Her får du opskrifter og inspiration med okse. Det er nemme retter med oksekød fra bøffer til stege, og med fakta og viden om oksekødet.
Okse og oksekød er kød, der kommer fra kvæg – altså køer, tyre eller stude (kastrerede tyre). Det bruges i madlavning over hele verden og findes i mange forskellige udskæringer og kvaliteter.
Her kan du blive klogere på oksekødet, og samtidig få de bedste opskrifter med okse.
Netop oksekødet er noget det kød, som vi danskere ofte tilbereder og spiser til aftensmad, og det skyldes selvfølgelig, at det indgår i mange af de mest populære middagsretter i Danmark. Herunder også i en stribe skønne gryderetter.
Hvilke dyr giver oksekød?
- Ko: Hun-kvæg, ofte brugt til kød når de ikke længere bruges til mælkeproduktion.
- Tyr: Han-kvæg, bruges typisk til avl eller kød.
- Stud: Kastreret tyr – ofte brugt til kød, da det giver mørt og saftigt oksekød.
- Kalv: Ungt kvæg under ca. 12 måneder – giver det, vi kalder kalvekød (lyst og meget mørt).
Generelle fakta om okse
- Oksekød kommer fra kvæg – typisk fra tyre, køer eller stude.
- Der er mange udskæringer, eksempelvis:
- Højreb og entrecote – møre og saftige, gode til bøffer.
- Mørbrad – det mest møre stykke.
- Bov og bryst – mere seje, men smagfulde og gode til langtidsstegning.
Ernæringsfakta
- Oksekød er en god kilde til protein, jern, zink og B12-vitamin.
- Magert oksekød har færre kalorier og fedt – eks. hakket oksekød 3-7%.
- Rødt kød bør nydes med måde – mange kostråd anbefaler maksimalt 350 gram tilberedt rødt kød om ugen.
Tilberedning
- Medium-rare bøf har en kernetemperatur på ca. 55–57°C.
- Oksekød skal hvile efter stegning – så bliver det mere saftigt.
- Langtidsstegning og simre-retter gør seje stykker møre og fulde af smag.
- Marinade med syre (eks. eddike, vin eller citron) kan mørne kødet og give ekstra smag.
Sjove og historiske fakta
- Oksekød har været spist i tusindvis af år – både i Europa, Asien og Amerika.
- Nogle racer, som Wagyu eller Angus, er kendt for ekstra mørt og marmoreret kød.
- I middelalderen blev oksekød ofte saltet eller tørret, da der ikke var køleskabe.
Opskrifter med oksekød
Der er mange populære retter med okse, og du kan finde mange flere ved at søge her:
Tikl inspiration er her nogle af de mest populære oksekødsopskrifter på Madens Verden:
Oksemørbradgryde
Helstegt oksemørbrad i ovn med tid og temperatur
Hakkebøf
Sprængt oksespidsbryst
Grydestegt oksetykkam
Culottesteg i ovn - rosa og lækker
Ovnstegt oksefilet - nem opskrift
Hakket oksekød og spidskål i ovn
Bøf Stroganoff
Ungarsk gullasch med kartoffelmos
Danske klassikere med okse
- Boller i karry (med oksekød)
– Traditionelt med svinekød, men mange laver det med hakket oksekød.
– Serveres med ris og den gule, milde karrysovs. - Frikadeller (med oksekød)
– Lavet med hakket okse- eller kalvekød.
– Gode med kartofler og brun sovs – eller i madpakken. - Oksemørbradgryde
– Ofte lavet med oksemørbrad eller lignende udskæringer.
– En cremet gryde med bacon, cocktailpølser og paprika. - Hakkebøf med bløde løg
– En dansk klassiker!
– Serveres typisk med kartofler og brun sovs.
Internationale retter med oksekød
- Lasagne (Italien)
– Lag på lag af pasta, oksekødsragout og bechamelsovs.
– En evig favorit blandt både børn og voksne. - Spaghetti Bolognese (Italien)
– Pasta med en simret oksekødssovs med tomat, løg og hvidløg. - Chili con carne (Mexico/USA)
– Hakket oksekød med bønner, chili, tomat og krydderier.
– Perfekt som comfort food! - Bøf Stroganoff (Rusland)
– Mørt oksekød i flødesovs med løg og paprika – gerne med kartoffelmos eller ris. - Beef burger (USA)
– Verdens mest kendte oksekødsret!
– Uendelige muligheder for toppings og tilbehør. - Tacos med oksekød (Mexico)
– Hakket eller strimlet krydret oksekød i bløde eller sprøde tortillas. - Pho med oksekød (Vietnam)
– Nudelsuppe med tynde skiver oksekød og aromatisk bouillon.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: