Madens Verden har lavet en smagstest af kakaomælk og testet 11 forskellige slags. Se her hvad forskellen er og hvilken, der er testvinder.
Kakaomælk fås i mange forskellige varianter og i forskellige prisklasser. Men kan det svare sig at købe den dyreste? Vi har lavet en smagstest af kakaomælk.
Kakaomælk fås fra cirka 10 kroner for en liter for de billige varianter, mens den dyre Cocio koster 27 kroner for samme mængde.
Så hvad får du for de ekstra penge, og er det pengene værd?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af kakaomælk og testet 11 forskellige slags, for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilken, der smager bedst.
Smagstest af kakaomælk
Smagen i en kakaomælk bør være domineret af smagen af kakao, der næsten kan gå hen og blive chokoladeagtig i nogle tilfælde. En kakaomælk skal have en afbalanceret sødme, der ikke går hen og overdøver smagen af kakao. I nogle tilfælde kan de have en mild syrlighed og bitterhed fra kakaoen, der bør være godt afstemt med sødmen. Konsistensen skal være fyldig og cremet.
I denne smagstest af kakaomælk indgår 11 forskellige varianter, der kan købes i almindelige supermarkeder. De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens og smag.
Ud fra den samlede bedømmelse er alle kakaomælk blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er alle kakaomælks bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste.
* * * * *
Gram Slot økologisk kakaomælk
Testvinderen fra Gram Slot har en god og kraftig smag af kakao, der næsten er chokoladeagtig. Den har en afbalanceret sødme og syrlighed og en smule bitterhed fra kakaoen. Konsistensen er lækker og cremet.
Literpris: 16 kroner (Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E407).
* * * *
Cocio Classic chocolate milk
Cocio Classic har en god smag af kakao i retning af mælkechokolade. Den er temmelig sød, men en smule syrlighed afbalancerer sødmen godt. Konsistensen er meget cremet og lækker.
Literpris: 27 kroner (16 kroner for 600 ml i Irma).
Tilsætningsstoffer: Ingen.
* * * *
Kakaomælk
(Rema 1000)
Kakaomælk på glasflaske fra Rema 1000 har en rigtig god smag af kakao, der bliver næsten nutellaagtig. Sødmen afbalanceres af en smule bitterhed fra den kraftige kakao. Den har en cremet, fed og god konsistens.
Literpris: 20 kroner (10 kroner for 500 ml i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Stabilisatorer (E460, E466), hasselnøddearoma.
* * * *
Chocomel
Chocomel fra Holland har en meget cremet og lækker konsistens, der er næsten flødeagtig. Den er temmelig sød, men afbalanceres godt med en smule syrlighed. Den har en god smag af chokolade og minder om Cocio i smagen.
Literpris: 15 kroner (Føtex).
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E407), aroma.
* * * *
Thise kakao med mere 3,5%
Thise kakao med mere 3,5% har en meget fed og næsten flødeagtig konsistens. Den har en mild og mørk chokoladesmag, men en svag sødme og kraftigere bitterhed fra kakaoen.
Literpris: 23 kroner (Irma).
Tilsætningsstoffer: Ingen.
* * *
Matilde økologisk kakao skummetmælk
Matilde økologisk kakao skummetmælk er temmelig sød med en ok kakaosmag og en svag bitterhed. Konsistensen er lidt tynd, men stadig cremet.
Literpris: 20,50 kroner (Føtex).
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E407).
* * *
Cocio One chocolate milk
Cocio One er temmelig sød og med en ok kakaosmag med en svag bitterhed. En standard kakaomælk. Konsistensen er god og cremet.
Literpris: 27 kroner (16 kroner for 600 ml i Bilka).
Tilsætningsstoffer: Sødestof (acesulfamkalium).
* * *
Matilde original kakao skummetmælk
Matilde original kakao skummetmælk har en sød smag, der dominerer kakaosmagen. Den har en mørk kakaosmag, der dog smager mere i retning af kakaopulver end chokolade. Konsistensen er ok cremet.
Literpris: 14 kroner (Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E471), stabilisator (E407, E412).
* * *
Egelykke kakao skummetmælk
Egelykke kakao skummetmælk har en mild smag af kakao med en temmelig høj sødme. Konsistensen er ok cremet. En standard kakaomælk.
