Guldkorn er i dag en moderne fødevare beriget med vitaminer og mineraler. Men med et sukkerindhold på 29 % er de langt fra sunde.
Guldkorn har været på hylderne i Danmark siden 1956 og markedsføres som ”Originalen fra 1956 med gylden honning”.
Men hvad består guldkorn egentligt af, og hvor meget honning er der i?
Hvad er der i?
Guldkorn består af små og sprøde poppede hvedekorn med overtræk af sukker og honning.
Mere præcist indeholder de følgende ingredienser:
Poppet hvede (59%), sukker, glukosesirup, honning (3,7%), solsikkeolie, karamelliseret sukkersirup, melasse, niacin, jern, riboflavin (B2), thiamin (B1).
3,7 % honning + masser af sukker
Af ingredienslisten fremgår det, at der er 3,7 procent honning i Guldkorn. Men det betyder ikke, at sukkerindholdet er 3,7 procent.
Der er nemlig også både sukker, glukosesirup, karamelliseret sukkersirup og melasse i – alle er forskellige former for sukker.
Samlet når sukkerindholdet op på 29 procent – næsten en tredjedel af Guldkorn er altså sukker i forskellige former.
Da mange af os spiser mere sukker end Fødevarestyrelsen anbefaler, skal man altså være obs på ikke at spise for meget af sukkerholdige morgenmadsprodukter som Guldkorn.
Næringsindhold i Guldkorn
Her kan du se en oversigt over det samlede næringsindhold i Guldkorn:
Næringsindhold per 100 gram | Guldkorn |
Energi | 388 kcal |
Fedt | 2,3 g |
- heraf mættet fedt | 0,4 g |
Kulhydrater | 80 g |
- heraf sukkerarter | 29 g |
Kostfibre | 5,4 g |
Protein | 8,7 g |
Salt | 0,01 g |
Thiamin (B1) | 0,8 mg |
Riboflavin (B2) | 0,8 mg |
Niacin | 8 mg |
Jern | 7 mg |
Beriget fødevare
Som det kan ses af næringsindholdet, indeholder Guldkorn vitaminer og mineraler i form af vitamin B1 og B2, Niacin og jern.
De er dog ikke naturligt forekommende fra råvarerne, men tilsat efterfølgende.
Guldkorn er altså en såkaldt beriget fødevare. Berigede fødevarer er almindelige fødevarer, der er tilsat ekstra vitaminer eller mineraler.
Berigede fødevarer reguleres af både EU-regler og danske regler, der omhandler hvilke vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, der må tilsættes og hvor meget, der må tilsættes.
Formålet med at sætte disse grænseværdier er for at sikre, at ingen grupper i befolkningen risikerer et for højt indtag af vitaminer og mineraler. Nogle vitaminer og mineraler kan nemlig blive giftige, hvis de fås i for store mængder.
Et af kritikpunkterne for berigelse af fødevarer er, at det kan få usunde fødevarer til at fremstå sunde.
Er det for eksempel en god løsning at spise Guldkorn for at få de tilsatte vitaminer og mineraler?
Et sundt morgenmåltid?
Et sundt morgenmåltid skal helst mætte godt og bidrage med sunde næringsstoffer.
Fuldkorn er derfor en god bestanddel af morgenmaden, da det mætter og er godt for fordøjelsen.
Guldkorn indeholder 5,4 gram kostfibre per 100 gram. Sammenlignet med eksempelvis havregryn, indeholder havregryn næsten dobbelt så mange kostfibre.
Guldkorn indeholder desuden 8,7 gram protein per 100 gram, hvilket er mere end de sukkerholdige Frosties, men stadig en del mindre end havregryn, der indeholder 13 gram.
Da Guldkorn består af næsten en tredjedel sukker, er det dog svært at anse det som et sundt morgenmadsprodukt.
Er du vild med de poppede hvedekorn med honning og sukker, så tænk på dem som en dessert, og lad dem indgå i eksempelvis weekendens morgenmåltid i stedet for wienerbrød el. lign.
Men de kan altså ikke stå alene som morgenmad til hverdag, hvis du vil have en sund og nærende morgenmad.
Læs også denne artikel om Kellogg's Frosties:
Kellogg’s Frosties – masser af sukker til morgenmad
Eller prøv at bage guldkornskager.
Del dine ideer og tanker med os andre her: