Havrefras bærer det grønne Nøglehulsmærke og er et godt alternativ til en sund morgenmad. Der er masser af kostfibre i og kan fås økologisk.
Havrefras har været en del af det skandinaviske morgenbord siden 1959.
De består af sprøde firkantede puder af havre, og spises med mælk på – helst lidt hurtigt, inden de er blevet bløde af mælken.
De fås i dag i to udgaver – den originale og en økologisk udgave. Desuden findes også et søsterprodukt lavet på rug i stedet for havre, nemlig Rugfras, men det er Havrefrasen, vi ser på her.
Hvad er der i?
Havrefras består, som navnet angiver, primært af havre - nærmere specifikt af havremel.
Den fulde ingrediensliste til økologisk Havrefras ser således ud:
Økologisk fuldkornshavremel (82%), økologisk rørsukker, økologisk havrefiber, økologisk majsglukospulver, hævemiddel: kaliumhydrogenkarbonat**, havssalt**.
Den fulde ingrediensliste til de originale Havrefras ser således ud:
Fuldkornshavremel (78%), hvedeklid, sukker, bygmaltekstrakt, hævemiddel: kaliumhydrogenkarbonat, salt.
Der er altså en smule forskel på indholdet i de to typer, og den originale indeholder blandt andet hvedeklid i stedet for havrefibre.
Generelt består de dog af få og forholdsvis rene råvarer.
Nøglehulsmærket morgenmad
Havrefras er et nøglehulsmærket produkt, hvilket kan ses af det grønne nøglehul på pakken.
Nøglehulsmærket er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der gør det nemmere at vælge sundere og leve efter kostrådene i hverdagen. Nøglehullet kan findes på mange forskellige fødevarer som brød, pålæg, ost, kød, fisk, færdigretter og altså også morgenmadsprodukter.
For at en fødevare kan få Nøglehulsmærket, skal det leve op til et eller flere krav for indhold af fedt, sukker, salt eller kostfibre.
Fødevarer, der kan få Nøglehullet, er inddelt i 11 fødevaregrupper med forskellige kriterier for de forskellige fødevaregrupper. For morgenmadsprodukter gælder følgende for, at det kan få Nøglehulsmærket:
- fedt højst 8 g/100 g
- sukkerarter højst 13 g/100 g
- tilsatte sukkerarter højst 9 g/100 g
- kostfiber mindst 6 g/100 g
- salt højst 1,0 g/100 g
Næringsindhold i Havrefras
Ser man på næringsindholdet, er der ikke stor forskel på den originale og den økologiske variant.
Af nedenstående tabel kan ses, at begge lever op til kravene for Nøglehulsmærket i forhold til både fedt, sukker, kostfibre og salt.
Indhold per 100 gram | Havrefras original | Havrefras økologisk | Nøglehulsmærket krav |
Energi (kcal) | 375 | 374 | - |
Fedt (g) | 6,7 | 5,8 | Max. 8 |
Kulhydrater (g) | 58 | 61 | - |
- heraf sukkerarter (g) | 9 | 9,6 | Max. 13 |
Kostfibre (g) | 15 | 16 | Min. 6 |
Protein (g) | 13 | 12 | - |
Salt (g) | 0,8 | 0,9 | Max. 1 |
Rig på kostfibre
Havrefras indeholder betydeligt flere kostfibre end kravet for Nøglehulsmærket – faktisk 15-16 gram per 100 gram.
Sammenlignet med et andet fuldkorns morgenmadsprodukt, nemlig havregryn, indeholder havregryn kun 10 gram kostfibre per 100 gram.
Der er altså flere kostfibre i Havrefras end i havregryn.
Næsten 10% sukker
Til gengæld er der tilsat sukker i Havrefras i modsætning til de rene havregryn.
Selvom det er inden for den tilladte maksimumgrænse for Nøglehulsmærket, består næsten 10 procent (9-9,6) af Havrefras af sukkerarter.
Der skal altså ikke drysses ekstra sukker på Havrefras, som man måske gør med havregryn.
Er Havrefras sundt?
Havrefras bærer Nøglehulsmærket og er derfor som udgangspunkt et sundt morgenmadsprodukt.
Der er masser af sunde kostfibre og kalorieindholdet er stort set det samme som i de sunde havregryn, der indeholder 368 kcal per 100 gram.
Vælger du den økologiske udgave, er det desuden sundt for natur og miljø.
Kilder: Fødevarestyrelsen.
Læs mere om andre morgenmadsprodukter her:
Hvilke morgenmadsprodukter er sundest?
Del dine ideer og tanker med os andre her: