Wagyu er det japanske navn for kvæg med det mest møre og lækre oksekød, man kan forestille sig. Her er alt, du skal vide om kødet.
Wagyu er en særlige, japanske kvæg, som producerer det lækreste oksekød, man kan tænke sig.
Man kan nu godt finde Wagyu-producenter udenfor Japan, for eksempel i Australien og sågar nogle få hundrede i Danmark.
Wagyu er betegnelsen for fire forskellige kvægracer, men hvis du fobinder ordet kobe med Wagyu, er det ikke en fejl.
Kobekød kommer nemlig fra en af disse racer, som opdrættes ved byen af samme navn.
Se også: Den store bøfguide
Hvad er Wagyu
Japanerne har ikke brugt oksekød i deres traditionelle køkken. Deres okser blev brugt som arbejdsdyr i marken, men i slutningen af 1800-tallet begyndte man at importere kvæg fra andre lande.
Det skete som et led i en større plan om at indføre noget af den vestlige kultur til Japan - blandt andet det vestlige køkken.
Det blev til de fire kvægtyper, hvis kød i dag kaldes Wagyu, som er en sammentrækning af ordene Japan og ko.
Kødet fra disse dyr har en høj kvalitet og meget fedtmarmorering.
Se også: Helstegt oksemørbrad i ovn med tid og temperatur
Hvad er kobekød
Kobekødet kommer fra en af de fire racer, nemlig tajima. Det er noget af det fineste og dyreste oksekød, man kan få.
Derfor er der en række krav til netop dette kød, blandt andet oprindelse, foder, slagtemetode og kvalitet.
Der findes mange historier om, hvordan landmændene masserer køerne dagligt for at få den rette kvalitet, men det er blot historier.
Dog er der en lille sandhed i dem, da det er vigtigt, at køerne lever et ustresset liv for, at deres kød skal bevare den høje kvalitet.
I følge The Meat Club består foderet af en særlig blanding af korn, urter, græs, tang og mæsk, som er et affaldsprodukt fra øl og risvin.
Hvordan tilbereder man Wagyu
En tommmelfingerregel er, at dette kød ikke må stege særlig længe. Da fedtmarmoreringen er så høj, er det vigtigt at gøre stegetiden så kort som muligt.
Fedtet smelter nemlig over høj varme, derfor skal du blot grille eller stege en kobebøf eller andre bøffer fra Wagyu-kvæg et par minutter på hver side. Hvis de skal være røde, skal du nøjes med et minut på hver side.
Da det som udgangspunkt er uhyre mørt kød, behøver det heller ikke lang tilberedning.
Husk at tage kødet ud af køleskabet en halv time før stegning og lad det hvile op til ti minutter, før I spiser det.
Se også: Peberbøf i cognacsauce med tilbehør
Hvor køber jeg det
Nogen slagtere sælger dette lækre kød, men du kan også købe vakuumpakket Wagyukød over nettet.
Irma har også af og til denne type oksekød, særligt op til nytårsaften er det muligt at købe det.
Se også: Culottesteg - stegetid og kernetemperatur på culotte
Del dine ideer og tanker med os andre her: