• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Okse - fakta og nemme opskrifter med oksekød

Okse - fakta og nemme opskrifter med oksekød

Billeder med okse og oksekød.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 22. april 2025 - Udgivet: 22. april 2025

Her får du opskrifter og inspiration med okse. Det er nemme retter med oksekød fra bøffer til stege, og med fakta og viden om oksekødet.

Okse og oksekød er kød, der kommer fra kvæg – altså køer, tyre eller stude (kastrerede tyre). Det bruges i madlavning over hele verden og findes i mange forskellige udskæringer og kvaliteter.

Her kan du blive klogere på oksekødet, og samtidig få de bedste opskrifter med okse.

Netop oksekødet er noget det kød, som vi danskere ofte tilbereder og spiser til aftensmad, og det skyldes selvfølgelig, at det indgår i mange af de mest populære middagsretter i Danmark. Herunder også i en stribe skønne gryderetter.


Hvilke dyr giver oksekød?

  • Ko: Hun-kvæg, ofte brugt til kød når de ikke længere bruges til mælkeproduktion.
  • Tyr: Han-kvæg, bruges typisk til avl eller kød.
  • Stud: Kastreret tyr – ofte brugt til kød, da det giver mørt og saftigt oksekød.
  • Kalv: Ungt kvæg under ca. 12 måneder – giver det, vi kalder kalvekød (lyst og meget mørt).

Generelle fakta om okse

  1. Oksekød kommer fra kvæg – typisk fra tyre, køer eller stude.
  2. Der er mange udskæringer, eksempelvis:
    • Højreb og entrecote – møre og saftige, gode til bøffer.
    • Mørbrad – det mest møre stykke.
    • Bov og bryst – mere seje, men smagfulde og gode til langtidsstegning.

Ernæringsfakta

  • Oksekød er en god kilde til protein, jern, zink og B12-vitamin.
  • Magert oksekød har færre kalorier og fedt – eks. hakket oksekød 3-7%.
  • Rødt kød bør nydes med måde – mange kostråd anbefaler maksimalt 350 gram tilberedt rødt kød om ugen.

Tilberedning

  • Medium-rare bøf har en kernetemperatur på ca. 55–57°C.
  • Oksekød skal hvile efter stegning – så bliver det mere saftigt.
  • Langtidsstegning og simre-retter gør seje stykker møre og fulde af smag.
  • Marinade med syre (eks. eddike, vin eller citron) kan mørne kødet og give ekstra smag.

Sjove og historiske fakta

  • Oksekød har været spist i tusindvis af år – både i Europa, Asien og Amerika.
  • Nogle racer, som Wagyu eller Angus, er kendt for ekstra mørt og marmoreret kød.
  • I middelalderen blev oksekød ofte saltet eller tørret, da der ikke var køleskabe.

Opskrifter med oksekød

Der er mange populære retter med okse, og du kan finde mange flere ved at søge her:

Tikl inspiration er her nogle af de mest populære oksekødsopskrifter på Madens Verden:

Oksemørbradgryde

5 fra 3 stemmer
Min opskrift på oksemørbradgryde med champignon og gulerødder. En kalorielet udgave og med en tilberedningstid på omkring 30 minutter.
Gå til opskrift
billede med oksemørbradgryde

Helstegt oksemørbrad

4.9 fra 230 stemmer
Her er min bedste opskrift på helstegt oksemørbrad i ovn. Stegetiden er cirka 20 minutter, og se også hvad den korrekte kernetemperatur er.
Gå til opskrift
billede med helstegt oksemørbrad

Hakkebøf

4.7 fra 149 stemmer
Nem og lækker opskrift på hakkebøf med bløde løg. Klassisk dansk ret med hakkebøffer, løg og god sovs, som hele familien vil elske at spise.
Gå til opskrift
billede med hakkebøf og bløde løg på pande

Sprængt oksespidsbryst

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på sprængt oksespidsbryst. Kødet sprænges i en saltlage, hvilket tilfører både smag og mørhed. Nem fremgangsmåde.
Gå til opskrift
billede med sprængt oksespidsbryst

Grydestegt oksetykkam

5 fra 1 stemme
Grydestegt oksetykkam er himmelsk mad, der er meget nem at lave. Men som skal langtidssteges ved svag varme. Anret med en god kartoffelmos.
Gå til opskrift
grydestegt oksetykkam

Culottesteg i ovn - rosa og lækker

4.8 fra 157 stemmer
Min opskrift på perfekt culottesteg i ovn med stegetid og kernetemperatur, så du altid opnår en mør og velsmagende okseculotte.
Gå til opskrift
billede med culottesteg

Ovnstegt oksefilet - nem opskrift

4.7 fra 85 stemmer
Opskrift på ovnstegt oksefilet, der steges i ovnen ved 150 grader varmluft indtil den når en kernetemperatur på 57 grader.
Gå til opskrift
billede med ovnstegt oksefilet

Hakket oksekød og spidskål i ovn

4.8 fra 435 stemmer
Opskrift med hakket oksekød og spidskål, der tilberedes i ovnen med gode krydderier. En ret for både børn og voksne.
Gå til opskrift
billede med hakket oksekød med spidskål

Bøf Stroganoff

4.8 fra 60 stemmer
Min bedste opskrift på bøf stroganoff. En nem gryderet med strimler af oksekød, champignon, paprika og fløde. Serveres med ris eller mos.
Gå til opskrift
billede med Bøf Stroganoff

Ungarsk gullasch med kartoffelmos

4.7 fra 78 stemmer
Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
Gå til opskrift
billede med gullasch med kartoffelmos

Danske klassikere med okse

  1. Boller i karry (med oksekød)
    – Traditionelt med svinekød, men mange laver det med hakket oksekød.
    – Serveres med ris og den gule, milde karrysovs.
  2. Frikadeller (med oksekød)
    – Lavet med hakket okse- eller kalvekød.
    – Gode med kartofler og brun sovs – eller i madpakken.
  3. Oksemørbradgryde
    – Ofte lavet med oksemørbrad eller lignende udskæringer.
    – En cremet gryde med bacon, cocktailpølser og paprika.
  4. Hakkebøf med bløde løg
    – En dansk klassiker!
    – Serveres typisk med kartofler og brun sovs.

Internationale retter med oksekød

  1. Lasagne (Italien)
    – Lag på lag af pasta, oksekødsragout og bechamelsovs.
    – En evig favorit blandt både børn og voksne.
  2. Spaghetti Bolognese (Italien)
    – Pasta med en simret oksekødssovs med tomat, løg og hvidløg.
  3. Chili con carne (Mexico/USA)
    – Hakket oksekød med bønner, chili, tomat og krydderier.
    – Perfekt som comfort food!
  4. Bøf Stroganoff (Rusland)
    – Mørt oksekød i flødesovs med løg og paprika – gerne med kartoffelmos eller ris.
  5. Beef burger (USA)
    – Verdens mest kendte oksekødsret!
    – Uendelige muligheder for toppings og tilbehør.
  6. Tacos med oksekød (Mexico)
    – Hakket eller strimlet krydret oksekød i bløde eller sprøde tortillas.
  7. Pho med oksekød (Vietnam)
    – Nudelsuppe med tynde skiver oksekød og aromatisk bouillon.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kødboller med blomkål og ærter.

Kødboller med blomkål og ærter (lækker sommer gryderet)

Ugens bobler, uge 25, 2025

Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler

Uge25-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Forsiden lige nu

billede med blomkålsgryde med kylling
Lækker blomkålsgryde med kylling og grøntsager→ Se opskriften
hverdagsmad
Hverdagsmad - opskrifter på lækre hverdagsretter→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
billede med sojakylling med nem kartoffelsalat
Sojakylling med nem kartoffelsalat→ Se opskriften
Ugens bobler, uge 25, 2025
Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler→ Se opskriften
billede med spidskålspakker
Spidskålspakker - lækre pakker med spidskål og uden kød→ Se opskriften
spinatpandekager
Spinatpandekager - den lækre og nemme opskrift→ Se opskriften
blomkålscurry
Blomkålscurry - indisk vegetar mad med blomkål→ Se opskriften
surdejsboller
Surdejsboller - nemme morgenboller bagt med surdej→ Se opskriften
Billede med nye kartofler, der lige er gravet op
Er nye kartofler eller gamle kartofler sundest?→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her