Fakta om bulgur: Bulgur er knækkede, dampede hvedekorn, som kan bruges i stedet for kartofler, ris og pasta.
De små korn har en mild, nøddeagtig smag og er især gode i salater, fordi de giver fylde til alt det grønne. Og så har de den fordel, at de blot skal koges kort tid, så er de klar til brug.
Ja, du kan endda lade være med at koge dem, men blot lægge dem i blød i kogende vand i ca. 10-15 minutter, før de skal bruges. Tilberedningstiden kan variere afhængig af produktet.
Bulgur har været brugt i Balkanlandene og Mellemøsten i flere tusinde år. Det Gamle Testamente beskriver endda, hvordan kvinderne forvandlede de rå hvedekorn til bulgur ved at koge dem og lade dem dampe af i solen.
- Bulgur er en type forarbejdet hvede, lavet af forkogte, tørrede og knuste hvedekerner – typisk af durumhvede.
- Den stammer oprindeligt fra Mellemøsten, og har været brugt i tusinder af år.
- Bulgur er hurtig at tilberede, da den allerede er forkogt.
Næringsindhold
Bulgur hører til i den midterste del af Madpyramiden sammen med ris og andre korntyper.
De har et højt indhold af gode kostfibre, er rige på vitaminer og en række mineraler, der blandt andet styrker knoglerne og blodomløbet.
Det bedste er at købe fuldkornsbulgur, da de indeholder flere kostfibre end de polerede korn.
Ernæringsfakta (pr. 100 g tør bulgur):
- Kalorier: ca. 340 kcal
- Protein: ca. 12 g
- Kostfibre: ca. 8–10 g
- Fedt: meget lavt (ca. 1 g)
- Kulhydrater: ca. 65–70 g
- Indeholder også:
- Jern, magnesium, fosfor og B-vitaminer
- Bulgur er mættende og har et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at den giver en jævn blodsukkerstigning.
Opbevaring
Opbevar dine bulgur i en tær beholder i et tørt og mørkt køkkenskab. Her kan de holde ca. seks måneder. Det er altså en lang holdbarhed.
Når bulguren er kogt, kan den holde max. 3-4 dage i køleskabet.
Værd at vide
- Bulgur har været en basisfødevare i Mellemøsten og Tyrkiet i mere end 4000 år.
- Det er en fuldkornsvariant, hvilket betyder, at det meste af kornets næring bevares.
- Bulgur forveksles nogle gange med couscous – men couscous er pasta lavet af semuljemel, mens bulgur er ægte korn.
Anvendelse
Du kan bruge bulguren til varme retter og i kolde retter. Såvel smag som konsistens passer til langt de fleste retter i lighed med for eksempel ris.
En af de mest berømte salater i verden er en bulgursalat fra Mellemøsten: Taboulleh.
Her blandes bulgur med hakkede tomater, agurker, løg, hvidløg, persille og mynte, hvorefter citronsaft og olie tilsat salt og peber vendes i salaten.
En enkel og lækker salat, som altid vækker lykke, uanset om man bor i øst eller vest.
Pilaf er også en velkendt middagsret med bulgur som hovedingrediens.
Her blandes grøntsager, kød og bulgur i en gryde med bouillon eller en fond og simrer sammen til en fast ret.
- Populære anvendelser:
Opskrifter
Her er nogle af de mange opskrifter med bulgur:
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette
Bulgur med grøntsager og kylling (one pot opskrift)
Bulgursalat
Bulgursalat med spidskål og peberfrugt
Bønnesalat med bulgur, agurk, tomater og forårsløg
Tabbouleh salat fra Mellemøsten
Vinbondens kyllingefad
Fyldt snackpeber med lækker kyllingefars
Tyrkisk bulgursalat
Bulgursalat med asparges
Gå til opskrift- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: