Påskebryg hører til et veldækket påskebord sammen med sild, snaps og alskens herligheder. Her får du fakta, fun facts og viden om påskens øl.
Påskebryg er ikke bare en øl. Der er over 100 forskellige slags at vælge imellem, når vi skal have særlige øl til påskedagene.
Uanset antal er Tuborg Påskebryg stadig topscoreren. Tæt på hver anden påskebryg der bliver drukket i påske-perioden er 'Kylle Kylle', som Tuborgs påskebryg også kaldes.
Vi har samlet 10 fakta om de øl, der nydes til manges påskefrokoster landet over.
1. Forskel på pilsner og påskebryg
Da der er flere end 100 forskellige påskeøl, er der næsten lige så mange opskrifter og bryggemetoder. Nogle bryggerier laver en mørk, overgæret øl til påske, andre bruger særlige krydderier og urter.
Og så er der dem, der justerer selve bryggemetoden, så påskebryggen indeholder samme ingredienser som en almindelig pilsner, men får en højere alkoholprocent.
Generelt er påskebryggens alkoholprocent højere end en almindelig pilsners.
2. Historien bag: En drik for munke
Påskebryggen kom til verden i Tyskland i 1600-tallet. I følge den kristne tradition skal man faste i hele 40 dage op til påske, og de regler overholdt munkene fra Paulaner-ordnen i Ab-klosteret i München.
Det betød, at de ikke måtte spise fast føde i 40 dage og dermed risikerede både sult og vitaminmangel.
Hvad gør man så? De snarrådige munke fremstillede en stærk øl med en høj alkoholprocent, som havde flere næringsstoffer i end almindelig øl. Øllets navn var Salvator, som betyder frelser.
3. De første danske påskebryg
Bryggeriet Thor i Randers var det første bryggeri, der sendte en påskebryg i handelen. Det skete i 1899. I 1905 sendte Carlsberg en juleøl på markedet og året efter kom Tuborg med deres påskebryg.
Alle tre øl var fadøl, og først i 1929 blev det muligt at købe påskebryg på flaske. Det var det fynske Albani-bryggeri, der udsendte øllen.
4. P-dag kom før J-dag
I dag er J-dag, julebryggens frigivelsesdag, mere kendt og populær end P-dag - påskebryggens første salgsdag. Sådan var det ikke i 1950'erne, hvor Tuborg for første gang lancerede begrebet P-dag.
Her så de unge frem til begivenheden mange dage i forvejen og når P-dagen kom, blev der drukket igennem fra morgenstunden.
De seneste mange år er påskebryggen først blevet frigivet kl. 20.59 på værtshuse, så det ikke går ud over skole og arbejde.
5. Over tusind varianter i Danmark
Der er 216 bryggerier herhjemme. Det er en voldsom stigning og viser, hvor populær øl er blevet de sidste 20 år. Da vi gik ind i det nye årtusinde i 2000, var der kun 12 bryggerier.
I 2019 slog de danske bryggerier rekord. Her lancerede de tilsammen 2.115 nye, danske øl. Coronakrisen kradsede året efter, hvor der 'kun' blev lanceret 1.792 nye danske øl.
6. Så mange påskeøl findes der
I 2020 år blev over 100 forskellige påskebryg udgivet, hvoraf 16 af dem var helt nye mærker.
I 2021 var tallet oppe på 111 ifølge Bryggeriforeningen, hvis du tæller forårsøl med. Nogle bryggerier kalder nemlig deres øl for forårsøl, så de kan forlænge salgssæsonen.
7. Så mange liter øl drikker vi
62 liter om året per indbygger. Det lyder af meget, men vi kan slet ikke følge med tjekkerne, som i gennemsnit indtager 138 liter øl årligt.
8. Sådan skal påskebryggen drikkes
En øl har ikke godt af at være for kold, for så ryger noget af smagsindtrykket. En tommelfingerregel siger, at du skal lægge to grader til alkoholprocenten på en øl, så ved du, hvilken temperatur din øl helst skal have.
Det vil sige, at Tuborg Påskebrygs optimale temperatur er 7,4 grader, da påskebryggen har en alkoholprocent på 5,4.
9. Da Tuborg løb tør for påskebryg
I 2018 løb Tuborg tør for påskebryg, allerede før påsken begyndte. Bryggeriet sendte to millioner liter påskebryg på gaden, og det skulle man tro, var nok.
Men danskerne var åbenbart særligt tørstige det år, for de to millioner liter var væk, før vi nåede til påskesøndag.
10. Danmarks stærkeste påskebryg
Bryggeriet Hancock er kendt for at give den gas med alkoholprocenten, når de udsender jule- og påskeøl. Deres stærkeste påskebryg, som slet og ret hedder Påske Bryg, har en alkoholprocent på hele 10,5.
Bryggeriet fortæller, at det tager mindst 720 dage at lave Påske Bryg, da den skal lagre ved nul grader i to år.
Kilder: Bryggeriforeningen, Carlsberg Group, Det Danske Ølakademi samt diverse bryggerier.
Læs også artiklen med masser af fakta om øl:
Del dine ideer og tanker med os andre her: