Julerester skal bruges, og der er mange muligheder for at lave nye, gode retter af rester af bl.a. flæskesteg og and. Se alle opskrifterne.
Julerester kan hobe sig op i køleskabet, for er der noget, vi gør i julen, er det at spise og hygge os.
Men vi kan sagtens lave skønne retter ud af anderester, rester af flæskesteg og sågar rester af risengrød.
Her får du opskrifter på retter, som du kan lave både første juledag og anden juledag. Alle opskrifterne gælder til fire personer.
Restemad med flæskesteg
Dette kød kan du bruge til mange forskellige retter, blandt andet wokretter, sandwich, pastaretter og tortilla med fyld af flæskestegstern og grøntsager.
Her får du nogle af vores nemme og populære retter med flæskestegsrester.
Biksemad med flæskesteg
- 100 gram bacon
- 2 løg
- 400 gram flæskesteg
- 750 gram kartofler
- 2 spiseskefulde engelsk sauce
- olie eller smør til stegning
- salt og friskkværnet peber
- 8 æg, der spejles til spejlæg
Hvis du ikke har kartoffelrester, gør du følgende: Skræl kartoflerne og del dem i halve. Kog dem møre i usaltet vand og lad dem køle af, de må gerne være helt kolde.
Skær bacon og flæskesteg i tern. Rist bacon sprøde i lidt olie på en varm pande.
Hak løg groft, hvorefter de kommes ved baconen. Tilsæt lidt olie, så løg og bacon ikke brænder på. Steg løgene bløde ved middel varme i ca. fem minutter.
Tilsæt flæskestegstern og kartofler i mundrette stykker. Varm det hele godt igennem, tilsæt engelsk sauce, salt og peber.
Ramen - japansk suppe
- 300 gram nudler
- 3 l hønsebouillon
- 3 dl sojasauce
- 1 dl eddike
- 4 forårsløg
- 100 gram gulerødder
- 100 gram rødkål
- 16 tynde skiver flæskesteg
- 2 æg
Kog æggene i syv minutter og køl dem af. Kog nudlerne som anvist på pakken, hæld dem i en si, så vandet kan dryppe af dem.
Varm hønsebouillonen op med sojasauce og eddike i et par minutter.
Kom nudlerne i en skål med fintsnittede gulerødder og rødkål samt forårsløg i ringe. Læg flæskestegsskiver i siden eller ovenpå.
Hæld den varme sojasuppe over grøntsagerne og pynt med et halvt æg.
Fuglekviddersalat
- 4 skiver flæskesteg
- 3 cm spegepølse eller andre pålægsrester
- 1 lille løg
- 0,5 dl mayonnaise
- salt og friskkværnet peber
Skær spegepølse og flæskesteg i store tern. Del løget i fire både.
Kom løg og kød i minihakkeren og hak det fint. Tilsæt mayonnaisen samt salt og peber og hak yderligere et øjeblik.
Rester af andesteg
Hvad spiser man 1. juledag, hvor det er den ultimative slappe af-dag ovenpå juleaften og før de næste dages julefrokoster?
Er der andekød tilbage, kan du bruge dem ovenpå en hjemmebagt pizza, i sandwichs, salater og wokretter. Du kan også bruge anderesterne i en madtærte.
Her er et par bud på god restemad.
Pasta med anderagout
- anderester i små stykker
- 2 spsk olivenolie
- 2 små gulerødder
- 1 selleristav
- 2 løg
- 1 håndfuld sorte oliven
- 2 fed hvidløg
- 1 kvist rosmarin ca. fem cm.
- 1 laurbærblad
- 1,5 dl rødvin
- 3 dl bouillon, høns eller and
- 1 dåse tomatpure
- 40 gram smør
- salt og friskkværnet peber
- pasta, gerne Parpadelle
Hak selleristave, gulerødder og løg i ens stykker. Brug eventuelt en minihakker og hak det groft. Pres hvidløgsfed.
Sæt en stegegryde på komfuret og skru op for varmen. Når gryden er varm, hælder du olie i og varmer den op. Tilsæt løg, gulerødder og selleri og varm det et minut for høj varme, skru ned og steg dem, mens du rører rundt. Ca. 8-10 minutter.
