Fakta om madspild indeholder desværre gastronomiske tal, når man ser på, hvor meget der kasseres. Her får du fakta og viden om madspil.
Fakta om madspil er ret bedrøvelige, når man tænker på, at vi i Vesten kasserer så meget, at vi kunne brødføde millioner af mennesker med vores kasseret mad.
I følge UNEP Waste Index 2021 smider hver eneste menneske i verden i gennemsnit 121 kg mad ud. Og det er vel at mærke mad, som sagtens kan spises.
Udtrykket madspild bruges nemlig kun om kasseret madaffald, som rent faktisk ville kunne spises af mennesker, hvis det ikke var blevet smidt ud.
En værre klimasynder
Læg så til, at madspild ligger på en tredjeplads over verdens værste klimasyndere. Det dækker både over spild i hjemmene, på spisesteder, i kantiner og i fødevareproduktionen.
Hvis vi reducerer madspild, reducerer vi CO2-udledningen. Desuden sparer vi hver især penge, hvis vi kun kasserer det, der ikke kan spises.
Så der er al mulig grund til at blive bevidst om, hvordan vi undgår at medvirke til dette spild.
Fakta om madspild i Danmark
Selvom vi hver især "kun" smider ca. 45 kg fødevarer ud årligt herhjemme, er det stadig voldsomme mængder.
Landbrug og Fødevarer har lavet en statistisk over de fødevarer, der bliver til madspild i stedet for restemad. Her er kød, fisk og grøntsager i top.
- Middagsrester med fisk, fjerkræ og kød: 14 procent.
- Friske grøntsager: 13 procent.
- Brød og kager: 12 procent.
- Frisk frugt: 9 procent.
- Kartofler og grøntsager, der er bagt, stegt eller kogt: 8 procent.
- Mejeriprodukter: 5 procent.
- Pålæg af fisk, fjerkræ og kød; 4 procent.
- Slik, nødder, rosiner og andre tørprodukter: 4 procent.
- Fersk og frossen fisk, fjerkræ og kød: 3 procent.
- Brød med pålæg, for eksempel fra madpakker: 3 procent.
De største madspilder i Danmark
Måske virker det urealistisk, at vores private husholdning kan spille en rolle i forhold til klima og verdens fattigdom.
Men Miljøstyrelsen vurderer, at os forbrugere kasserer 247.000 tons årligt. Det bringer os på andenpladsen over de største madspildere.
Her kan du se fakta om madspild og hvem, det er, der tegner sig for det i Danmark:
- Fødevareindustrien: 385.000 tons.
- Husholdninger: 247.000 tons.
- Detail og engros: 96.000 tons.
- Primærproduktion: 44.000 tons.
- Restaurationsbranchen: 42.000 tons.
I alt er det 814.000 tons.
Madspildsdag i verden og i Danmark
I 2020 kom en ny mærkedag i Danmark: National Madspildsdag. Den markeres hvert år den 29. september for at sætte fokus og give fakta om madspild.
Dagen er inspireret af FN's madspildsdag, International Day of Awareness of Food Loss and Waste, som foregår på den samme dato.
Hvis du selv vil reducere dit madaffald, har Fødevarestyrelsen følgende råd:
- Planlæg madindkøb og køb kun den mad, der er behov for.
- Spis lokale produkter.
- Brug rester i nye retter, men hold øje med holdbarheden.
- Opbevar maden ved den rigtige temperatur, så du ikke skal smide mad ud, fordi det er blevet dårlig.
- Køl eller frys madrester hurtigt ned, så de ikke samler bakterier udenfor køleskabet/fryseren.
Se også andre artikler om emnet:
Kilder: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen m.fl.
Din vurdering
-
Fakta om madspild - se hvor meget vi smider ud
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments