• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Palmin - fakta, gode råd og anvendelse

Palmin - fakta, gode råd og anvendelse

Billede med palmin.
Palmin er en raffineret kokosolie, som blandt andet anvendes til kiksekage og kogning af klejner. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  2. maj 2025 - Udgivet:  2. maj 2025

Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. 4 gode råd om anvendelse
  2. Forskel på kokosolie og palmin?
  3. Palmin eller svinefedt til klejner
  4. Næringsindhold

Palmin er en kokosolie, som vi især anvender til kogning af klejner op mod jul, men palminen indgår ofte også i den klassiske og populære kiksekage.

Palminen fremstilles af raffineret og bleget kokosfedt, og den har et meget højt indhold af mættede fedtsyrer.

Faktisk 86 gram mættede fedtsyrer pr. 100 gram.

Som sagt anvendes palminen meget ofte til kogning af klejner, og her er de fire gode råd når du bruger palmin.

4 gode råd om anvendelse

Palminen skal være omkring 180 grader før den er klar til brug. Mål temperaturen med et termometer, eller læg en lille terning franskbrød ned i gryden. Når brødet bliver gyldent på et minuts tid, er palminen klar til brug.

Undgå at din palmin sprutter ved at tørre dine madvarer af med køkkenrulle inden det kommes i gryden. Dette gælder selvfølgelig ikke hvis du panerer.

Undgå at overfylde din gryde med palmin (kokosolie) under kogningen. For meget fyld får nemlig temperaturen til at falde, og må den ikke. Så kog lidt ad gangen.

Du skal ikke anvende låg, når du koger mad i palminen. Og de færdigtilberedte madvarer lægges på køkkenrulle eller andet fedtsugende materiale.

Forskel på kokosolie og palmin?

Måske har du undret dig over hvad forskellen egentlig er på kokosolie og palmin? Og om der overhovedet er en forskel?

Og jo, det er der. Palminen produceres typisk af en bleget og oprenset kokosolie, og derfor er den næsten smagsneutral. Palminen smager altså ikke meget af kokos.

Hvorimod kokosolien er lavet af plantefedtet fra kokospalmerne, og her kan du faktisk godt smage det er kokos. I hvert fald lidt.

I øvrigt er både palminen og kokosolien fast i konsistensen ved en almindelig stuetemperatur, og begge tåler høje temperaturer under kogning.

Palmin eller svinefedt til klejner

De fleste koger efterhånden deres klejner i palmin, hvor alternativet er svinefedt. Men hvad er forskellen?

I forhold til det sundhedsmæssige er det stort set det samme, om du bruger kokosolien eller svinefedt.

Jeg synes svinefedt gør klejnerne lidt mere sprøde, og selvom det godt kan lugte lidt af stegt gris når man koger klejner i svinefedt, så smager de altså ikke af gris efterfølgende.

Desuden er svinefedtet billigere end palminen, men du kan altså bruge begge dele.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram palmin

Kalorier: 900
Fedt: 100 gram
Kulhydrater: 0 gram
Protein: 0 gram.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her