Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Okse (fakta og nemme opskrifter med oksekød)

Okse (fakta og nemme opskrifter med oksekød)

Billeder med okse og oksekød.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Indhold
  • Her får du opskrifter og inspiration med okse. Det er nemme retter med oksekød fra bøffer til stege, og med fakta og viden om oksekødet.
  • Hvilke dyr giver oksekød?
  • Generelle fakta om okse
  • Ernæringsfakta
  • Tilberedning
  • Sjove og historiske fakta
  • Opskrifter med oksekød
  • Danske klassikere med okse
  • Internationale retter med oksekød
  • Kommentarer

Her får du opskrifter og inspiration med okse. Det er nemme retter med oksekød fra bøffer til stege, og med fakta og viden om oksekødet.

Okse og oksekød er kød, der kommer fra kvæg - altså køer, tyre eller stude (kastrerede tyre). Det bruges i madlavning over hele verden og findes i mange forskellige udskæringer og kvaliteter.

Her kan du blive klogere på oksekødet, og samtidig få de bedste opskrifter med okse.

Netop oksekødet er noget det kød, som vi danskere ofte tilbereder og spiser til aftensmad, og det skyldes selvfølgelig, at det indgår i mange af de mest populære middagsretter i Danmark. Herunder også i en stribe skønne gryderetter.

Se også: Hurtig sauté med oksekød og grøntsager

Hvilke dyr giver oksekød?

  • Ko: Hunkvæg, ofte brugt til kød når de ikke længere bruges til mælkeproduktion.
  • Tyr: Hankvæg, bruges typisk til avl eller kød.
  • Stud: Kastreret tyr, ofte brugt til kød, da det giver mørt og saftigt oksekød.
  • Kalv: Ungt kvæg under ca. 12 måneder, giver det, vi kalder kalvekød (lyst og meget mørt).

Generelle fakta om okse

  1. Oksekød kommer fra kvæg, typisk fra tyre, køer eller stude.
  2. Der er mange udskæringer, eksempelvis:
    • Højreb og entrecote, møre og saftige, gode til bøffer.
    • Mørbrad, det mest møre stykke.
    • Bov og bryst, mere seje, men smagfulde og gode til langtidsstegning.

Ernæringsfakta

  • Oksekød er en god kilde til protein, jern, zink og B12-vitamin.
  • Magert oksekød har færre kalorier og fedt, eks. hakket oksekød 3-7%.
  • Rødt kød bør nydes med måde, mange kostråd anbefaler maksimalt 350 gram tilberedt rødt kød om ugen.

Tilberedning

  • Medium-rare bøf har en kernetemperatur på ca. 55-57 grader.
  • Oksekød skal hvile efter stegning, så bliver det mere saftigt.
  • Langtidsstegning og simreretter gør seje stykker møre og fulde af smag.
  • Marinade med syre (eks. eddike, vin eller citron) kan mørne kødet og give ekstra smag.

Sjove og historiske fakta

  • Oksekød har været spist i tusindvis af år, både i Europa, Asien og Amerika.
  • Nogle racer, som Wagyu eller Angus, er kendt for ekstra mørt og marmoreret kød.
  • I middelalderen blev oksekød ofte saltet eller tørret, da der ikke var køleskabe.

Opskrifter med oksekød

Tikl inspiration er her nogle af de mest populære oksekødsopskrifter på Madens Verden:

Oksemørbradgryde
Min opskrift på oksemørbradgryde med champignon og gulerødder. En kalorielet udgave og med en tilberedningstid på omkring 30 minutter.
Se opskriften her
billede med oksemørbradgryde
Helstegt oksemørbrad
Her er min bedste opskrift på helstegt oksemørbrad i ovn. Stegetiden er cirka 20 minutter, og se også hvad den korrekte kernetemperatur er.
Se opskriften her
Billede af helstegt oksemørbrad.
Hakkebøf
Nem og lækker opskrift på hakkebøf med bløde løg. Klassisk dansk ret med hakkebøffer, løg og god sovs, som hele familien vil elske at spise.
Se opskriften her
Billede af hakkebøf.
Sprængt oksespidsbryst
Her får du min opskrift på sprængt oksespidsbryst. Kødet sprænges i en saltlage, hvilket tilfører både smag og mørhed. Nem fremgangsmåde.
Se opskriften her
billede med sprængt oksespidsbryst
Grydestegt oksetykkam
Grydestegt oksetykkam er himmelsk mad, der er meget nem at lave. Men som skal langtidssteges ved svag varme. Anret med en god kartoffelmos.
Se opskriften her
grydestegt oksetykkam
Culottesteg i ovn - rosa og lækker
Min opskrift på perfekt culottesteg i ovn med stegetid og kernetemperatur, så du altid opnår en mør og velsmagende okseculotte.
Se opskriften her
Billede af culottesteg.
Ovnstegt oksefilet - nem opskrift
Opskrift på ovnstegt oksefilet, der steges i ovnen ved 150 grader varmluft indtil den når en kernetemperatur på 57 grader.
Se opskriften her
billede med ovnstegt oksefilet
Hakket oksekød og spidskål i ovn
Opskrift med hakket oksekød og spidskål, der tilberedes i ovnen med gode krydderier. En ret for både børn og voksne.
Se opskriften her
billede med hakket oksekød med spidskål
Bøf Stroganoff
Min bedste opskrift på bøf stroganoff. En nem gryderet med strimler af oksekød, champignon, paprika og fløde. Serveres med ris eller mos.
Se opskriften her
billede med Bøf Stroganoff
Ungarsk gullasch med kartoffelmos
Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
Se opskriften her
billede med gullasch med kartoffelmos

Danske klassikere med okse

  1. Boller i karry (med oksekød)
    - Traditionelt med svinekød, men mange laver det med hakket oksekød.
    - Serveres med ris og den gule, milde karrysovs.
  2. Frikadeller (med oksekød)
    - Lavet med hakket okse- eller kalvekød.
    - Gode med kartofler og brun sovs - eller i madpakken.
  3. Oksemørbradgryde
    - Ofte lavet med oksemørbrad eller lignende udskæringer.
    - En cremet gryde med bacon, cocktailpølser og paprika.
  4. Hakkebøf med bløde løg
    - En dansk klassiker!
    - Serveres typisk med kartofler og brun sovs.

Internationale retter med oksekød

  1. Lasagne (Italien)
    - Lag på lag af pasta, oksekødsragout og bechamelsovs.
    - En evig favorit blandt både børn og voksne.
  2. Spaghetti Bolognese (Italien)
    - Pasta med en simret oksekødssovs med tomat, løg og hvidløg.
  3. Chili con carne (Mexico/USA)
    - Hakket oksekød med bønner, chili, tomat og krydderier.
    - Perfekt som comfort food!
  4. Bøf Stroganoff (Rusland)
    - Mørt oksekød i flødesovs med løg og paprika - gerne med kartoffelmos eller ris.
  5. Beef burger (USA)
    - Verdens mest kendte oksekødsret!
    - Uendelige muligheder for toppings og tilbehør.
  6. Tacos med oksekød (Mexico)
    - Hakket eller strimlet krydret oksekød i bløde eller sprøde tortillas.
  7. Pho med oksekød (Vietnam)
    - Nudelsuppe med tynde skiver oksekød og aromatisk bouillon.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.