Fakta om bulgur: Bulgur er knรฆkkede, dampede hvedekorn, som kan bruges i stedet for kartofler, ris og pasta.
De smรฅ korn har en mild, nรธddeagtig smag og er isรฆr gode i salater, fordi de giver fylde til alt det grรธnne. Og sรฅ har de den fordel, at de blot skal koges kort tid, sรฅ er de klar til brug.
Ja, du kan endda lade vรฆre med at koge dem, men blot lรฆgge dem i blรธd i kogende vand i ca. 10-15 minutter, fรธr de skal bruges. Tilberedningstiden kan variere afhรฆngig af produktet.
Bulgur har vรฆret brugt i Balkanlandene og Mellemรธsten i flere tusinde รฅr. Det Gamle Testamente beskriver endda, hvordan kvinderne forvandlede de rรฅ hvedekorn til bulgur ved at koge dem og lade dem dampe af i solen.
- Bulgur er en type forarbejdet hvede, lavet af forkogte, tรธrrede og knuste hvedekerner โ typisk af durumhvede.
- Den stammer oprindeligt fra Mellemรธsten, og har vรฆret brugt i tusinder af รฅr.
- Bulgur er hurtig at tilberede, da den allerede er forkogt.
Nรฆringsindhold
Bulgur hรธrer til i den midterste del af Madpyramiden sammen med ris og andre korntyper.
De har et hรธjt indhold af gode kostfibre, er rige pรฅย vitaminerย og en rรฆkke mineraler, der blandt andet styrker knoglerne og blodomlรธbet.
Det bedste er at kรธbe fuldkornsbulgur, da de indeholder flere kostfibre end de polerede korn.
Ernรฆringsfakta (pr. 100 g tรธr bulgur):
- Kalorier: ca. 340 kcal
- Protein: ca. 12 g
- Kostfibre: ca. 8โ10 g
- Fedt: meget lavt (ca. 1 g)
- Kulhydrater: ca. 65โ70 g
- Indeholder ogsรฅ:
- Jern, magnesium, fosfor og B-vitaminer
- Bulgur er mรฆttende og har et lavt glykรฆmisk indeks, hvilket betyder, at den giver en jรฆvn blodsukkerstigning.
Opbevaring
Opbevar dine bulgur i en tรฆr beholder i et tรธrt og mรธrkt kรธkkenskab. Her kan de holde ca. seks mรฅneder. Det er altsรฅ en lang holdbarhed.
Nรฅr bulguren er kogt, kan den holde max. 3-4 dage i kรธleskabet.
Vรฆrd at vide
- Bulgur har vรฆret en basisfรธdevare i Mellemรธsten og Tyrkiet i mere end 4000 รฅr.
- Det er en fuldkornsvariant, hvilket betyder, at det meste af kornets nรฆring bevares.
- Bulgur forveksles nogle gange med couscous โ men couscous er pasta lavet af semuljemel, mens bulgur er รฆgte korn.
Anvendelse
Du kan bruge bulguren til varme retter og i kolde retter. Sรฅvel smag som konsistens passer til langt de fleste retter i lighed med for eksempel ris.
En af de mest berรธmte salater i verden er en bulgursalat fra Mellemรธsten: Taboulleh.
Her blandes bulgur med hakkede tomater, agurker, lรธg, hvidlรธg, persille og mynte, hvorefter citronsaft og olie tilsat salt og peber vendes i salaten.
En enkel og lรฆkker salat, som altid vรฆkker lykke, uanset om man bor i รธst eller vest.
Pilaf er ogsรฅ en velkendt middagsret med bulgur som hovedingrediens.
Her blandes grรธntsager, kรธd og bulgur i en gryde med bouillon eller en fond og simrer sammen til en fast ret.
- Populรฆre anvendelser:
Opskrifter
Her er nogle af de mange opskrifter med bulgur:
Mukimame med bulgur, bรธnner og vinaigrette
Bulgur med grรธntsager og kylling (one pot opskrift)
Bulgursalat
Bulgursalat med spidskรฅl og peberfrugt
Bรธnnesalat med bulgur, agurk, tomater og forรฅrslรธg
Tabbouleh salat fra Mellemรธsten
Vinbondens kyllingefad
Fyldt snackpeber med lรฆkker kyllingefars
Tyrkisk bulgursalat
Bulgursalat med asparges
Gรฅ til opskrift- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments