Speltboller bagt med økologisk speltmel er et lidt sundere alternativ til de almindelige hvedeboller. Speltbollerne er gode til madpakken.
Denne omgang speltboller har jeg lavet med røremaskine. Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!
Jeg har brugt 100 gram speltmel til 400 gram hvedemel, men du kan godt fordele blandingen anderledes, så du eksempelvis bruger 200 gram speltmel og 300 gram hvedemel. Men det gør også speltbollerne lidt tungere.
For at give speltbollerne en afrundet smag, har vi tilsat et par spiseskefulde sukker. Det kan du selvfølgelig mindske eller udelade.
Du skal bruge – giver 16 speltboller:
100 gram økologisk speltmel
400 gram økologisk hvedemel
50 gram gær
2,5 deciliter minimælk
75 gram smør
2 spiseskefulde sukker
en halv teskefuld kardemomme (kan udelades)
1 æg
1 strøgen teskefuld fint salt
Bagetid for speltboller: 15 minutter ved 200 grader varmluft.
Vi har brugt 100 gram speltmel til 400 gram hvedemel, men du kan godt fordele blandingen anderledes, så du eksempelvis bruger 200 gram speltmel og 300 gram hvedemel. Men det gør også dine speltboller lidt tungere.
Sådan bager du speltboller:
Hæld mælken op i kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt.
Kom det så op i skålen til din røremaskine, og rør så gæren ud i mælken. Tilsæt også sukker og salt.
Når gæren er rørt ud tilsætter du speltmel, hvedemel og æg, og ælter dejen til vores speltboller godt igennem. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
Sæt dejen til speltboller til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
Kom dejen ud på et meldrysset bord, og slå hurtigt luften ud af dejen ved at ælte den hurtigt igennem.
Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker – til 16 speltboller.
Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir.
Nu skal bollerne så hæve i yderligere 25 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
Inden du nu stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt.
Bag så dine speltboller ved 200 grader varmluft i cirka 15 minutter.
Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Stil dem gerne på en rist, så de ikke samler fugt i bunden.
Jeg har anvendt kardemomme i denne opskrift, men da mange ikke altid er vild med kardemomme kan du sagtens undlade den.
Sådan laver du hyldeblomstsaft
Sådan steger du hele rødspætter i ovn
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.