Her er fem tips til at redde middagen, hvis du har kommet for meget salt i maden. Det kan nemlig lade sig gøre at forvandle Det Døde Hav til en god ret.
For meget salt i maden kan ødelægge en ellers dejlig middag. Alle de gode smage bliver overdøvet af salten, og alle ens forberedelser har været spildt arbejde. Heldigvis kan man redde meget ved hjælp af forskellige tricks, der overdøver den salte smag. Afhængigt af, hvad du har i dine køkkenskabe, kan du bruge en eller flere af disse fem tips.
Hvis du vil vide mere om at salte maden, kan du læse denne artikel: De fem grundsmage.
Skræl en kartoffel
En stor kartoffel kan suge noget af saltsmagen til sig. Skræl en kartoffel eller to og lad den/dem simre med i suppen, saucen eller gryderetten i mindst ti minutter. Kartofler suger væde til sig og dermed også noget af saltsmagen.
Væske med måde
Vand fortynder smagen. Ikke kun smagen af for meget salt, men også de gode smage af krydderier, kød og grøntsager. Så lad være med at fortynde din ret med vand. Brug i stedet fløde, der i en hvis grad kan neutralisere saltsmagen.
Du kan også hælde flåede tomater eller tomatpure i retten, hvis det altså passer til resten af ingredienserne. Tomater er søde og kan som regel rette op på retten.
Grøntsager kan gøre det
Gulerødder er søde og passer til mange retter. Her laver du kartoffeltricket med en portion revet gulerødder - eller gulerødder i stave eller tern. Forskellen er blot, at du lader gulerødderne indgå som en del af retten.
Spinat og grønkål trækker også væde og salt til sig, så har du ikke gulerødder, kan du forsøge med det.
Steg løg og hæld i
Du kan krydre din ret, så krydderierne overdøver saltet. Men du skal ikke blot hælde stødt krydderier i retten. I stedet er det bedre at hakke løg og hvidløg, stege dem på en pande sammen med krydderier, der passer til den ret, du er i gang med. Når løg-krydderi-blandingen er brune og bløde, hælder du dem i maden og lader dem simre med fem-ti minutter.
Syre skal der til
Lidt syre fra citronsaft, vin eller eddike kan tage smagen af havvand ud af en ret, men her skal man være forsigtig med dråberne, så du ikke ender op med mad, der både er sur og salt.
Kom lidt i ad gangen, lad retten simre et par minutter, før du hælder mere i.
Den sidste desperate udvej hvis intet hjælper, og der bliver ved med at være for meget salt i maden: Dobbelt portionen op uden at fordoble saltindholdet. Du kan læse mere om salt i denne artikel skrevet af vores ernæringsekspert: Her er forskellene på salt.
Marianne
Kartoffel måden bruges her