Opskrift på nytårstorsk til nytårsaften, hvor rigtig mange stadigholder af at spise kogt torsk. Husk at tilsætte lidt eddike til kogevandet.
Traditionerne omkring maden nytårsaften varierer utroligt meget, men mange steder står den på nytårstorsk.
Her er opskriften på den kogte torsk til nytårsaften, men hvorfor torsken er blevet en tradition i mange danske hjem nytårsaften er ikke helt klart.
Nytårstorsken har været det gennem nogle generationer, og måske er forklaringen, at man trængte til noget andet efter den fede julemad. Og så lever vi jo i land med masser af friske fisk omkring os.
Opskriften er beregnet til 4-6 personer.
Ingredienser til nytårstorsk
1 stor og friskfanget torsk på cirka 1,5 kilo
Vand
0,5 deciliter eddike
2 teskefulde groft salt
20 sorte peberkorn
Sennepssovs laves af
2 spiseskefulde smør
2 spiseskefulde hvedemel
1 deciliter kogelage fra torsken
4 deciliter mælk
2-3 teskefulde fiskesennep
Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Bed fiskehandleren om at klargøre torsken, herunder at fjerne hovedet. Og tilbage skal du gerne have omkring 1,5 kilo torsk, der er klar til at komme i en stor gryde.
- Læg torsken i gryden, og fyld koldt vand i indtil torsken netop er dækket med vand.
- Kom så eddike i sammen med groft salt og sorte peberkorn.
- Kog forsigtigt kog, og skru så ned for blusset igen. Lad nytårstorsken småsimre i cirka 15 minutter.
- Du kan med fordel undervejs fjerne skummet i gryden med en hulske.
- Lad torsken stå og trække et par minutter i kogevandet.
Sennepssovs med fiskesennep
Smelt to spiseskefulde smør i en gryde, og når det er brust af kommes hvedemel ved.
Pisk det rundt, og pisk derefter en deciliter kogevand fra torsken i.
Tilsæt derefter mælk indtil du har den rette konsistens på sovsen. Det plejer at passe med cirka fire deciliter mælk, men tilsæt indtil den ønskede konsistens opnåes.
Smag så sovsen til med fiskesennep, og start med et par teskefulde. Måske skal du have lidt mer i, måske er det nok.
Smag så fiskesennepssovsen til med salt og friskkværnet peber, og lad den småkoge i fem minutter, så du koger melsmagen væk.
Anret din nytårstorsk med sennepssovs og det ønskede tilbehør.
Se også mine opskrifter på:
Fiskefrikadeller af grovhakket torsk
Dampet torsk