Se hvordan du anvender palmin til blandt andet kiksekage og kogning af klejner. Der er også fakta om hvad palminen er og om den er sund eller usund.
Palmin er en kokosolie, som vi især anvender til kogning af klejner op mod jul, men palminen indgår ofte også i den klassiske og populære kiksekage.
Palminen fremstilles af raffineret og bleget kokosfedt, og den har et meget højt indhold af mættede fedtsyrer.
Faktisk 86 gram mættede fedtsyrer pr. 100 gram.
Som sagt anvendes palminen meget ofte til kogning af klejner, og her er de fire gode råd når du bruger palmin.
4 gode råd om anvendelse
- Palminen skal være omkring 180 grader før den er klar til brug. Mål temperaturen med et termometer, eller læg en lille terning franskbrød ned i gryden. Når brødet bliver gyldent på et minuts tid, er palminen klar til brug.
- Undgå at din palmin sprutter ved at tørre dine madvarer af med køkkenrulle inden det kommes i gryden. Dette gælder selvfølgelig ikke hvis du panerer.
- Undgå at overfylde din gryde med palmin (kokosolie) under kogningen. For meget fyld får nemlig temperaturen til at falde, og må den ikke. Så kog lidt ad gangen.
- Du skal ikke anvende låg, når du koger mad i palminen. Og de færdigtilberedte madvarer lægges på køkkenrulle eller andet fedtsugende materiale.
Forskel på kokosolie og palmin?
Måske har du undret dig over hvad forskellen egentlig er på kokosolie og palmin? Og om der overhovedet er en forskel?
Og jo, det er der. Palminen produceres typisk af en bleget og oprenset kokosolie, og derfor er den næsten smagsneutral. Palminen smager altså ikke meget af kokos.
Hvorimod kokosolien er lavet af plantefedtet fra kokospalmerne, og her kan du faktisk godt smage det er kokos. I hvert fald lidt.
I øvrigt er både palminen og kokosolien fast i konsistensen ved en almindelig stuetemperatur, og begge tåler høje temperaturer unden kogning.
Palmin eller svinefedt til klejner
De fleste koger efterhånden deres klejner i palmin, hvor alternativet er svinefedt. Men hvad er forskellen?
I forhold til det sundhedsmæssige er det stort set det samme, om du bruger kokosolien eller svinefedt.
Jeg synes svinefedt gør klejnerne lidt mere sprøde, og selvom det godt kan lugte lidt af stegt gris når man koger klejner i svinefedt, så smager de altså ikke af gris efterfølgende.
Desuden er svinefedtet billigere end palminen, men du kan altså bruge begge dele.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram palmin
Kalorier: 900
Fedt: 100 gram
Kulhydrater: 0 gram
Protein: 0 gram
Din vurdering
-
Sådan bruger du palmin
Ole
@Heidi, Ja et par gange kan man nogle gange godt slippe afsted med, selvom olien branker og så er der en masse grums, hvilket dog falder til bunds, og så kan man jo lige undgå at tage det med 🙂
Heidi
Kan man genbruge palminen fra klejne kogning og hvor mange gange/hvor længe?