• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Sådan bruger du melatin (rød, gul, blå og grøn)

Sådan bruger du melatin (rød, gul, blå og grøn)

billede med rød melatin
Del gerne:
120
SHARES
FacebookMessenger120PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 6. november 2023 - Udgivet: 11. august 2022

Her får du et overblik over de forskellige slags melatin til marmelade, syltetøj og gele. Der findes nemlig en rød, gul, grøn og blå udgave.

Melatin anvendes når du skal lave marmelade, syltetøj eller gelé, og der findes fire forskellige udgaver, som produceres af Tørsleff.

For nemhedens skyld har de fået fire forskellige farver, og det er rød melatin, gul melatin, grøn melatin og den blå melatin.

De anvendes naturligvis til forskellige ting, og det kommer jeg lidt nærmere ind på her.

Rød melatin

Rød melatin er et geleringspulver med konserveringsmiddel, og den er god uanset hvor meget sukker du har i din marmelade.

Den røde udgave er den mest anvendte, og også den jeg bruger mest. Den er fremstillet af et vegetabilsk fortykningsmiddel.

En pose Rød melatin er nok til cirka fem kilo marmelade eller syltetøj.

Opskriften på syltetøj er et kilo bær eller frugt til 500 gram sukker, og det jævnes med en lille teskefuld rød melatin.

Vil du lave marmelade, skal du anvende to små teskefulde rød melatin, der blandes med et par spiseskefulde sukker, inden det vendes i.

Efter kogning hældes på skoldede glas.

Brug den blandt andet til min opskrift på brombær marmelade.

Gul melatin

Gul melatin er et geleringspulver med konserveringsmiddel lavet af frugtpektin.

Den tykner sammen med sukker og kan anvendes til gelé og marmelade af  bær og frugt, der ikke indeholder så meget pektin.

Når du laver marmelade med gul melatin skal du til et brev anvende 1,6 kilo bær eller frugt og 1,1 kilo sukker. Når frugten er kogt mør tilsættes melatin. Husk at gul melatin ALTID kommes i frugten FØR sukkeret!

Skal du lave gelé, rækker en pose gul melatin til en liter saft.

Se også: Figenmarmelade med valnødder og citronsaft

Grøn melatin

Grøn melatin er et geleringspulver med konserveringsmiddel, og det er tilsat sødemidlet stevia.

Ved at anvende den grønne melatin kan du lave marmelade og syltetøj uden brug af sukker.

Her skal du bruge ca. 750 gram frugt, der koges mør, hvorefter melatinen tilsættes under omrøring. Kog et par minutter mere, og så kan marmeladen hældes på skoldede glas.

Se også: Hvad er forskellen på syltetøj og marmelade?

Blå melatin

Den blå melatin er også et geleringspulver med konserveringsmiddel, og den er groft sagt en mellemting mellem den grønne med stevia og den almindelige røde melatin.

Med den blå udgave kan du nemlig lave marmelade med et lavere indhold af sukker.

Her skal du til et brev blå melatin bruge cirka to kilo frugt og 500 gram sukker.

Kog frugten mør og tilsæt derefter sukker. Bland indholdet i brevet med blå melatin med et par spiseskefulde sukker og rør det i marmelade. Kog et minuts tid mere.

Se også: Jordbærmarmelade

Lav en tallerkentest

Når du står og laver marmelade kan det være svært, at bedømme hvor tyk den færdige marmelade bliver. Det ser du jo først når marmeladen er kølet af.

Men du kan faktisk lave en lille nem test, der også kaldes for en tallerkentest.

Inden du går i gang med at koge marmeladen, stiller du en lille tallerken i køleskabet, så den når at blive helt kold.

Når du så har kogt marmeladen, kan du komme en teskefuld på den kolde tallerken, og lade den stå to minutter i køleskabet.

Så har du en ret god fornemmelse af, hvor tyk eller tynd den endelige marmelade bliver.

Og er marmeladen for tynd, ja så kan du lige nå at tilsætte lidt mere melatin, og dermed opnå den rette konsistens.

Se i øvrigt også her hvordan du laver en hjemmelavet hindbærmarmelade.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her