Literpris: 10 kroner (Netto).
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E471), stabilisator (E407, E412).
* * *
Rema 1000 kakao skummetmælk
Rema 1000 kakao skummetmælk har en temmelig sød smag, der lidt overdøver kakaosmagen. Den er lidt kedelig i smagen, men konsistensen er ok cremet.
Literpris: 10 kroner (Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E471), stabilisator (E407, E412).
* * *
Vores mejeri kakao skummetmælk
Vores mejeri kakao skummetmælk minder om andre standard kakaomælk. Den har en sød smag, der dominerer en mild kakaosmag. Konsistensen er ok cremet.
Literpris: 10 kroner (Føtex).
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E471), stabilisator (E407, E412).
Testvinder fra Gram Slot
Den økologiske kakaomælk fra Gram Slot blev vinder af denne smagstest af kakaomælk.
Den har en rigtig lækker og kraftig kakaosmag, der går hen og bliver næsten chokoladeagtig. Den er godt afstemt i grundsmagene med en afbalanceret sødme og syrlighed og med en smule bitterhed fra kakaoen, og så har den en lækker cremet konsistens.
Gram Slot er et flere hundrede år gammelt landbrug, der i dag drives økologisk. Du kan kende deres mejeriprodukter på, at de kommer i en slags poser i stedet for de traditionelle pap-kartoner.
Poserne er ifølge Gram Slot den mindst forurenende emballage inden for mejeriprodukter. Selvom det umiddelbart bare ligner plastikemballage, så fremstilles de af 35 % kridt og andre naturligt nedbrydelige bindemidler. Desuden er emballagen god for smagens holdbarhed, da den lukker tæt om eksempelvis mælken, så den beholder sin gode mælkesmag. Men den kræver dog lidt øvelse at hælde af uden at spilde.
Kakaomælken fra Gram Slot er lavet på mælk fra deres egne køer, der græsser frit på kløvergræs, hvor der er sået urter, der indeholder æteriske olier og mineraler. Måske dette bidrager til den gode smag.
Rene råvarer i klassisk Cocio og Thise
Cocio betragtes af mange som den ultimative kakaomælk, og den klassiske Cocio får også en flot placering i denne smagstest kun overgået af kakaomælken fra Gram Slot.
På Cocio-flasken kan man læse, at de er stolte af, at deres kakaomælk (eller chokolademælk, som de kalder det) er lavet efter en opskrift fra 1951 og kun består af tre ingredienser: Mælk, sukker og kakao.
Cocio indeholder altså ingen tilsætningsstoffer, hvilket kun er tilfældet for en anden kakaomælk i denne smagstest, nemlig den fra Thise. Vær dog opmærksom på, at det kun gælder Cocio Classic - deres One-udgave indeholder sødestof.
Til sammenligning indeholder alle andre kakaomælk i denne smagstest tilsætningsstoffer som stabilisator og/eller emulgator, og enkelte indeholder også aroma (Kakaomælk og Chocomel). De økologiske varianter fra Gram Slot og Matilde Økologisk, indeholder dog kun en enkelt stabilisator.
De rene kakaomælk fra Cocio og Thise er til gengæld også testens dyreste til henholdsvis 27 og 23 kroner for en liter.
Skummetmælk vs sødmælk
Der er temmelig stor forskel på, hvor mange kalorier der er i kakaomælk, afhængigt af om de er lavet på skummetmælk eller sødmælk. Kalorieindholdet i de 11 varianter af kakaomælk i denne smagstest varierer fra 49 til 90 kcal per 100 gram.
En kakaomælk lavet på skummetmælk indeholder typisk omkring 56-58 kcal per 100 gram. Er kakaomælken lavet på sødmælk, bidrager det højere fedtindhold med et højere kalorieindhold.
Kalorietopscoreren er kakaomælken fra Thise med 90 kcal per 100 gram. Men den slår sig også netop på at være en fuldfed kakaomælk, hvor der ”er skruet godt op for alt det gode”.
Den klassiske Cocio indeholder 73 kcal per 100 gram. Deres forsøg på at lave en kakaomælk med mindre fedt og sukker, Cocio One, går dog ud over den gode smag. Cocio One, med kun 49 kcal per 100 gram, minder i smagen om alle de andre standard kakao skummetmælk som Matilde, Egelykke, Rema 1000 osv. og den har mistet sin lækre cremethed og fylde. For at reducere sukkerindholdet er der tilsat det syntetiske sødestof acesulfamkalium.
