Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Forårsløg

Forårsløg (fakta og nemme opskrifter med det milde løg)

Billede med forårsløg
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Indhold
  • Næringsindhold
  • Opbevaring
  • Sæson
  • Hvad er forårsløg?
  • Hvordan bruges de?
  • Ernæringsfakta
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Værd at vide
  • Opskrifter med forårsløg
  • Kommentarer

Forårsløg og påskeliljer har noget til fælles. Selvom det ene er spiseligt og det andet uspiseligt, tilhører de en og samme familie: Narcisfamilien.

Men forårsløg og de fleste andre spiselige løgplanter hører til i kategorien kepaløg - løg, der ikke vokser vildt, men dyrkes over hele verden og som er hårdføre og kan klare alle mulige og umulige vejrforhold.

Forårsløg er en forædling af det almindelige hvide løg. Det har en mildere smag og er derfor en glimrende vikar for zittauerløget, når man skal bruge rå løg i grønne salater og kartoffelsalat.

I Asien bruges disse porre-formede løg i utallige wok-retter. Her lynsteges den hvide del, før den grønne top drysses over retten som purløg.

Nok er forårsløgets smag mildere end hvide og røde løg, men det kan også få øjnene til at løbe i vand, når vi skærer det. Det skyldes løgs indhold af svovl og aminosyre.

Næringsindhold

Forårsløg er en vitaminbombe med A-, B- og C-vitaminer, mineraler som kalium, jern og kalcium samt kostfibre, der hjælper fordøjelsen.

Dog er det bedst at bruge løgene rå, da noget af vitaminindholdet forsvinder, når du varmer det op.

Her er næringsværdien for 100 gram rå forårsløg:

Energi: 139 kJ/33 kalorier.
Proteiner: 1,8 gram.
Kulhydrater: 4,7 gram.
Fedt: 0,2 gram.

Se også: Pasta med forårsløg og indkogt tomatsovs

Opbevaring

Forårsløg skal opbevares i en lukket pose i køleskabet. Her vil de kunne holde op til 12 dage.

Du kan også plante de hvide ender med rødder, du skærer af, når du bruger løgene til at lave mad. Det hedder at gendyrke forårsløg.

Efter tre-fire uger vil du have nye forårsløg, der er vokset ud af de gamle.

Sæson

Herhjemme er løgene i sæson fra juni til oktober, men vi kan købe dem året rundt.

Hvad er forårsløg?

Forårsløg (også kaldet salatløg eller spring onions) er en type mild løgplante.

De har en lang, tynd hvid bund og grønne stilke, som begge dele kan spises. De tilhører samme familie som almindelige løg, hvidløg og porrer.

Hvordan bruges de?

Hele planten kan bruges: både den hvide del og den grønne top.

Smagen er mildere og friskere end almindelige løg.

Populære i:

  • Salater
  • Wokretter og asiatiske retter
  • Omeletter og æggeretter
  • Dip og dressinger
  • Som pynt på supper, risretter og kartoffelmos

Ernæringsfakta

Forårsløg indeholder C-vitamin, K-vitamin og folat. Men også antioxidanter og kostfibre.

De har få kalorier, men giver masser af smag og farve til retter. Godt for fordøjelsen og immunsystemet.

Opbevaring og holdbarhed

Forårsløg opbevares bedst i køleskabet, gerne i en plastikpose eller fugtig klud.

De holder typisk 5-7 dage. De kan også fryses, men bliver bløde efter optøning, hvor de så er bedst til varme retter.

Værd at vide

  • Du kan dyrke nye forårsløg i et glas vand:
    • Stil de hvide rødder i vand, og se dem gro igen på få dage!
  • Forårsløg bruges meget i asiatisk madlavning, især kinesisk, japansk og koreansk køkken.
  • De kaldes også "scallions" eller "green onions" på engelsk.

Opskrifter med forårsløg

Skal der virkelig sparkes til en ret med løgsmag, er forårsløget ikke stærkt nok. I en frikadelle vil smagen ikke give det nødvendige modspil til svine- og kalvekødet og en simreret, der skal stå i timevis, vil tage livet af de spinkle forårsløg.

Til gengæld er løgene helt geniale at bruge i wokretter og pastaretter - prøv for eksempel pasta med asparges, laks og forårsløg.

De smager også dejligt, når de er dampet eller grillet et par minutter, eller når de bruges rå i skiver til en hvilken-som-helst salat.

Løgene klæder også fiskeretter, fordi de ikke overdøver smagen, som visse stærke løg kan have en tendens til. I fiskepålæg som tunmousse og lakserilette er de supergode og dekorative.

Her er nogle af de bedste opskrifter med forårsløg:

General Tso's kylling
Nem og lækker opskrift på general Tso's kylling, der er en populær kinesisk og amerikanske ret med friteret kylling, ris og sur-sød sauce.
Se opskriften her
billede med general tso's kylling
Grillede pølser med kartoffelvinaigrette
Nem og lækker opskrift på grillede pølser med kartoffelvinaigrette. Her får du skøn sommermad, der kan laves i en fart.
Se opskriften her
billede til grillede pølser med kartoffelvinaigrette
Svinekød med østerssauce, blomkål og nudler
Nem og hurtig opskrift på svinekød med østerssauce, broccoli og nudler. En skøn ret med inspiration fra det asiatiske køkken.
Se opskriften her
billede til svinekød med østerssauce
Forårsgryde med kylling, gulerødder og ærter
Forårsgryde er en nem og hurtig opskrift på en lækker gryderet, der blandt andet laves med kylling, ærter og gulerødder i en hvid stuvning.
Se opskriften her
forårsgryde
Æggekage med blomkål, forårsløg og pølser (ovnbagt)
Lav en lækker æggekage med blomkål, forårsløg og pølser. Her får du min opskrift på blomkålsæggekage, der er god til frokost eller aftensmad.
Se opskriften her
æggekage med blomkål, forårsløg og pølser
Koteletter med tilbehør og velsmagende sauce
Her er en fremragende opskrift på koteletter med tilbehør. Kødet serveres bla. med gulerødder, spinat og forårsløg, og er god som gæstemad.
Se opskriften her
koteletter med tilbehør
Lynstegt kylling med spidskål og soja
Se her hvordan du laver en sund og lækker ret med lynstegt kylling med spidskål, gulerødder, hvidløg, forårsløg og en lækker soyadressing.
Se opskriften her
Lynstegt kylling med spidskål og soya
Mongolian beef med grøntsager og ris på 20 minutter
Mongolian beef er en lækker og hurtig ret med bøffer i tynde skiver, steges på en varm pande med sojasauce og grøntsager. Serveres med ris.
Se opskriften her
mongolian beef med ris
Spinatgryde med kylling, karry og ris (på 20 minutter)
Her får du min lækre opskrift på spinatgryde, der er en hurtig gryderet med masser af spinat, meget mør kyllingefilet, karry og kogte ris.
Se opskriften her
spinatgryde
Pasta med laks, asparges, forårsløg og fløde
Se hvordan du laver pasta med laks, der tilberedes med spaghetti, ovnbagt laks, asparges, forårsløg og hvidløg i en cremet flødesovs.
Se opskriften her
Dejlig pasta med laks, der tilberedes med forårsløg og grønne asparges. En hurtig og sund ret på travle dage. Foto: Madensverden.dk.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.