Her kan du læse alt om kaki, der er en særdeles sund frugt. Kakifrugten forveksles ofte med sharonfrugten, men det er altså ikke samme frugt.
Mon ikke du kender kaki (kakifrugten) eller dens fætter sharonfrugten?
Lad os så starte med at slå fast, at førstnævnte ikke har fået sit navn efter farven kaki.
Tværtimod har den lille eksotiske frugt den smukkeste orangerøde farve og er ikke det samme som sharonfrugten, men dog nært beslægtet.
Ofte bruges betegnelserne lidt i flæng, men der er faktisk forskelle, som er værd at kende til.
Kaki eller sharonfrugt?
Kakifrugten er orange og ligner mest en tomat i faconen. Kaki har i modsætning til sharonfrugten kerner – op til otte af slagsen.
Sharon frugten er en forædlet form af almindelig kaki – og oprindeligt fra Sharon-dalen i Israel.
Kakifrugtens smag er en smuk blanding af abrikos, fersken, lidt honning og figen. Den kan spises rå.
En umoden kaki er lysegul eller gulgrøn og med en del tanniner, som får den til at smage bittert og kedeligt. Så kig efter, så du får en moden og gerne lidt overmoden frugt.
Sharon er mere fast i kødet og kan spises tidligere. Tanninerne er ikke så fremtrædende i sharonfrugten.
I butikkerne kan det være svært at se forskel på de to frugter, da de ligner hinanden. En sharonfrugt kan kaldes en kaki, men en kakifrugt kan ikke kaldes en sharon.
Kaki dyrkes i dag i store dele af verdenen, hvorimod sharonfrugten kun dyrkes i Israel.
Anvendelse
Du kan spise den ved at skære den op i både og fjerne kernerne. Skindet kan dog være lidt sejt, så det kan være en god idé at skrælle den.
Prøv den i frugtsalat, på ostebordet, i kager, i salater, i is eller blot som sund snack.
Holdbarhed
Kakifrugten kan holde sig ca. 5-7 dage ved 2-6 grader.
Den smager bedst ved stuetemperatur.
TIP! Du kan øge modningsprocessen ved at lægge frugterne i en beholder sammen med banan eller æble et par dage.
Frysning
Du kan ikke komme kakifrugterne i fryseren, for frugterne er ikke egnet til frysning.
Sæson for kaki frugter
Sæsonen for kakifrugten strækker sig fra august til april.
Men oftest er frugterne tilgængelige hele året i etniske butikker og velassorterede supermarkeder.
Næringsindhold
Kakifrugten er rig på A- og C-vitamin, antioxidanter, vitaminer og fibre.
Næringsindhold pr. 100 gram:
Fakta om kaki
Latinsk navn: Diospyros kaki
Engelsk navn: Persimmon
Kaki menes at have været kendt i over 2000 år og stammer oprindeligt fra Østasien, hvor der i dag findes mere end 1000 sorter.
Frugten eller bærret blev først kendt i USA og Europa i det 19. århundrede, hvor den hurtigt blev populær.
Kaki vokser på løvfældende træer, der kan blive op til 10 meter høje, og der kan gå op til syv år, før træet bærer frugt.
Se også artikler om:
Sidder vitaminerne i skrællen?
Er det nødvendigt med vitaminpiller?
Din vurdering
-
Kaki og sharon frugt
Stem her
( stemmer)
D. Rasmussen
Jeg har brugt kaki i smooties . Det er den god til . Sammen med banan og citronsaft.
Mvh
D. Rasmussen
Steffen Godtfredsen
Hej.
Jeg skriver lige da der er noget der ikke passer med de Kakifrugter du skriver om her på siden du skriver:
Kakifrugten er rig på A- og C-vitamin, antioxidanter, vitaminer og fibre.
Næringsindhold pr. 100 gram
Kalorier: 127
Kulhydrater: 10,7 gram
Fedt: 0,3 gram
Protein: 1 gram
Så er det jeg gerne vil vide hvor du finder alle de kalorier, iflg det du skriver så skal der være 50 kalorier, men du har 127 kalorier, så noget er lidt ved siden af, kan du oplyse mig om hvad der er det rigtige,
Venligst
Steffen
Holger Rørby Madsen
Hej Steffen
Tak for din besked, og jeg har lagt beregningen af næringsindhold på kakifrugten ind i artiklen. Den indeholder 127 kalorier pr. 100 gram.
Alt det bedste
Holger