På trods af den ringere smag, er Cocio One stadig væsentligt dyrere med sine 27 kroner literen, sammenlignet med kakaomælk fra Egelykke, Rema 1000 eller Vores mejeri, der kan fås for blot 10 kroner.
Generelt klarer kakaomælk med et højere kalorieindhold sig bedst i smagstesten. Så spørgsmålet er, om det er værd at spare kalorier, hvis der må gås på kompromis med den gode smag. Når dine sanser mættes ved en rigtig god smagsoplevelse, er det nemlig ikke nødvendigt at spise/drikke lige så store mængder som, hvis dine sanser ikke rigtigt mættes.
Eneste undtagelse er testvinderen fra Gram Slot med et kalorieindhold på 60 kcal per 100 gram. Det kan altså lade sig gøre at lave rigtig velsmagende kakaomælk uden et højt kalorieindhold.
9 ud af 11 kakaomælk anvender UTZ certificeret kakao
Kun to af de 11 kakaomælk i denne smagstest anvender ikke UTZ certificeret kakao, nemlig den tyskproducerede Kakaomælk på glasflaske fra Rema 1000 samt kakaomælken fra Thise, der til gengæld bærer mærkerne for ISCC og dyrevelfærd.
Ni af kakaomælkene i denne smagstest anvender altså UTZ certificeret kakao. UTZ-certifikatet betyder, at kakaoen er produceret efter bæredygtige principper. Kakaobønderne får uddannelse i kakaodyrkning, og de lærer at køre en bæredygtig produktion med fokus på at opnå et større udbytte af afgrøderne, forbedre kvaliteten, bekæmpe børnearbejde og skabe bedre sikkerhed for både mennesker og natur.
Fødevarer der bærer UTZ-mærket er altså med til at fremme bæredygtig produktion.
Samme kakaomælk i forskellig forklædning?
Fem af de 11 kakaomælk i denne smagstest er produceret samme sted, nemlig hos Arla Foods i Esbjerg. Det gælder kakaomælk fra Vores mejeri, Egelykke, Rema 1000 samt begge Matilde kakaomælk.
De er lette at genkende, da de alle fem har samme type karton – den eneste forskel er, at Matilde har skruelåg, mens de tre andre har kliklåg, der i øvrigt ofte er utætte, når kakaomælken skal rystes.
Alle fem kakaomælk produceret hos Arla Foods har stort set samme ingredienser og minimale forskelle i næringsindhold.
Økologisk Matilde følger selvsagt reglerne om tilsætningsstoffer for økologiske fødevarer og indeholder derfor kun et enkelt tilsætningsstof i form af en stabilisator, mens de andre indeholder både emulgator og to forskellige stabilisatorer. Men bortsat fra dette, er forskellen på de fem minimal.
De smager da også meget ens og kun kakaomælken fra Matilde skiller sig en smule ud, ved at have en anelse kraftigere kakaosmag. Men forskellen i smag er ligeledes minimal, så vurder selv om du vil betale ekstra for en Matilde kakaomælk.
Dyr Matilde
De to kakaomælk fra Matilde er begge dyrere end tilsvarende kakaomælk på markedet.
Økologisk Matilde koster 20,50 kroner for en liter, mens den økologiske testvinder fra Gram slot til sammenligning kun koster 16 kroner for en liter. Og selvom de begge er økologiske, er der stor forskel i smagen, og kakaomælken fra Gram Slot klarer sig betydeligt bedre i smagstesten.
Ligeledes er den originale Matilde kakao skummetmælk dyrere end dens respektive konkurrenter fra samme mejeri og med stort set samme smag. Kakaomælk fra Egelykke, Rema 1000 og Vores mejeri koster alle 10 kroner for en liter, mens den tilsvarende kakaomælk fra Matilde koster 14 kroner.
Hård varmebehandling giver langtidsholdbar kakaomælk
De økologiske kakaomælk fra Gram slot og Thise er pasteuriseret og homogeniseret, som det er normalt at behandle mælk.
