Opskriften på en hjemmelavet rullepølse med eller uden nitrit. Rullepølsen trækker to døgn i saltlage, og koges i tre timer inden presning.
Her kan du se hvordan du laver en rullepølse, og det er faktisk ikke så svært emdda.
Fremstillingen tager lidt tid, men til gengæld har du virkelig lækkert pålæg.
Opskriften giver én rullepølse.
Opskrift på hjemmelavet rullepølse
Hjemmelavet rullepølse
Ingredienser
Saltlage laves af
- 4 liter vand
- 800 gram salt
- 100 gram sukker
- 6 laurbærblade
- 1 håndfuld enebær - lille håndfuld
Rullepølse af
- 2 kilo nakkesteg - få slagteren til at klargøre den til rullepølse
- 2 teskefulde sort peber
- 2 teskefulde løgpulver
- 1 teskefuld allehånde
- 2 teskefulde salt - skal være fint
- 3 teskefulde gelatine - pulver
Sådan gør du
- Rul nakkestegen ud i et rektangel, og bank den let flad med hånden så den har nogenlunde samme tykkelse.
- Giv den noget salt (to teskefulde).
- Bland sort peber, løgpulver, allehånde og gelatine sammen, og fordel det ud over kødet. Du kan også tilføje lidt friskhakket persille.
- Fold så din rullepølse sammen som en roulade, og snør den med bomuldssnor.
- Rør alle ingredienserne til saltlagen sammen, og læg forsigtigt rullepølsen ned i lagen.
- Nu skal rullepølsen stå i lagen i 48 timer.
- Kog så rullepølsen ved svag varme i en gryde, hvor vandet dækker rullepølsen. Det tager cirka tre timer. Du kan med fordel tilsætte gulerødder, løg eller andre rodfrugter i vandet under kogningen. Et par laurbærblade er også godt.
- Så skal din rullepølse presses. Læg den i rullepølsepresser, men husk at sammenføjningen ikke må vende opad, men skal lægge til en af siderne!
- Her skal den stå i pres indtil den er afkølet - gerne natten over.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Med eller uden nitrit
Rullepølsen kan nu deles i mindre stykker, og den kan sagtens fryses ned.
Opskriften er på en rullepølse uden nitrit.
Hvis du ønsker en rullepølse med nitrit, kan du erstatte noget af saltet med nitritsalt.
Det giver rullepølsen en flottere kulør, men nitrit skal man være varsom med.
Er nitrit farlig i rullepølse?
Fødevarestyrelsen skriver om nitrits funktion i fødevarer:
Nitrit er tilladt at bruge som teknologisk tilsætningsstof i visse fødevarer, da stofferne hæmmer udvikling af bakterien Clostridium botulinum, som kan give pølseforgiftning (botulisme).
Samtidig er der dog den bivirkning ved stofferne, at de kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødprodukter.
Derfor anbefaler eksperter fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og DTU Fødevareinstituttet, at man stræber efter at fastsætte den tilladte mængde af nitrit i fødevarer så lavt som muligt, samtidig med at stoffets teknologiske funktion opretholdes.
Hjemmelavet rullepølse er blandt andet perfekt på smørrebrød.
Se også mine opskrifter på:
Smørrebrød med fiskefilet (smørstegt rødspætte)
Niels Rygaard Hansen
Skal rullepølsen koges i den saltlage som den har ligget i 48 timer eller i fersk kogevand