• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber

Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber

Billede med sort peber.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  13. april 2025 - Udgivet:  13. april 2025

Indhold

  1. Sort peber findes i ethvert køkken, og er uundværlig i madlavningen. Læs mere om peber, forskellen på farverne og hvor peberet kommer fra.
  2. Hvor kommer peber fra?
  3. Sort peber
  4. Hvide peberkorn
  5. Grønne peberkorn og Madagaskarpeber
  6. Rosépeber alias rosa peber
  7. Sichuanpeber 
  8. Sort peber var yderst værdifuldt
  9. Dette kan sort peber også
  10. Nyttig viden om sort peber
  11. Opskrifter med peber
  12. Madagaskar pebersauce med grønne peberkorn
  13. Cacio e pepe
  14. Peberbøf med cognac sauce
  15. Pebernødder
  16. Benløse fugle med flødesauce
  17. Frikadeller
  18. Forloren hare med bacon
  19. Spaghetti Carbonara - nem opskrift på pasta carbonara
  20. Hamburgerryg
  21. Oksemedaljon med pebersovs og stegte kartofler

Sort peber findes i ethvert køkken, og er uundværlig i madlavningen. Læs mere om peber, forskellen på farverne og hvor peberet kommer fra.

Sort peber står sikkert i dit køkken, men det er ikke nok ikke hver dag du tænker nærmere over det.

For sort peber er jo bare noget man har, præcist som det er med salt.

Grundsten i madlavningen, men her kigger vi lidt nærmere på hvad sort peber egentlig er for en størrelse.

Hvor kommer peber fra?

Peber stammer fra den tropiske slyngplante kaldet Piper nigrum.

Peber (peberkorn) findes desuden i mange farver, sort, hvid, rød og grøn, men stammer fra den samme plante.

Det er kun modenheden af kornene, der afgøre peberets farve. Først er kornene grønne, så bliver de røde og til sidst sorte.

Hvid peber er modne peberkorn, hvor de yderste lag er skallet af, og hvor farven derefter er udvandet.

Sort peber som vi kender den, er en fast bestanddel i alle køkkener rundt om i verden og i den danske madlavning, og sort peber er en fremragende smagsgiver med dens karismatiske og lidt brændende smag.

Blandt andet i frikadeller og flødekartofler. Blot for at nævne et par eksempler.

Sort peber

Disse peberkorn er frugter på en tropisk busk, Piper Nigrum, af indisk oprindelse. Når busken er afblomstret, gror de små, grønne bær sammen i klaser, og når de plukkes er de ca. på størrelse med en ært.

De grønne, umodne bær lægges til tørring, og under tørringen får de det karakteristiske sorte, rynkede look.

Anvendelse: Pastaretter, spegepølser, rullepølser, alle kødtyper, gryderetter, æggeretter som omelet, pocherede æg og almindelige kogte æg.

Hvide peberkorn

Disse stammer fra samme busk og samme bær. Her har de dog fået lov at modnes, før de bliver plukket og lagt i vand, så man kan skrubbe skallerne af. Herefter lægges de til tørre nøjagtigt som de korn, der bliver til sorte peberkorn.

Hvide peberkorn er mindre end de sorte, netop fordi de har fået fjernet frugtkød og de yderste skaller, så det er altså selve bærrets kerner. Smagen er lettere skarp, men mildere end sort peber.

Anvendelse: Asiatiske retter, fisk, skaldyr, andet kød end okse og vildt, saucer, syltede agurker og asier, mayonnaise og dressinger.

Grønne peberkorn og Madagaskarpeber

Igen stammer de fra samme busk og samme bær. Her har man blot plukket de umodne bær og behandlet dem, så de stadig har bevaret farven.

De har en lettere syrlig, mild smag og kan købes tørrede, frysetørrede og syltede.

Navnet Madagaskarpeber bruger vi om grønne peberkorn, der er syltet i en salt- eller eddikelage. Ifølge Santa Maria World skyldes det, at det var på Madagaskar, at man først fandt på at sylte de friske, umodne bær i eddike.

Anvendelse: Urtedressinger, saucer, fisk, skaldyr samt lysere kødtyper som svinekød og kylling. Se blandt andet denne lækre pebersovs.

Rosépeber alias rosa peber

Disse stammer i virkeligheden ikke fra peberbusken, men er fra rosépebertræet, Schinus Molle, som vokser vildt blandt andet i Brasilien og på øer i Det Indiske Ocean.

Peberkornene er små frugter, der høstes, når de er modne. Den smukke farve skyldes peberkornenes skal, takket være den er rosépeber gode at bruge som pynt på retter.

Disse korn smager lettere søde uden at være vamle, da de også har lidt styrke og citrusagtig smag, men det er de mest milde af alle salgs pebertyper.

Anvendelse: Italienske pastaretter, fisk, skaldyr, kalve, kylling, lam, desserter, dressinger og chokolade.

Sichuanpeber 

Denne type er heller ikke en rigtig pebertype, da frugterne stammer fra et kinesisk træ med det botaniske navn Zanthoxylum Piperitum.

Men da smagen er til den skarpe side, og de ristede bær ligner peberkorn, har vi valgt at tage dem med i denne guide.

Sichuanpeber er et fantastisk, aromatisk krydderi, som særligt bruges i kinesiske retter. Køber du peberet, skal du lige smuldre skallen af først og smide de sorte kerner ud.

Herefter rister du skallerne hurtigt på en varm pande og støder dem i en morter. De skal ikke i peberkværnen, da det giver dem en flaget og sandet konsistens.

Anvendelse: Asiatiske retter, syltning, kylling,

Sort peber var yderst værdifuldt

Peber var nemlig i visse perioder meget værd, og kostede mere end guld.

Og selvom det måske ikke lige er det mest eksotiske krydderi at have stående i køkkenet, burde det ikke få mindre opmærksomhed, da peberet kan andre ting, end blot at give smag.

Se også: Hvorfor bruger vi salt og peber i mad?

Dette kan sort peber også

Sort peber kan øge din forbrænding og mindske fedt, fordi peber kan være med til at modvirke, at kroppe producere nye fedtceller.

Det siges også, at peber stimulerer stofskiftet, og er med til at øge din kropsvarme midlertidigt, hvilket betyder et højere forbrug af energi, og forbrænding af flere kalorier.

Da peber er godt for tarmen, hjælper det også din tarmslimhinde med at optage vigtige næringsstoffer som vitaminer og mineraler.

Så måske det var på tide, at få peberkværnen fyldt op med nye friske peberkorn?

Se også: Sichuanpeber - krydderiet til asiatisk mad

Nyttig viden om sort peber

Peberkorn mister en del af sin smag og aroma efter de bliver kværnet, så opbevar dem gerne hele indtil du skal bruge dem, for at få den bedste smagsoplevelse. Mere fakta i dette overblik om peberet:

Sort peber er tørrede peberkorn

Det er de umodne frugter fra peberplanten (Piper nigrum), som høstes grønne og tørres, indtil de bliver sorte og rynkede. De har en stærk, skarp smag.

Peber var engang mere værd end guld

I middelalderen var sort peber så sjælden og eftertragtet, at det blev brugt som betalingsmiddel og kaldt "det sorte guld".

Styrken kommer fra stoffet piperin

Piperin er det aktive stof i sort peber, som giver den brændende, varme fornemmelse – lidt som chili, men på en anden måde.

Sort, hvid, grøn og rød peber kommer fra samme plante

Forskellen ligger i høsttidspunkt og forarbejdning:

  • Sort peber: umodne frugter, der tørres
  • Hvid peber: modne frugter, hvor skallen er fjernet
  • Grøn peber: umodne frugter, der er hurtigt tørret eller syltet
  • Rød peber: modne frugter, ofte syltet eller frysetørret

Peberet hjælper kroppen med at optage næringsstoffer

Piperin kan øge optagelsen af visse vitaminer og mineraler – og især booste effekten af gurkemeje (curcumin) i kroppen.

Opskrifter med peber

Peber anvender vi selvsagt i stort set alle madopskrifter, men her er nogle af de bedste:

Madagaskar pebersauce med grønne peberkorn

4.8 fra 12 stemmer
Her får du den bedste opskrift på en Madagaskar pebersauce med grønne peberkorn. Pebersovsen kan laves med portvin, whisky eller cognac.
Gå til opskrift
billede med madagaskar pebersauce

Cacio e pepe

4.8 fra 5 stemmer
Cacio e Pepe er en helt enkel ret, som opstod i Rom, men som spises over hele verden. Her er pastaen svøbt i en cremet Grana Padano-sovs.
Gå til opskrift
Cacio e pepe - italiensk pastaret

Peberbøf med cognac sauce

5 fra 5 stemmer
Her er min opskrift på peberbøf i cognacsauce, der er en lækker ret til aftensmad og gæster. Med bøf af ribeye og en skøn sovs med cognac.
Gå til opskrift
peberbøf i cognacsauce

Pebernødder

4.7 fra 58 stemmer
Her er min opskrift på pebernødder. En klassisk og gammeldags pebernød, der smager af jul og laves med varme krydderier. Nemme at bage.
Gå til opskrift
billede med pebernødder

Benløse fugle med flødesauce

4.7 fra 62 stemmer
Benløse fugle er en dansk klassiker, der består af skiver af okseinderlår, der rulles sammen med persille, og koges møre i en flødesauce.
Gå til opskrift
billederesultat for benløse fugle

Frikadeller

4.8 fra 724 stemmer
Få opskriften på autentiske frikadeller lavet efter en slagtermesters traditionelle metoder. En klassisk dansk favorit.
Gå til opskrift
Billede af frikadeller.

Forloren hare med bacon

4.8 fra 207 stemmer
Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Gå til opskrift
billede med forloren hare

Spaghetti Carbonara - nem opskrift på pasta carbonara

4.6 fra 101 stemmer
Spaghetti carbonara som den skal laves med bacon og æg. En autentisk opskrift fra Rom, hvor man laver verdens bedste pastai alla carbonara.
Gå til opskrift
spaghetti carbonara

Hamburgerryg

4.7 fra 406 stemmer
Her kan du se præcist hvordan du koger en hamburgerryg, så kødet ikke bliver tørt og kedeligt. Komplet guide med den korrekte kogetid og gode tips.
Gå til opskrift
Billed resultat for hamburgerryg

Oksemedaljon med pebersovs og stegte kartofler

5 fra 3 stemmer
Her er en nem opskrift på oksemedaljoner og pebersovs med grønne peberkorn. Dertil serveres stegte kartofler, ærter og bagte tomater.
Gå til opskrift
oksemedaljoner med pebersovs
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her