I pasteuriseringen opvarmes mælken til min. 72 °C i min. 15 sekunder for at eliminere skadelige mikroorganismer.
I homogenisering sendes mælken under tryk gennem små kanaler, så den får en ensartet konsistens.
Kakaomælkene fra Grams Slot og Thise skal altså opbevares på køl, ligesom andre mælkeprodukter for at kunne holde sig.
Det er dog ikke tilfældet med de resterende kakaomælk i denne smagstest. De er nemlig alle enten steriliseret eller UHT-behandlet, der er en noget hårdere behandlingsform.
Ved sterilisering varmebehandles kakaomælken efter, den er blevet hældt i emballagen. Cocio steriliserer deres kakaomælk, hvor den koges i cirka 20 minutter, hvilket er noget hårdere end de 15 sek. ved 72 °C i pasteuriseringen.
På samme måde er UHT en hårdere varmebehandling. UHT betyder ”ultra high temperature” og UHT-behandlet mælk opvarmes i 3-5 sekunder til en temperatur omkring 135 °C.
Både sterilisering og UHT-behandling gør kakaomælken langtidsholdbar ved at udrydde bakterier. Disse behøver altså ikke opbevares på køl, og kan holde sig op til flere år.
Dog er det klart, at en sådan hård opvarmning også kan påvirke smagen af kakaomælken.
Smag dig frem til din yndlingsvariant
Hvilken kakaomælk du skal vælge, afhænger selvfølgelig af, hvad du skal bruge den til. Jeg har taget udgangspunkt i den rene smag af kakaomælken alene i en kold version.
Skal du bruge den til varm kakao med eller uden flødeskum, kan det være andre egenskaber du skal gå efter, da temperaturen påvirker oplevelsen af smag.
Tænk derfor over, hvad du skal bruge kakaomælken til og vælg efter det. En meget fed kakaomælk, der skal opvarmes og have flødeskum i, gør måske den samlede oplevelse for fed. Testevinderen fra Gram Slot, vil dog egne sig rigtig godt både kold og varm og med og uden flødeskum, da den ikke har en overdøvende fedme.
Men husk, at smag er subjektivt, så smag dig frem og find din egen yndlingsvariant.
Sådan har vi gjort
Vi har testet kakaomælk, der kan købes i almindelige supermarkeder. Alle kakaomælk blev rystet grundigt inden de blev smagt.
Alle prøver er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Kakaomælkene er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Kilder: Mejeri.dk, UTZ.org, Gram Slot, Cocio.
Hugo
I mangler Lidl`s egen. Den er bedre end alle dem i har fundet.
Hannibal Lupescu
Det er en udbredt uskik, at artikler som denne (og mange andre) ikke er forsynet med udgivelsesdato. Min kommentar er fra starten af oktober 2022, og det jeg vil gøre opmærksom på, er at Egelykkes Nettoforhandlede kakaomælk for et par måneder siden har ændret smag radikalt. Den var før lidt tynd og sød, men er nu langt mere cremet og chokoladeagtig i smagen.
Thomas H
Gram Slot er nok også min favorit, den med nok den bedste og friskeste mælkesmag. Jeg synes lidl's er rigtig god, men så faldt jeg over Aldi's egen. Og hvis du kan lide chokolade, så er den bedre end Lidl's..
Jens Nielsen
Øllingegårds kakaomælk mangler i denne. Den er klart bedre end testvinderen!
Dennis
Enig! Lidls kakaomælk og den røde Matilde er klart de bedste på markeder! De andre smager af vand, når man først har smagt de to.
Gitte
Tilslutter mig Thomas - Lidl’s kakaomælk er den absolut bedste - tyk, rund og smagsmæssigt langt den bedste. 😋
Thomas Jørgensen
Fin test af kakaomælk. Men må virkelig sige at i mangler. The o e. And only
Det er den fra Lidl den vil. Med garenti. Vinde
Den skal. Bare i køleskabet i et døgn og så. Skal den rystes godt. Og så. Bliver det ikke bedre
Hilsen Thomas
Charlotte Mithril
Hej Thomas
Mange tak, den må prøves!
Der findes rigtig mange kakaomælk på markedet, og desværre kan vi ikke have dem alle med i en test.
Men den fra Lidl må da smages 🙂
De bedste hilsner
Charlotte