En app hjælper dig til at gennemskue fødevarers holdbarhed. Mange kan spises efter datomærkets udløb. Men hvilke? Hvordan ved man, hvad der er godt eller skidt?
Fødevarers holdbarhed fremgår altid af datomærkningen. Eller hvad? Sandheden er ikke så simpel, for en datomærkning handler ofte om, hvornår maden eller drikken er bedst – ikke om det er for gammelt til at blive fortæret efter den dato.
Det er ikke nemt at vide, om man må spise en appelsin, der har en lille mugplet, om rugbrød der er et par dage over holdbarhedsdatoen er ok at spise eller, om laksen må spises efter at have ligget i køleskabet flere dage. Fødevarers holdbarhed er dog vigtig at tage hensyn til, da man kan blive syg af at spise det forkerte.
Her kommer Forbrugerrådet Tænks app ind i billedet. Appen hedder ’For Resten’ og er lavet for at forebygge madspild. Hvorfor kyle en hel pose æbler i skraldespanden, hvis æblerne er lidt for runkne til at spise rå, men kan bruges til mos, grød eller gele? Det sparer din egen pengepung, og det sparer vores alles miljø for unødvendigt spild.
Kategorier af fødevarer
’For Resten’ er inddelt i kategorier af fødevarer fordelt på følgende kategorier: Fisk og skaldyr, frugt, grønt, kolonial, kornprodukter, krydderurter, kød og æg samt mejeriprodukter. Her får du et fint billede frem af diverse fødevarer og kan så trykke dig videre på det, du vil vide mere om.
Jeg har klikket rundt i appen for at kigge på forskellige fødevarers holdbarhed. Heldigvis har jeg fulgt anbefalingerne nogenlunde gennem årene, kan jeg se. Visse ting anede jeg til gengæld ikke: Flormelis kan uden problemer holde i køkkenskabet i flere år.
Godt at vide. Det er et af de produkter, jeg har smidt ud og købt ny af, hver gang jeg skulle bruge det, fordi det er så sjældent. Fra nu af får flormelissen lov til at hygge sig i skabet, indtil det er brugt op.
Køkkenets klimakamp
Et æble med selv den mindste mugplet skal til gengæld smides ud med det samme. Den lille mugplet viser, at der er noget galt med hele æblet, derfor er det ikke godt nok at skære pletten væk. En broccoli må man til gengæld gerne spise efter at have skåret en mugplet væk.
Nogle fødevarer mister smag, hvis du har dem efter sidste salgsdato, andre bevarer smagen i ugevis eller månedsvis. Det kan være lidt svært at gætte sig frem til, hvad der er hot og hvad der er not i forhold til fødevarers holdbarhed.
Med Forbrugerrådets gratis app kommer man et stort skridt videre – og dermed kan vi kalde os klimaaktivister i køkkenet.
Find info om dine råvarer her
Madensverden.dk har et leksikon over typiske råvarer. Her kan du blandt andet læse om, hvordan man opbevarer den pågældende råvare, hvilke anvendelsesmuligheder den har og meget andet. I kombination med ’For Resten’ er du rigtig godt kørende i køkkenet.
Du kan også læse Madens Verdens store vitaminoversigt samt vores fødevare-ekspert Charlotte Mithrils indlæg, blandt andet om slankekure, kalorieindholdet i forskellige typer alkohol og om myter i forbindelse med stegning af kød.
Comments
No Comments