Sherry er en lidt overset hedvin, der ellers har masser at byde på. Nyd den bedst sammen med mad – her er din guide til sherry.
I serien Matador nydes der ofte et glas sherry i familien Varnæs’ stuer eller på Postgaarden.
Den sydspanske hedvin var tidligere en yndet drik, men er i dag gået lidt i glemmebogen og betragtes ofte som lidt af en ”mormordrik”.
Men det er en skam - sherry kan nemlig byde på et hav af smagsoplevelser.
Smagen spænder bredt
Efter en omfattende sherrysmagning på Stefanshus arrangeret af Mansanija™, står det lysende klart, at sherry ikke bare er sherry. Den halvsøde hedvin fra mormors tid, er langt fra det eneste den kan byde på.
Farven kan gå fra helt lys som hvidvin til mørk som portvin. Og smagen spænder lige så bredt fra det knastørre til det meget søde.
De lyse Fino og Manzanilla typer er meget tørre med en frisk og let smag, men med komplekse og kraftigere noter og langt mere eftersmag end en hvidvin. Mens de helt mørke typer som Pedro Ximénez og Moscatel er meget søde og sirupsagtig tykflydende og næsten portvinsagtige i smagen.
Og så er der en masse variationer ind imellem, hvor sherryen kan være mere eller mindre tør og sød og mere eller mindre kraftig i smagen og byde på et væld af forskellige aromaer.
Og så er eftersmagen noget ganske særligt. Eftersmagen er lang og smagen bliver ved med at udvikle sig i munden, længe efter du har sunket.
Spis mad til
Hvis du vil have den bedste smag fra din sherry, skal den nydes sammen med mad. Den er nemlig en udpræget madvin, og bør sammensættes med mad, der passer til den specifikke sherry.
På samme måde som med snaps, opnås først det fulde smagspotentiale, når drikken nydes sammen med mad, der supplerer den godt.
Og sherry kan noget ganske særligt når den sættes sammen med den rigtig mad. Det er der også flere kokke, der har fået øjnene op for og blandt andet Restaurant Schønnemann har serveret sherry til deres sildemad.
Netop smørrebrød og anden fed mad, er en god ledsager til sherry. Her kan den gå ind og rense og supplere den kraftige mad, uden at overdøve smagsindtrykkene.
Guide til sherry
Netop fordi sherry har så varieret en smag, afhængig af hvilken type der er tale om, er det vigtigt at parre din sherry med den rigtige mad.
Her er en guide, der kan hjælpe:
Fino og manzanilla
De tørre, lette og lyse typer er gode som aperitif med eksempelvis saltede nødder eller sammen med fisk og skaldyr. De bør serveres direkte fra køleskabet.
Amontillado og Oloroso
De lidt kraftigere typer er gode til fjerkræ og kraftigere kødretter og kan være formidable til julemaden. Tag dem ud af køleskabet 15 minutter før servering, så de når en temperatur omkring 12-14 grader.
Pale Cream og Cream
De mellemsøde typer er gode til ost og dessert, men kan også være rigtig gode til stærk og krydret mad som eksempelvis thaimad. De kan også blot nydes som de er. Tag dem ud af køleskabet 10 minutter før servering, så de når en temperatur omkring 10 grader.
Pedro Ximénez og Moscatel
De helt mørke og søde typer er gode til mørk chokolade og kraftige oste. Tag dem ud af køleskabet 15 minutter før servering, så de når en temperatur omkring 12-14 grader.
En tommelfingerregel for, hvilken mad der passer til hvilken type sherry er følgende:
- Hvis det svømmer (fisk og skaldyr): Fino og Manzanilla
- Hvis det flyver (fjerkræ): Amontillado
- Hvis det løber (firbenede dyr): Oloroso
Men prøv dig gerne frem. Vær opmærksom på, om du køber de tørre eller søde typer og brug guiden ovenfor som en ledetråd i din egen udforskning af sherryens smagsunivers.
Din vurdering
-
Sherry – sådan nydes den oversete drik
Stem her
( stemmer)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Rasmus
Ved vi noget om hvilken type sherry de drikker i matador? :-