstoffer. Særligt popcornposer, muffinsforme og burgerpapir ser ud til at være den store synder. Og hvem har lyst til at indtage noget, der indeholder skadelige stoffer?
Når fluorstofferne er i det papir, vi bruger til maden, risikerer vi nemlig at få lidt af dem ind i kroppen, når vi spiser. Og de kan dermed ophobe sig i vores kroppe. Det er skadeligt både for vores immunforsvar og hormonbalance. Og så kan det være kræftfremkaldende. Men fra 1. juli er slut, fortæller fødevareminister Mogens Jensen:
- Fluorstoffer kan vandre over i vores mad, og den risiko vil jeg ikke acceptere. Derfor får vi nu et dansk forbud mod fluorstoffer, som træder i kraft 1. juli. Jeg mener, at stofferne udgør et alvorligt problem, og vi kan derfor ikke vente på EU-regulering.
Sådan undgår du fluorstoffer
Årsagen til, at der kan være skadelige stoffer i det papir, vi får pakket burgeren ind i eller bruger som forme til hjemmebagte muffins, er, at papiret er behandlet med organiske fluorerede forbindelser. Det gøres for at få papiret fedt- og vandafvisende.
Hvis du allerede nu ønsker at undgå de skadelige stoffer, kan du købe paptallerkener, bagepapir, muffinsforme og lignende, der er mærket med det grønne Svanemærke. Popcornsposerne til mikroovnen skal være mærket med ordet PFC-fri, så er du på den sikre side, og lad være med at spise din pizza direkte fra papæsken.
Der er ikke kun fluorstoffer i det papir, vi bruger til fødevarer. Regntøj er ofte behandlet med fluorerede forbindelser for at gøre det vandtæt, det samme kan være tilfældet med sko og møbler. Foreløbig gælder forbuddet dog kun mod emballage til fødevarer.
Del dine ideer og tanker med os andre her: