Elsker du svampe og parmesan, så prøv denne lækre og cremede risotto med svampe. Nyd den som den er eller brug den som tilbehør.
Risotto med svampe og parmesan er en italiensk klassiker, der smager fantastisk.
Den lækre og cremede konsistens er perfekt sammen med smagen af ristede svampe og revet parmesanost, der giver masser af umami til retten.
Spis den som tilbehør til kylling eller fisk eller blot som den er eventuelt med en god skive brød og et glas kølig hvidvin til.
Vælg råvarer med omhu
Kvaliteten af råvarerne har stor betydning, når man laver en svamperisotto, der indeholder forholdsvis få ingredienser.
Sørg for at købe nogle gode risottoris og tjek kogetid og vandmængde på pakken – det kan nemlig variere lidt.
Brug en god bouillon – smagen af din bouillon får stor betydning for den samlede smagsoplevelse, da du jo koger risene i den.
Osten har også betydning, så brug en god parmesanost.
Vælg dine favoritsvampe
I denne opskrift på risotto med svampe har jeg brugt økologiske brune markchampignon, men du kan sagtens bruge andre slags svampe.
Kantareller, shiitake, portobello, østershatte eller helt almindelige champignoner kan alle bruges. Du kan også sagtens blande forskellige slags svampe.
Vælg de svampe du holder af og skær dem i mundrette stykker.
Husk, at du helst ikke må bruge vand, når du renser svampe, da svampen kan suge vandet. Prøv om du kan børste eventuelle jordrester af og brug ellers kun en minimal mængde vand.
Opskrift på risotto med svampe
Risotto med svampe og parmesan
Ingredienser
- 400 gram svampe - fx champignon, portobello, østershatte
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 400 gram risottoris
- 1 dl tør hvidvin
- 1 liter grøntsagsbouillon
- 50 gram parmesan
- skal af ¼ citron
- 1 håndfuld persille
- smør og olivenolie til stegning
- salt og friskkværnet peber
- ekstra parmesanost til at drysse over
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg fint, skyl og hak persillen og riv parmesanosten.
- Rens svampe for jord og skær dem i skiver.
- Opvarm vand med bouillon til kogepunktet, så det er klar til brug.
- Sauter løg og hvidløg i olivenolie i en gryde, indtil de er klare og møre uden at have fået farve.
- Tilsæt ris og sauter videre i nogle minutter.
- Kom hvidvinen i og lad den koge ind i risene.
- Tilsæt den varme bouillon lidt ad gangen, så den netop dækker risene. Rør i risene undervejs, mens du langsomt koger risene og tilsætter mere varm bouillon i takt med, at den koger ind i risene.
- Fortsæt i cirka 15-18 minutter indtil risene er møre. Det er ikke sikkert, du får brug for en hel liter bouillon. Tjek kogetid på pakken af risene og smag dem undervejs - de må ikke blive for udkogte.
- Rist imens svampene på en varm pande i lige dele olivenolie og smør, indtil de får farve.
- Når risene er kogt færdige, kommes revet parmesanost og en smule revet citronskal i.
- Smag til med friskkværnet sort peber og eventuelt salt. Husk at smage på din risotto med svampe inden du tilsætter salt, da der kan være en del salt i bouillonen og parmesan bidrager også med salt smag.
- Vend til sidst den hakkede persille i.
Få tilsendt opskriften på mail
Servering
Server straks den varme svamperisotto med ekstra revet parmesan til at drysse over og med en skive godt brød til.
Risotto med svampe mætter godt og smager fantastisk med et glas kølig hvidvin til.
Du kan også bruge svamperisotto som tilbehør til for eksempel laks eller kylling.
Se flere italienske opskrifter:
Ricky
Jeg går ud fra at svampene skal i sammen med parmesan og citronskal ?