• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Grapefrugt - fakta, opbevaring, næringsindhold i grape

Grapefrugt - fakta, opbevaring, næringsindhold i grape

Billede med grapefrugt.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. maj 2025 - Udgivet: 2. maj 2025

Jeg rækker gerne hånden op og indrømmer, at jeg elsker en god grapefrugt.

Helst når de ikke er alt for syrlige, men tricket er, at lade grapefrugten ligge ved stuetemperatur en uges tid, for det tager en stor del af bitterheden.

Her kan du læse en masse mere om grapefrugten, og måske kaste dig over denne lækre citrusfrugt.

Navnet

Navnet grapefrugt kommer fra det engelske grape.

Her betyder det vindrue, og forklaringen er, at grapefrugten også vokser i store klaser, og det har altså formentlig ført til inspirationen til navnet.

Oprindelse

Grapefrugt har været kendt i Caribien er mindst et par hundrede år, og formentlig noget længere.

Men den første egentlige beskrivelse stammer fra starten af 1800-tallet, hvor den blev omtalt i Puerto Rico, der som bekendt netop ligger i Caribien.

Her omtales den som en krydsning mellem en pomelo og en appelsin, og det er nok en ret præcis beskrivelse.

Grapefrugten kom i øvrigt til Europa i starten af 1900-tallet, så det er en relativ ny frugt her.

Hvor vokser grape?

Grapefrugten vokser på træer, der er stedegrønne, og som kan blive fem meter høje.

Det er ikke usædvanligt, at grapefrugttræet kan levere over 500 kilo frugt om året, og ofte endda endnu mere. Så de giver altså virkelig mange frugter.

Grapefrugten dyrkes i både tropiske og subtropiske egne, og spredt ud på store dele af kloden.

Et af de centrale steder er dog Florida i USA, hvor der produceres rigtig mange grapefrugter, og i de danske butikker er det ofte netop grapefrugter fra Florida, som du støder på.

Sæson

Du kan købe grapefrugt i supermarkedet året rundt.

Det skyldes, at grapefrugterne importeres fra lande over hele kloden, og derfor er det altid muligt at skaffe dem.

Og derfor kan vi ikke tale om en egentlig sæson for grapefrugter i Danmark.

Anvendelse

Grapefrugt bruges ofte til at presse til grapejuice, men spises også til morgenmad.

Det gode trick er, at halvere grapefrugten, og derefter løsne frugtkødet fra skrællen med en kniv.

Du kan også skære selve frugtkødet i mindre stykker, og derefter spise det med en ske. Eventuelt drysset med lidt sukker, hvis du synes det er for surt.

Sure eller søde

Og så kan vi da lige aflive en myte om grapefrugten.

De røde grapefrugter er ikke mere søde end du hvide/bleggule.

Mange tror fejlagtigt, at det de hvide er mere sure end de røde, men sådan er det altså ikke. Altså så de hvide nærmest minder mere om en citron.

Hvor søde eller sure grapefrugterne er, afhænger udelukkende af hvor de er dyrket.

Typisk er grapefrugter produceret i Spanien eller andre lande ved Middelhavet noget mere sure i smagen end grapefrugter fra eksempelvis Florida,

Opbevaring og holdbarhed

Grapefrugt opbevares bedst ved stuetemperatur. Her kan de holde sig i op til tre uger.

Faktisk kan det være en god idé. at lade grapefrugten ligge en uges tid inden du spiser den. Det kan tage noget af bitterheden i frugten.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram grape.

Kalorier: 43
Fedt: <1 gram
Kulhydrater: 10 gram
Protein: 1 gram

Grapefrugt indeholder desuden en stor mængde både B- og C-vitaminer. Men også blandt andet kalium.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften
Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her