Ølbrød er et godt madbrød, som smager helt fantastisk. Brødet har en lækker mild smag, der minder om surdej. Og det skal kun hæve en time.
Ølbrød er både saftigt og fuld af smag. Det har også de lækreste lufthuller, som giver brødet en dejlig tekstur. Øl giver både en god syre til brødet, og så hjælper det også gæret til at hæve bedre.
Jeg synes faktisk, at dette brød smager lidt af surdejsbrød, men fordelen er, at denne opskrift kun kræver en times hævning, hvilket gør brødet nemt og hurtigt at lave.
Du kan bruge lige præcis den øl, som du har stående, de fungerer lige godt. Jeg bruger selv en helt almindelig Tuborg, da det er, hvad jeg har derhjemme.
Opskrift på saftigt ølbrød
Ølbrød
Ingredienser
- 3 dl vand
- 12 gram tørgær
- 1 spsk honning
- 2 dl øl
- 30 ml olivenolie
- 350 gram hvedemel
- 150 gram fuldkornsmel
- 1,5 tsk salt
Sådan gør du
- Start med at tage en stor skål, og tilføj vand, tørgær og honning. Rør det godt sammen, tilføj nu øl og olivenolie.
- Tilføj hvedemel, fuldkornsmel og salt, mens du ælter dejen godt sammen. Ælt dejen i fem til ti minutter. Dejen skal være ret klistret, nærmest våd, men stadig smidig. Den minder om en surdejsdej i konsistens.
- Dæk nu dejen til med et viskestykke, og lad den hæve i 40 minutter. Tag derefter en brødform og dæk den til med bagepapir. Put nu dejen hen i formen og dæk den til. Lad det hæve i 20 minutter mere.
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Drys lidt olivenolie henover dejen, og dæk den til med stanniol. Put brødet i ovnen, lad det bage i 20 minutter.
- Fjern derefter stanniolen og skru ovnen op til 250 grader. Bag brødet i yderligere 15 minutter, eller indtil det er gyldent og færdigbagt.
- Lad ølbrød køle ned, før du skærer og serverer det.
Få tilsendt opskriften på mail
Tip
Du kan sagens halvere mængden af gær til ølbrød og så lade dejen koldhæve i køleskabet henover natten. Det giver endnu mere smag.
Se også andre opskrifter på brød:
Luftigt franskbrød bagt med mælk og smør
Annette Simpson
Kanjeg bruge almindeligt gær ?
Dorte
Fantastisk brød, vi elsker det og super nem opskrift så 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️herfra
Susanne Vissing Frost
Jeg fulgte opskriften slavisk, men dejen blev som tynd havregrød? Prøvede at tilsætte lidt mere mel, uden det hjalp. Jeg måtte hælde dejen i formen. Det var hverken helt eller halvt bagt efter den angivne tid, endte med at få ca 20 min mere.
Resultatet var et tungt klægt brød, der ikke havde nævneværdigt og var totalt klistret og klægt i bunden
Hvad er der gået galt for mig?
Rakel Seneca
Hej Susanne
Det lyder rigtig ærgerligt, at brødet ikke blev som ønsket.
Dejen er en del mere våd end en traditionel gærdej. Kan du have æltet den længe nok? Den skal nemlig æltes i fem til ti minutter, det gør nemlig, at melets gluten bliver aktiveret og dermed bliver dejen mere smidig og ikke ligeså flydende. Husk også at brødet skal bages dækket med stanniol.
Jeg håber, at det hjalp og at næste brød bliver helt perfekt.
Vh
Rakel
Bente
Hej.
Jeg har bagt dette brød en enkelt gang, og var helt vild med det.
Nu er sagen den, at jeg gerne ville bage dem som boller. Hvor lang bagetid tror du så, der skal til?
Holger Rørby Madsen
Hej Bente
Det var da en god ide. Jeg vil skyde på ca. 15 minutter ved 200 grader. Lad mig endelig høre hvordan de bliver 🙂
Alt det bedste
Holger
Rakel Seneca
Hej Bente
Hvor er det dejligt, at du er vild med brødet.
Jeg har ikke selv prøvet at bage det som boller, men jeg vil skyde på at bage dem i cirka 10 minutter tildækket med stanniol, først ved 200 grader og derefter fem minutter ved 250 grader. Men det kommer selvfølgelig helt an på, hvor store boller du laver. Jeg vil også lige tilføje, at du skal være opmærksom på, at dejen er ret våd, så måske skal du lave bollerne i metalmuffinsforme, så de ikke flyder ud under bagning.
Rigtig held og lykke, jeg håber, at bollerne bliver lige så gode som brødet.
Venlig hilsen
Rakel