Tilsæt oliven, rosmarinblade og hvidløg, steg et minut. Tilsæt andekød, laurbærblade og rødvin. Lad det simre et par minutter.
Tilsæt bouillon og tomatpure og lad retten simre et kvarter. Imens koger du pasta.
Når pastaen er færdig, tager du anderagouten af varmen, vender smør i og rører rundt. Sæt gryden tilbage på varmen et minut. Drys med revet parmesan.
Salat med anderester
- rester fra andestegen
- hakkede peanuts
- 0,5 stk. rødkål
- 2 appelsiner
- 2 forårsløg
- 1 spsk. limesaft
- 1 spsk. sojasauce
- 1 spsk. sesamolie
- 1 tsk. honning
- 1 tsk. hoisinsauce, kan udelades
Skære anderesterne ud i mundrette stykker og hak peanuts.
Snit rødkålen i meget fine strimler, skær forårsløg i tynde ringe og skær appelsinerne i tynde både.
Bland rødkål, appelsin, and og forårsløg. Miks limesaft, sojasauce, hoisinsauce, honning og sesamolie, smag til og bland det i salaten. Drys med hakkede peanuts.
Risengrød-rester
De fleste af os kender nok klatkager, men vidste du, at man kan lave klatkager af selve risalamanden? Eller lave en cheesecake med risalamande?
Vi kan også bruge rester af risengrød i en bolledej. Det giver en rigtig fin konsistens, og vi undgår madspild.
Traditionelle klatkager
- 250 gram risengrød
- 1 spsk. sukker
- 1 tsk. vaniljesukker
- 1 æg
- 2 spsk. hvedemel
- smør
Kom risengrøden i en skål, tilsæt sukker, vaniljesukker, æg og hvedemel. Rør dejen godt igennem, så den er jævn.
Varm en pande op ved god varme, 7 på en skala fra 1-9. Lad smørret bruse af.
Sæt klatter af dej på panden. To spiseskefulde til hver, så der er fire risklatter ad gangen. Bag klatkagerne to minutter på hver side, så de bliver gyldne.
Fortsæt på samme måde med de sidste fire risklatter, hvor du kan skrue varmen en smule ned. Tilfør om nødvendigt mere smør.
Risalamande cheesecake med kirsebærgele
- risalamande af risengrød af 1,5 dl. grødris
- 120 gram smør
- 15 stk Digestive-kiks
- 50 gram mandler
- 200 gram cream cheese
- 2 spsk. flormelis
- ½ citron fintrevet skal samt saft
- 1 tsk. vaniljesukker
- 3,5 blade husblas
- 500 gram kirsebærsauce
- 1 spsk. sukker
- 4 blade husblas
Kom kiks i en pose og bank på den, så kiksene smuldrer. Hak mandlerne groft. Smelt smørret og tilsæt kiks og mandler. Rør godt rundt.
Læg et bagepapir i bunden af en springform, klip den til udefra. Hæld kiksemassen i bunden, pres den godt ned, så den bliver nogenlunde plan. Sæt i køleskabet.
Lav risalamande. Opløs de 3,5 blade husblas i koldt vand i ti minutter. Bland osten med fintrevet citronskal samt flormelis og vaniljesukker.
Når husblasbladene er bløde, vrider du dem fri fra vand og rører dem sammen med citronsaften. Hæld det ned i ostemassen og rør rundt.
Bland risalamanden og ostemassen forsigtigt. Smør massen ud over kiksebunden i din springform. Sæt på køl i et par timer.
Kirsebærgele: Læg husblas i blød i ti minutter. Kom sukker i en gryde. Hæld kirsebærsaucen gennem en si, så saften ryger ned i gryden.
Varm sovsen op, så den lige når at koge, inden du tager den af varmen.
Vrid husblas fri for vand, smelt den i en gryde og læg dem ned i kirsebærsovsen. Rør godt rundt og køl sovsen ned i køleskabet.
Når både kirsebærsovs og kage er kolde, hælder du sovsen over ostemassen og sætter endnu engang cheesecaken i køleskabet. Vent et par timer, før du serverer.
Del dine ideer og tanker med os andre her: