Rønnebær hænger smukt og lyser på træerne med sin orange farve. Bærrene smager dog først godt efter frost eller tilberedning.
De er sure, sagde ræven om rønnebærrene, fordi han ikke kunne nå dem. Men sure er de kønne bær nu ikke, snarere bitre. Særligt hvis du spiser dem rå. Rønnebær har nemlig bedst af at blive tilberedt eller frosset ned, det fjerner en del af bitterheden.
Bærrene kommer fra rønnetræer og -buske, Sorbus aucupari, der kan blive helt op til 12 meter høje. De vokser i Vestafrika, Asien og Europa heriblandt Danmark. Faktisk har vi brugt rønnebær i mere end tusind år herhjemme - særligt som medicin - men også som hellige bær. Rønnen er nemlig guden Tors træ.
Næringsindhold i rønnebær
Det kan godt være, at rønnebær er lettere beske og sure, men de er også sunde i passende mængder. For eksempel indeholder bærrene A-vitaminer, og der er flere C-vitaminer i dem, end der er i citroner.
Bærrene indeholder ligesom ribs også pektin, som er et fiber, der gør dem velegnet til at sylte, da pektin får saften til at stivne naturligt, uden man bliver nødt til at komme stivelsesmiddel i. Deraf navnet pektin, som er en lille omskrivning af det græske ord for stivne.
Sæson
Fra slutningen af august begynder rønnens bær at modne på træerne. Her kan de plukkes i flere måneder derefter, men som nævnt er det en dårlig ide at spise dem rå. Dels smager de ikke godt, dels indeholder de rå bær stoffer, som har skadelig virkning på nyrer og lever, hvis man spiser mange af dem gennem længere tid.
Anvendelse af rønnebær
I brændevin og likør kommer rønnebær til sin ret. Gammel Dansk indeholder rønnebær, og rønnebærsnaps er en gammel kending, man selv kan lave.
Geleen smager særligt godt til kød med masser af smag, for eksempel vildt. Skal den ikke være bitter, bør du tilføje æbler, som også har et højt pektinindhold.
Du kan også hakke rønnebærrene og bruge dem i brød, knækbrød og kiks. Eller lave en kop te med en teskefuld bær og lidt honning.
Opbevaring
Du kan opbevare bærrene i en tætsluttet pose i køleskabet. Her kan de holde et par uger. Du kan også fryse dem ned. Det forbedrer deres smag, som bliver sødere af frost.
I virkeligheden kan man også vente med at plukke dem, til de har fået nattefrost, da de vil smage bedst. Desværre ved fuglene også, at rønnebær er bedre efter, de har været frosset ned, så det kan blive et kapløb med fuglene at få fat i bærrene.
Din vurdering
-
Rønnebær - fakta, næringsindhold og tips
Del dine ideer og tanker med os andre her: