Forårsløg skal helst spises rå, så de bevarer alle vitaminerne. Se forskellen på det slanke løg og andre løgtyper. Og lad dig inspirere af vores opskrifter.
Forårsløg og påskeliljer har noget til fælles. Selvom det ene er spiseligt og det andet uspiseligt, tilhører de en og samme familie: Narcisfamilien.
Men forårsløg og de fleste andre spiselige løgplanter hører til i kategorien kepaløg - løg, der ikke vokser vildt, men dyrkes over hele verden og som er hårdføre og kan klare alle mulige og umulige vejrforhold.
Forårsløg er en forædling af det almindelige hvide løg. Det har en mildere smag og er derfor en glimrende vikar for zittauerløget, når man skal bruge rå løg i grønne salater og kartoffelsalat.
I Asien bruges disse porre-formede løg i utallige wok-retter. Her lynsteges den hvide del, før den grønne top drysses over retten som purløg.
Nok er forårsløgets smag mildere end hvide og røde løg, men det kan også få øjnene til at løbe i vand, når vi skærer det. Det skyldes løgs indhold af svovl og aminosyre.
Indhold på siden
- Forårsløg skal helst spises rå, så de bevarer alle vitaminerne. Se forskellen på det slanke løg og andre løgtyper. Og lad dig inspirere af vores opskrifter.
- Næringsindhold
- Opbevaring
- Sæson
- Hvad er forårsløg?
- Hvordan bruges de?
- Ernæringsfakta
- Opbevaring og holdbarhed
- Værd at vide
- Opskrifter med forårsløg
- General Tso's kylling
- Grillede pølser med kartoffelvinaigrette
- Svinekød med østerssauce, blomkål og nudler
- Forårsgryde med kylling, gulerødder og ærter
- Æggekage med blomkål, forårsløg og pølser (ovnbagt)
- Koteletter med tilbehør og velsmagende sauce
- Lynstegt kylling med spidskål og soja
- Mongolian beef med grøntsager og ris på 20 minutter
- Spinatgryde med kylling, karry og ris (på 20 minutter)
- Pasta med laks, asparges, forårsløg og fløde
- Kommentarer
Næringsindhold
Forårsløg er en vitaminbombe med A-, B- og C-vitaminer, mineraler som kalium, jern og kalcium samt kostfibre, der hjælper fordøjelsen.
Dog er det bedst at bruge løgene rå, da noget af vitaminindholdet forsvinder, når du varmer det op.
Her er næringsværdien for 100 gram rå forårsløg:
Energi: 139 kJ/33 kalorier.
Proteiner: 1,8 gram.
Kulhydrater: 4,7 gram.
Fedt: 0,2 gram.
Se også: Pasta med forårsløg og indkogt tomatsovs
Opbevaring
Forårsløg skal opbevares i en lukket pose i køleskabet. Her vil de kunne holde op til 12 dage.
Du kan også plante de hvide ender med rødder, du skærer af, når du bruger løgene til at lave mad. Det hedder at gendyrke forårsløg.
Efter tre-fire uger vil du have nye forårsløg, der er vokset ud af de gamle.
Sæson
Herhjemme er løgene i sæson fra juni til oktober, men vi kan købe dem året rundt.
Hvad er forårsløg?
Forårsløg (også kaldet salatløg eller spring onions) er en type mild løgplante.
De har en lang, tynd hvid bund og grønne stilke, som begge dele kan spises. De tilhører samme familie som almindelige løg, hvidløg og porrer.
Hvordan bruges de?
Hele planten kan bruges: både den hvide del og den grønne top.
Smagen er mildere og friskere end almindelige løg.
Populære i:
- Salater
- Wokretter og asiatiske retter
- Omeletter og æggeretter
- Dip og dressinger
- Som pynt på supper, risretter og kartoffelmos
Ernæringsfakta
Forårsløg indeholder C-vitamin, K-vitamin og folat. Men også antioxidanter og kostfibre.
De har få kalorier, men giver masser af smag og farve til retter. Godt for fordøjelsen og immunsystemet.
Opbevaring og holdbarhed
Forårsløg opbevares bedst i køleskabet, gerne i en plastikpose eller fugtig klud.
De holder typisk 5-7 dage. De kan også fryses, men bliver bløde efter optøning, hvor de så er bedst til varme retter.
Værd at vide
- Du kan dyrke nye forårsløg i et glas vand:
- Stil de hvide rødder i vand, og se dem gro igen på få dage!
- Forårsløg bruges meget i asiatisk madlavning, især kinesisk, japansk og koreansk køkken.
- De kaldes også "scallions" eller "green onions" på engelsk.
Opskrifter med forårsløg
Skal der virkelig sparkes til en ret med løgsmag, er forårsløget ikke stærkt nok. I en frikadelle vil smagen ikke give det nødvendige modspil til svine- og kalvekødet og en simreret, der skal stå i timevis, vil tage livet af de spinkle forårsløg.
Til gengæld er løgene helt geniale at bruge i wokretter og pastaretter - prøv for eksempel pasta med asparges, laks og forårsløg.
De smager også dejligt, når de er dampet eller grillet et par minutter, eller når de bruges rå i skiver til en hvilken-som-helst salat.
Løgene klæder også fiskeretter, fordi de ikke overdøver smagen, som visse stærke løg kan have en tendens til. I fiskepålæg som tunmousse og lakserilette er de supergode og dekorative.
Her er nogle af de bedste opskrifter med forårsløg:
General Tso's kylling
Grillede pølser med kartoffelvinaigrette
Svinekød med østerssauce, blomkål og nudler
Forårsgryde med kylling, gulerødder og ærter
Æggekage med blomkål, forårsløg og pølser (ovnbagt)
Koteletter med tilbehør og velsmagende sauce
Lynstegt kylling med spidskål og soja
Mongolian beef med grøntsager og ris på 20 minutter
Spinatgryde med kylling, karry og ris (på 20 minutter)
Pasta med laks, asparges, forårsløg og fløde
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments