En alliance er en blanding af bær og frugter, som du sylter sammen. Den smager fantastisk, og er perfekt at lave af alle resterne fra fryseren.
Har du nogensinde lavet en alliance? Mindst en gang om året skal vi have ryddet op i fryseren, og brugt resterne til ny og spændende mad. Hvis du har bær og stenfrugter i din fryser, kan du lave en velsmagende alliance.
Alliance betyder en blanding af to eller flere bær eller frugter, men typisk tre og nogle gange fire. Ofte benyttes den rene smag af ét bær, men det er sjovt at se, hvad man kan få ud af en alliance.
At lave en alliance byder på lidt spænding og et overraskelsesmoment: Hvad skal jeg bruge, og hvordan kommer det mon til at smage? Syltedronningens metode er, at vælge én bærende frugt, som kan støttes op af to andre.
Stikkelsbær er eksempelvis et fremtrædende lidt syrligt bær, som kan sødes med victoria blommer og mirabeller, der begge har en mild smag. Smag gerne på bærrene, inden du går i gang, så du kan se, hvor søde eller syrlige de er.
Du kan også kombinere brombær/hindbær/ribs eller hindbær/solbær/jordbær, der begge giver en fantastisk smag! Ribs er skønne i en alliance, og har du ribs i fryseren, er de gode at kombinere med hindbær/solbær eller jordbær/hindbær. Pas dog på med at kombinere dem med stikkelsbær/aronia eller kvæde/havtorn.
Det kan anbefales, at du bruger syltesukker, så du kan nedsætte sukkermængden, særligt hvis de bær du bruger, ikke er rige på pektin. Med mindre sukker får du også mere af den skønne bærsmag.
Brug din intuition og fornemmelse, og giv plads til sanserne, mens du laver din helt egen alliance.
Ingredienser
500 gram frosne bær eller stenfrugter, fx brombær, hindbær, ribs, mirabeller eller blommer
150-200 gram syltesukker, afhængig af sødmen på bær/frugter
2 små syltetøjsglas a 200 ml
Fremgangsmåde
- Optø frugt/bær i en lille gryde på køkkenbordet i 2-3 timer eller natten over.
- Kog frugt/bær op og lad dem småkoge 5-10 minutter, så noget af væden koger af, og det koger godt sammen.
- Smag på blandingen, så du ved, hvor sød/syrlig den er.
- Tilsæt 150 gram syltesukker, imens du rører rundt. Kog i 5-10 minutter indtil det er tykt, men stadig flydende.
- Smag til og tilsæt mere sukker efter smag.
- Foretag en geleringstest (se nedenfor) og når din alliance har bestået, hældes den meget varme alliance på steriliserede sylteglas. Luk til øjeblikkeligt med et rent og sterilt låg.
Geleringstest
- Rør et par gange i gryden med en træske. Tag skeen op og vend den et par gange.
- Hold skeen stille og observer de dråber, som falder af:
- Hvis den sidste dråbe har svært ved at falde af skeen, og bliver hængende som en "snotklat" lignende dråbe, så er den færdig. Hvis den løber for hurtigt af, skal den koge et par minutter mere.
Servering
Alliance smager skønt til brødet på morgenbordet eller til ost. Prøv for eksempel at smage den til croissant, surdejsbrød eller knækbrød.
Helena Grayston er også kendt som Syltedronningen, og hun har startet virksomheden med samme navn. Syltedronningen producerer forskellige syltede produkter af højeste kvalitet. Helena er syltenørd og ekspert i syltning. Hun ønsker, at alle skal finde og opleve glæden ved at sylte og har skrevet flere bøger om syltning, fyldt med moderne og velsmagende sylteopskrifter. Helena formidler om syltning i et væld af opskrifter, igennem sine bøger, sin blog, syltekurser og foredrag. Læs mere om Syltedronningen på www.syltedronningen.dk
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: