• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Rønnebær - fakta, næringsindhold og tips

Rønnebær - fakta, næringsindhold og tips

Rønnebær
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 19. februar 2024 - Udgivet: 16. august 2020

Rønnebær hænger smukt og lyser på træerne med sin orange farve. Bærrene smager dog først godt efter frost eller tilberedning.

De er sure, sagde ræven om rønnebærrene, fordi han ikke kunne nå dem. Men sure er de kønne bær nu ikke, snarere bitre. Særligt hvis du spiser dem rå. Rønnebær har nemlig bedst af at blive tilberedt eller frosset ned, det fjerner en del af bitterheden.

Bærrene kommer fra rønnetræer og -buske, Sorbus aucupari, der kan blive helt op til 12 meter høje. De vokser i Vestafrika, Asien og Europa heriblandt Danmark. Faktisk har vi brugt rønnebær i mere end tusind år herhjemme - særligt som medicin - men også som hellige bær. Rønnen er nemlig guden Tors træ.

Næringsindhold i rønnebær

Det kan godt være, at rønnebær er lettere beske og sure, men de er også sunde i passende mængder. For eksempel indeholder bærrene A-vitaminer, og der er flere C-vitaminer i dem, end der er i citroner.

Bærrene indeholder ligesom ribs også pektin, som er et fiber, der gør dem velegnet til at sylte, da pektin får saften til at stivne naturligt, uden man bliver nødt til at komme stivelsesmiddel i. Deraf navnet pektin, som er en lille omskrivning af det græske ord for stivne.

Sæson

Fra slutningen af august begynder rønnens bær at modne på træerne. Her kan de plukkes i flere måneder derefter, men som nævnt er det en dårlig ide at spise dem rå. Dels smager de ikke godt, dels indeholder de rå bær stoffer, som har skadelig virkning på nyrer og lever, hvis man spiser mange af dem gennem længere tid.

Anvendelse af rønnebær

I brændevin og likør kommer rønnebær til sin ret. Gammel Dansk indeholder rønnebær, og rønnebærsnaps er en gammel kending, man selv kan lave.

Geleen smager særligt godt til kød med masser af smag, for eksempel vildt. Skal den ikke være bitter, bør du tilføje æbler, som også har et højt pektinindhold.

Du kan også hakke rønnebærrene og bruge dem i brød, knækbrød og kiks. Eller lave en kop te med en teskefuld bær og lidt honning.

Opbevaring

Du kan opbevare bærrene i en tætsluttet pose i køleskabet. Her kan de holde et par uger. Du kan også fryse dem ned. Det forbedrer deres smag, som bliver sødere af frost.

I virkeligheden kan man også vente med at plukke dem, til de har fået nattefrost, da de vil smage bedst. Desværre ved fuglene også, at rønnebær er bedre efter, de har været frosset ned, så det kan blive et kapløb med fuglene at få fat i bærrene.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Forsiden lige nu

grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
Billede af salat med torsk og grøntsager.
Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado→ Se opskriften
ribskage kage med ribs
Ribskage - mormors luftige kage med ribs→ Se opskriften
billederesultat for tærte
Hjemmelavet tærte: De 5 bedste opskrifter på tærte→ Se opskriften
Vegetarisk grillspyd kan sagtens laves i god tid, inden grillen tændes. De har kun godt af at ligge og trække i marinaden, så de får ekstra knald på smagen. Foto: Charlotte Mithril
Vegetarisk grillspyd med grøntsager og halloumi→ Se opskriften
Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter på retter med under 500 kalorier→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
wok med edamamebønner og kylling
Wok med edamamebønner og kylling→ Se opskriften
billederesultat for havregrødsboller
Opskrift på lækre havregrødsboller→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her