Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Engelsk sauce

Hvad er engelsk sauce? Få svaret her

Billede med engelsk sauce.
Del gerne:
15
SHARES
FacebookMessenger15PinterestEmailSMS
Indhold
  • Historien om engelsk sauce
  • Indhold
  • Anvendelse
  • Engelsk sauce eller worchestershire sauce?
  • Næringsindhold i engelsk sauce
  • Opskrifter
  • FAQ
  • Kommentarer

Du er sikkert stødt på engelsk sauce i forskellige sammenhænge, og du har endda muligvis også en flaske stående derhjemme.

Men måske uden at tænke over hvad engelsk sauce egentlig er for noget, og hvad man faktisk også kan bruge den til.

Historien om engelsk sauce

Hvis vi starter med historien om den engelske sauce, så kommer den jo ikke overraskende fra England. I dag produceres saucen af Beauvais, der igen er ejet af Orkla.

Og produktionen foregår på baggrund af en oprindelig gammel engelsk opskrift, der stammer tilbage fra 1800-tallet.

Den populære sauce spredte sig dengang dog hastigt uden for Englands grænser, og i dag kan man støde på den over dele store dele af kloden.

Indhold

Selve opskriften på engelsk sauce holder Beauvais selvfølgelig hemmelig, men den laves blandt andet med eddike. Hvilket jo også tydeligt kan smages.

Kigger man efter på ingredienslisten, ja så er der også anvendt tomatpuré, sukker, æblepuré, vand, salt og farvestof. Ingredienslisten tæller også løg og forskellige krydderier, peberrod, citronsaft og nogle konserveringsmidler. Uden at vi altså kender den nøjagtige mængde på hver.

Men engelsk sauce er en krydret sauce, der tydeligt lugter af eddike, men som også tilfører sødlige toner i maden. En god blanding, som du måske kender det fra gastrik, der selvfølgelig ikke er krydret på samme måde.

Anvendelse

Engelsk sauce er anvendelig til utrolig mange ting. Og det er alt fra sovse til stegning af bøffer og meget mere.

Prøv blandt andet at komme lidt engelsk sauce i kødet til din hakkebøf næste gang du laver det. Det er altså godt. Herunder selvfølgelig også i burgere eller en hjemmelavet bøfsandwich. Og så giver den engelske sauce også en god dybde til blandt andet brun sovs.

Skal du stege koteletter, kan du prøve at smøre koteletterne med saucen inden de steges på panden eller grillen. Det samme med almindelige bøffer af oksekød. Selv fisk har godt at en omgang engelsk sauce, for ikke at tale om kylling.

Og du skal heller ikke holde dig tilbage for at komme den engelske sauce i en mørbradgryde, gullasch eller stroganoff.

Endelig kan saucen såmænd også bruges til dressinger til salat eller som smagsgiver i marinader. Vi må naturligvis heller ikke glemme den engelske sauce til den perfekte biksemad med spejlæg.

Engelsk sauce eller worchestershire sauce?

De to saucer forvekles ofte med hinanden, og selvom de minder meget om hinanden, så er der en lille forskel. I en worcestershire sauce er der eks. ansjoser - det er der ikke i den engelske sauce fra Beauvais. Her er 5 fakta om de to saucer.

Læs også: HP sauce - anvendelse, indhold og fakta.

Den stammer fra England

Engelsk sauce blev opfundet i 1800-tallet i byen Worcester af to kemikere, Lea og Perrins. Deres opskrift blev så populær, at den stadig bruges den dag i dag.

Den indeholder fermenterede ansjoser

Ja, der er fisk i! En af de vigtigste ingredienser i Worcestershire saucen er fermenterede ansjoser, som giver den sin karakteristiske umami-smag.

Smagen er kompleks og kraftfuld

Engelsk sauce er en blanding af eddike, melasse, sukker, salt, krydderier, tamarin, løg og hvidløg - det giver en intens, salt-sød og let syrlig smag.

Den bruges i både mad og cocktails

Ud over at være god i marinader, dressinger og gryderetter, er den en vigtig ingrediens i cocktails som Bloody Mary.

Sauce med hemmelig opskrift

Den originale opskrift er stadig en velbevaret hemmelighed hos Lea & Perrins - kun få personer kender den præcise blanding.

Næringsindhold i engelsk sauce

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 125
Fedt: <1 gram
Kulhydrat: 26 gram
Protein: 1 gram

Saucen indeholder desuden 3,4 gram salt pr. 100 gram.

Opskrifter

Her får du nogle af de mange opskrifter på Madens Verden, hvor du anvender den populære smagsgiver.

Paprikasovs
Paprikasovs er en klassiker, som er både hurtig og nem at lave. Du kan bruge paprikasovs til både svinekød og fjerkræ, og styrken justerer du selv med paprika.
Se opskriften her
Billede af paprikasovs.
Italiensk kødgryde
En af de opskrifter, som jeg er mest glad for, er denne på italiensk kødgryde med himmelsk sauce. En fantastisk simreret, som du skal prøve.
Se opskriften her
Billede af italiensk kødgryde.
Sur-sød sauce
Her får du den bedste opskrift på sur-sød sauce, der er utrolig nem at lave. Brug saucen til kylling, kød, grøntsager, som dip og meget andet.
Se opskriften her
Sur-sød sauce er en klassisk sovs, som du blandt andet kan bruge til kylling, grøntsager, ris og som her til et spyd med svinekød. Saucen er utrolig nem at lave. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Favorit sauce
Her får du en nem opskrift på Favorit sauce. Smagen er meget som den populære sovs fra Jensen's, og den bruges til forskellige slags kød.
Se opskriften her
Billede af Favorit Sauce.
Baronens gryderet
Baronens gryde er en lækker gryderet, der blandt andet laves med kalvemørbrad, peberfrugt, skalotteløg og knoldselleri. Nem og hurtig at lave.
Se opskriften her
billede med baronens gryde
Lørdagsgryde med kalv og masser af grøntsager - nem opskrift
Her får du min opskrift på lørdagsgryde. En lækker og velsmagende gryderet med kalvekød og masser af grøntsager, og den er nem at lave.
Se opskriften her
billede med lørdagsgryde
Karolines søndagsgryde
Den nemme opskrift på Karolines søndagsgryde, der er en klassisk og populær opskrift fra Karolines kogebøger. Her i min mere moderne udgave.
Se opskriften her
Karolines søndagsgryde
Cowboytoast
Her får du den bedste opskrift på en hjemmelavet cowboytoast, der laves med hakket oksekød og løg i ovn og toaster. Opskrift med billeder.
Se opskriften her
billede med hjemmelavet cowboytoast
Amagergryde - opskrift på nem og klassisk gryderet
Her er min opskrift på en Amagergryde. Det er en meget nem og velsmagende gryderet med svinebryst og masser af grøntsager.
Se opskriften her
billede med Amagergryde
Hofgryde
Her får du den bedste opskrift på hofgryde, der er nem at lave. Hofgryden indeholder bla. svinekød og grønne bønner. Spises med ris eller mos.
Se opskriften her
billede med hofgryde

FAQ

Hvad er engelsk sauce?

Engelsk sauce er en krydret, fermenteret sauce med en kompleks og umami-rig smag. Den er især kendt under mærket Worcestershire sauce, opfundet i England i 1800-tallet.

Hvad smager engelsk sauce af?

Engelsk sauce smager salt, syrligt, sødt og med meget umami. Minder lidt om sojasauce med eddike og krydderier.Intens og koncentreret, og derfor bruges den i små mængder.

Hvor meget engelsk sauce skal man bruge?

Typisk 1-2 teskefulde eller 1 spiseskefuld pr. opskrift. Smagen er kraftig, så smag til lidt ad gangen.

Hvad kan man bruge i stedet for engelsk sauce?

Hvis du er løbet tør for engelsk sauce, kan du i stedet bruge sojasauce + lidt eddike og sukker. Eller balsamico + lidt fiskesauce. Tamari (glutenfri) + citronsaft er også en mulighed.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.