Her kan du læse alt om hvad en grapefrugt er og indeholder. Hvor navnet kommer fra, oprindelse, anvendelse, opbevaring, holdbarhed og næringsindhold.
Jeg rækker gerne hånden op og indrømmer, at jeg elsker en god grapefrugt.
Helst når de ikke er alt for syrlige, men tricket er, at lade grapefrugten ligge ved stuetemperatur en uges tid, for det tager en stor del af bitterheden.
Her kan du læse en masse mere om grapefrugten, og måske kaste dig over denne lækre citrusfrugt.
Navnet
Navnet grapefrugt kommer fra det engelske grape.
Her betyder det vindrue, og forklaringen er, at grapefrugten også vokser i store klaser, og det har altså formentlig ført til inspirationen til navnet.
Oprindelse
Grapefrugt har været kendt i Caribien er mindst et par hundrede år, og formentlig noget længere.
Men den første egentlige beskrivelse stammer fra starten af 1800-tallet, hvor den blev omtalt i Puerto Rico, der som bekendt netop ligger i Caribien.
Her omtales den som en krydsning mellem en pomelo og en appelsin, og det er nok en ret præcis beskrivelse.
Grapefrugten kom i øvrigt til Europa i starten af 1900-tallet, så det er en relativ ny frugt her.
Hvor vokser de?
Grapefrugten vokser på træer, der er stedegrønne, og som kan blive fem meter høje.
Det er ikke usædvanligt, at grapefrugttræet kan levere over 500 kilo frugt om året, og ofte endda endnu mere. Så de giver altså virkelig mange frugter.
Grapefrugten dyrkes i både tropiske og subtropiske egne, og spredt ud på store dele af kloden.
Et af de centrale steder er dog Florida i USA, hvor der produceres rigtig mange grapefrugter, og i de danske butikker er det ofte netop grapefrugter fra Florida, som du støder på.
Sæson for grapefrugt
Du kan købe grapefrugt i supermarkedet året rundt.
Det skyldes, at grapefrugterne importeres fra lande over hele kloden, og derfor er det altid muligt at skaffe dem.
Og derfor kan vi ikke tale om en egentlig sæson for grapefrugter i Danmark.
Anvendelse
Grapefrugt bruges ofte til at presse til grapejuice, men spises også til morgenmad.
Det gode trick er, at halvere grapefrugten, og derefter løsne frugtkødet fra skrællen med en kniv.
Du kan også skære selve frugtkødet i mindre stykker, og derefter spise det med en ske. Eventuelt drysset med lidt sukker, hvis du synes det er for surt.
Jeg bruger blandt andet grapefrugten i salatskålen, eksempelvis til denne spidskålssalat med grape.
Sure eller søde grapefrugter
Og så kan vi da lige aflive en myte om grapefrugten.
De røde grapefrugter er ikke mere søde end du hvide/bleggule.
Mange tror fejlagtigt, at det de hvide er mere sure end de røde, men sådan er det altså ikke. Altså så de hvide nærmest minder mere om en citron.
Hvor søde eller sure grapefrugterne er, afhænger udelukkende af hvor de er dyrket.
Typisk er grapefrugter produceret i Spanien eller andre lande ved Middelhavet noget mere sure i smagen end grapefrugter fra eksempelvis Florida,
Opbevaring og holdbarhed
Grapefrugt opbevares bedst ved stuetemperatur.
Her kan de holde sig i op til tre uger.
Faktisk kan det være en god idé. at lade grapefrugten ligge en uges tid inden du spiser den.
Det kan tage noget af bitterheden i frugten.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 43
Fedt: <1 gram
Kulhydrater: 10 gram
Protein: 1 gram
Vitaminer
Grapefrugt indeholder desuden en stor mængde både B- og C-vitaminer.
Men også blandt andet kalium.
Del dine ideer og tanker med os andre her: