• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Palmin - fakta, gode råd og anvendelse

Palmin - fakta, gode råd og anvendelse

Billede med palmin.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. maj 2025 - Udgivet: 2. maj 2025

Palmin er en kokosolie, som vi især anvender til kogning af klejner op mod jul, men palminen indgår ofte også i den klassiske og populære kiksekage.

Palminen fremstilles af raffineret og bleget kokosfedt, og den har et meget højt indhold af mættede fedtsyrer.

Faktisk 86 gram mættede fedtsyrer pr. 100 gram.

Som sagt anvendes palminen meget ofte til kogning af klejner, og her er de fire gode råd når du bruger palmin.

4 gode råd om anvendelse

Palminen skal være omkring 180 grader før den er klar til brug. Mål temperaturen med et termometer, eller læg en lille terning franskbrød ned i gryden. Når brødet bliver gyldent på et minuts tid, er palminen klar til brug.

Undgå at din palmin sprutter ved at tørre dine madvarer af med køkkenrulle inden det kommes i gryden. Dette gælder selvfølgelig ikke hvis du panerer.

Undgå at overfylde din gryde med palmin (kokosolie) under kogningen. For meget fyld får nemlig temperaturen til at falde, og må den ikke. Så kog lidt ad gangen.

Du skal ikke anvende låg, når du koger mad i palminen. Og de færdigtilberedte madvarer lægges på køkkenrulle eller andet fedtsugende materiale.

Forskel på kokosolie og palmin?

Måske har du undret dig over hvad forskellen egentlig er på kokosolie og palmin? Og om der overhovedet er en forskel?

Og jo, det er der. Palminen produceres typisk af en bleget og oprenset kokosolie, og derfor er den næsten smagsneutral. Palminen smager altså ikke meget af kokos.

Hvorimod kokosolien er lavet af plantefedtet fra kokospalmerne, og her kan du faktisk godt smage det er kokos. I hvert fald lidt.

I øvrigt er både palminen og kokosolien fast i konsistensen ved en almindelig stuetemperatur, og begge tåler høje temperaturer under kogning.

Palmin eller svinefedt til klejner

De fleste koger efterhånden deres klejner i palmin, hvor alternativet er svinefedt. Men hvad er forskellen?

I forhold til det sundhedsmæssige er det stort set det samme, om du bruger kokosolien eller svinefedt.

Jeg synes svinefedt gør klejnerne lidt mere sprøde, og selvom det godt kan lugte lidt af stegt gris når man koger klejner i svinefedt, så smager de altså ikke af gris efterfølgende.

Desuden er svinefedtet billigere end palminen, men du kan altså bruge begge dele.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram palmin

Kalorier: 900
Fedt: 100 gram
Kulhydrater: 0 gram
Protein: 0 gram.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Forsiden lige nu

grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
Billede af salat med torsk og grøntsager.
Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado→ Se opskriften
ribskage kage med ribs
Ribskage - mormors luftige kage med ribs→ Se opskriften
billederesultat for tærte
Hjemmelavet tærte: De 5 bedste opskrifter på tærte→ Se opskriften
Vegetarisk grillspyd kan sagtens laves i god tid, inden grillen tændes. De har kun godt af at ligge og trække i marinaden, så de får ekstra knald på smagen. Foto: Charlotte Mithril
Vegetarisk grillspyd med grøntsager og halloumi→ Se opskriften
Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter på retter med under 500 kalorier→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
wok med edamamebønner og kylling
Wok med edamamebønner og kylling→ Se opskriften
billederesultat for havregrødsboller
Opskrift på lækre havregrødsboller→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her