Valnøddeboller med bananer har den helt rigtige konsistens og smag. De modne bananers sødme er som skabt til de sprøde valnødder.
Valnøddeboller med bananer smager skønt. I det hele taget er valnøddebrød mit favoritbrød alene af den grund, at jeg elsker de snirklede, fede nødder.
Derfor bliver der rundhåndet tilføjet valnødder i de fleste brød og boller, jeg laver. Således også i disse boller.
Her har jeg brugt to overmodne bananer. I stedet for at smide overmodne bananer ud, kan man fryse dem ned, til man får brug for dem. På den måde undgås madspild, en af de store klimasyndere i den vestlige verden.
Ydermere så er bananer og valnødder som skabt til hinanden. Kontrasten mellem det bløde, søde og det sprøde, let bitre er tæt på perfekt.
Opskrift på valnøddeboller med bananer
Valnøddeboller med bananer
Ingredienser
- 50 gram gær
- 50 gram smør - smeltet
- 2 deciliter mælk
- 2 deciliter vand
- 2 bananer - små
- 50 gram valnødder - hakkede
- 20 gram mandler - hakkede
- 1 teskefuld lys sirup
- 2 æg
- 70 gram havregryn
- 725 gram hvedemel
- 1 teske salt
Sådan gør du
- Hak mandler og valnødder. Du kan sagtens bruge 70 gram valnødder og udelade mandlerne.
- Mos bananerne godt med en gaffel.
- Smelt smørret, hæld mælk i gryden og tag gryden af varmen. Hæld nu vand i, så du får en væske, der har kropstemperatur.
- Når væsken er ca. 37 grader, smuldrer du gæren i. Rør rundt.
- Tilsæt havregryn, det ene æg, sirup (el. honning), salt og to dl. mel. Rør rundt.
- Tilsæt de hakkede nødder samt bananmosen. rør rundt.
- Nu tilsætter du resten af melet og ælter dejen, så den bliver blød og en smule klistret. Hæld mere mel i, hvis dejen er for klæbrig, men den må godt klistre lidt til fingrene. Lad dejen hæve i en time.
- Ælt dejen, tilsæt eventuelt mere mel, hvis den sidder for fast i fingrene. Form den til 12-14 boller og sæt dem på en bagepapirsklædt bageplade. Dæk dem med et viskestykke, og lad dem hæve en halv time.
- Pensl med et sammenpisket æg. Bages ved 200 grader varmluft i 10-15 minutter. Du kan mærke, om dine valnøddeboller med bananer er færdige ved at slå på dem. Lyder de hule, er de færdige, og skal ud af ovnen.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Mange kommer chokolade i bananboller, men det bliver nærmest en dessert.
Dette er valnøddeboller med bananer, som du kan spise til morgenmad, eller når du kommer hjem fra arbejde om eftermiddagen, og så er de også gode i børnenes madpakker.
Men faktisk er de så gode, at det nærmest føles som dessert at spise dem. Det eneste sukker, der er i, er kun en teskefuld sirup.
Jeg har tilføjet lidt mandler i opskriften, men de kan udelukkes eller erstattes af, hvad du nu har i skabet - igen som et lille forsøg på at undgå madspild: hasselnødder, pinjekerner, solsikkekerner osv..
Du kan også erstatte mandlerne med endnu flere, lækre valnødder.
Her får du andre opskrifter på boller, hvor du kan bruge eventuelle rester:
Carina
Hvor mange kalorier er der pr bolle? Synes 470 lyder af rigtig meget 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Carina
Tak for din årvågenhed. Ja, selvom om bollerne er lidt kalorietunge, så passede tallene ikke. Der var en fejl i en af beregningerne, men nu skulle det være rettet 🙂
Alt det bedste
Holger
Poul Andersen
Hej,
Jeg havde desværre ingen valnødder, men brugte så solsikkekerner i stedet.
MEN: Måske fordi vi næsten lige har fået en helt ny ovn her på parcellen, så havde jeg svært ved at indstille den til 200 gram varmluft, som du skriver i opskriften.
Efter en del overvejelser blev vi enige om, at det nok ikke var ovnens skyld, men at du nok mente 200 grader, ikke gram 🙂
Bollerne blev i øvrigt rigtig gode!
Prøver at bruge valnøddekerner næste gang.
Tak for en fin opskrift!
Mvh
Poul
Holger Rørby Madsen
Hej Poul
Ha ha - tak for det. Og den er rettet 🙂
Og i øvrigt tillykke med den nye ovn.
Alt det bedste
Holger
Ib Olstad
Kan de fryses ?
Stine
Hej Ib
Jeg har lavet en portion, som jeg har frosset ned.
Ungerne tager så én op om morgenen, som så er tøet op til deres frokost - bollerne er friske og svampede.
Så en klar anbefaling herfra til at fryse dem 😉
Karen Seneca
Tak for de pæne ord. Mvh Karen
Holger Rørby Madsen
Hej Ib
Det kan du tro - du kan sagtens fryse dem ned.
Alt det bedste
Holger
Stine
Kan man lave dem som koldhævet, så dejen laves om aftenen og de så blot skal i ovnen næste morgen?
Karen Seneca
Det vil jeg tro, at du kan. Men huske at sætte mængden af gær ned, når du skal koldhæve. Ca. 20 gram gær til denne opskrift. God fornøjelse fra Karen, Madensverden.dk.
Camilla Fredskilde
Kan man mon lave dem uden nødder? Jeg kan ikke tåle nødder😬
Karen Seneca
Det kan du sagtens. Eventuelt kan du komme kerner i bollerne i stedet - hvis du vil have lidt at tygge på. Mange hilsner Karen
Gerda
Har bagt dem rigtig mange gange, siden du lagde dem op sidst. De er vanvittig gode, luftige og lette. Har også rullet nogle flade og brugt som burgerboller, drysset med sesam.
Karen Seneca
Tak, god ide med sesamfrø.
Per N
Skal der æg i eller ikke?
Holger Rørby Madsen
Hej Per
Det skal der - og tak fordi du lige var opmærksom.
Opskriften er rettet til 🙂
Alt det bedste
Holger