Her er 5 nyttige sparetips, der kan reducere elforbruget, når du laver mad i ovn eller på komfuret. Få gode vaner og begynd med det samme.
Sparetips til at spare på strømmen er særlig aktuelle nu, hvor strøm er pivdyr. Derfor får du her fem gode råd til at lave mad på den mest økonomiske måde.
I følge Energistyrelsen udgør madlavning og køkkenhvidvarer 27 procent af den gennemsnitlige borgers el-forbrug, så hvorfor ikke prøve at reducere det og spare på strømmen?
Her er fem gode råd, som er lette at huske og følge.
1. Når du koger
Først og fremmest behøver du ikke dække grøntsager og kartofler helt med vand, når de skal koges. Lægger du låg på, er der jo damp i gryden, som er med til at gøre grøntsagerne møre.
Energistyrelsen har beregnet, at man sparer ca. 30 procent el ved at koge i mindre vand i forhold til, når vandet dækker grøntsagerne helt.
Vil du være meget sparsommelig, kan du koge vand i elkogeren, før du hælder den i gryden til pasta, kartofler, ris osv. Elkogeren er nemlig også meget billigere at bruge end at koge vand i en gryde.
Desuden skal du altid komme låg på gryden, så bruges halvt så meget strøm. Og vær også opmærksom på, at din gryde eller pande har samme mål som kogepladen.
Læs også artiklen: 10 tips til at spare på vandet.
2. Når du laver mad i ovnen
Ofte vil du kunne læse i opskrifter, at du skal forvarme ovnen til den ønskede temperatur, når du skal bage mad og brød.
Dette er ikke nødvendigt, når du laver mad som fadretter, tærter, stegte og bagte kartofler.
Tænd ovnen, sæt maden ind og giv den ca. 10 minutter ekstra tid i ovnen. Og så skal du i øvrigt undgå at åbne ovndøren, da ovnen bruger energi på at opnå den rigtige temperatur igen.
Varmluftsovne er i øvrigt billigere i drift end ovne uden varmluft, da du kan varme eller bage maden ved en lavere temperatur. Desuden bliver en ovn med varmluft hurtigere varm end en uden.
3. Brug eftervarmen
Disse sparetips dækker både over mad på komfuret og i ovnen. Vi kan nemlig lige så godt udnytte eftervarmen fuldt ud.
Det betyder, at du slukker ovnen ca. ti minutter før, maden skal ud og lader den bage/stege færdig i den slukkede ovn.
Det samme gælder kogeplader, som ikke er induktionsplader. Her kan du også slukke et par minutter, før din mad er færdig, da det tager tid for kogepladerne at køle ned.
4. Sparetips til opvarming
Det er dyrt at varme sin mad op i ovn eller på komfuret. Har du en mikroovn, bør du altid varme mad op i den, hvis det ikke er nødvendigt, at maden bliver sprød.
Opvarmning i mikroovnen sparer dig ca. 70 procents strøm i forhold til opvarmning i en traditionel ovn, vurderer Energistyrelsen.
Endnu et tip: Brug altid brødrister til at riste brød i stedet for at komme brødet i ovnen. Ifølge NRGI koster det kun en tiendedel at bruge brødrister i stedet for ovn.
5. Vær et skridt foran
Skal du lave en god lasagne til aftensmad? Og bager du ofte brød eller kage? Så kan det betale sig at planlægge.
Har du varmluft i din ovn, kan du bage dem begge samtidig. I det hele taget er det smart at fylde ovnen, når du tænder den.
Skal du have fadkoteletter, kan du vælge at servere tilbehør lavet i ovnen, for eksempel stegte kartoffelbåde til, for så bruger du ovnvarmen optimalt. Og her vil du ikke kun spare strøm men også tid.
Mange bække små... det betyder blandt andet, at du skal huske at afkalke elkoger og kaffemaskine regelmæssigt, for jo mere kalk, desto mere strøm bruges der.
Det samme gælder fedt. Har du fedt i emhættens filter, trækker den mere strøm, end når filteret er rent. Så vask filteret en gang om måneden.
viggo burkarl
kartofler SKAL være dækket af vand de skal koges i vand ikke i damp
Claire Welling
Tak for de meget nyttige tips