• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Ordbog til dit køkken: Det betyder de fine ord i virkeligheden

Ordbog til dit køkken: Det betyder de fine ord i virkeligheden

ordbog med køkkenudtryk
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  20. juni 2024 - Udgivet:  13. september 2023

Ordbog: Kokke bruger tit en masse fine ord, når de skal beskrive, hvad de laver med maden. Jeg har her samlet en ordliste med de vigtigste ord fra køkkenet.

Denne lille og overskuelige ordbog er din nemme hjælp til at forstå de mere fremmedartede udtryk i opskrifterne.

Naturligvis inklusiv en god forklaring. Jeg tager dem i alfabetisk rækkefølge i denne lille ordbog, hvor du måske kender en del af dem, men muligvis aldrig har tænkt over den nærmere betydning af ordene.

Al dente

Hvad er al dente: Bruges ofte i forbindelse med kogning af pasta. At koge pasta al dente betyder, at pastaen skal have lidt bid.

Antipasto

Hvad betyder antipasto: Antipasto er ikke en gradbøjning af pasta, men slet og ret en italiensk forret. Det kan være i form af salat, skiver af parmaskinke eller andet ganske let.

Bardere

Hvad er at bardere: Betyder at binde skiver af bacon eller spæk rundt om et stykke kød inden stegning. Man barderer ofte kødstykker, der ellers har tendens til at blive lidt tør i det, eksempelvis kalkunbryst.

Bechamel

Hvad er bechamel: Bechamel er en hvid sovs, der er lavet af smør og mel, der bages op med vand fra kogte kartofler eller lignende, samt mælk. Der kan også tilsættes fond eller fløde. Smages til med salt, peber og eventuelt revet muskatnød.

Beurre blanc

Hvad er en beurre blanc: Beurre blanc er en smørsovs, der koges ind med skalotteløg og lidt hvidvin eller hvidvinseddike. Klassisk sovs til blandt andet fisk.

Bisque

Hvad er bisque: En bisque er en kogt fiskesuppe, der jævnes.

Blanchere

Hvad er at blanchere: At blanchere er et udtryk, som du meget ofte støder på. Det betyder kort fortalt blot at koge hurtigt op. Du blancherer eksempelvis broccoli ved at koge den i kogende vand få minutter, hælde kogevandet fra - og så hurtigt hælde koldt vand over broccolien, så den ikke koger videre.

Bouillabaise

Hvad er bouillabaise: En bouillabaise er en klassisk suppe med fisk og skaldyr fra området ved Middelhavet.

Bouillon

Hvad er bouillon: Bouillon behøver måske ikke en nærmere forklaring og en plads i en ordbog, for den er almindelig i de fleste køkkener. Bouillon er en klar suppe, der er kogt af enten grønsager, høns, okse, svin eller fisk.

Bouquet garni

Hvad er bouquet garni: Bouquet garni er en sammenbundet kvist af krydderurter. Den kan indeholde persille, timian, rosmarin, laurbær eller andre krydderurter. Den bruges i langtidsstegning i gryderetter, hvor den afgiver smag til retten og sovsen. Netop fordi den er bundet sammen, er den meget nem at fjerne fra retten igen.

Bourguignon

Hvad er bourguignon: Du kender udtrykket fra blandt Boeuf Bourguignon, og der er tale om franske gryderetter, der kan indeholde rødvin, champignon og bacon.

Braisere

Hvad er at braisere: At braisere betyder i virkeligheden blot, at du bruner et stykke kød, tilsætter lidt væske, typisk vand eller fond, og lader det stege færdigt i lang tid. Man tilsætter så løbende vand eller fond. Eller øl, hvis du laver ølbraiseret svinekam.

Brune

Hvad er at brune: Slet og ret at du bruner kød i smør, der er brunt. Det giver både farve og smag. Et dansk udtryk fra køkkenets ordbog.

Chateaubriand

Hvad er chateaubriand: Chateaubriand er den tykkeste del af oksemørbraden, og et stykke meget dyrt kød, der under stegning bliver mørt som smør. Chateaubriand kan steges både som en lille steg, eller skæres ud i skiver som bøffer.

Crepes Suzette

Hvad er crepes suzette: Som så meget anden god mad stamme crepes suzette også fra Frankrig. Det er tynde pandekager, ofte små i størrelsen, der flamberes med en likør, typisk Grand Marnier.

Croissant

Hvad er en croissant: Croissant kender vi fra især Frankrig, og der er tale om et horn, der er bagt af butterdej. Man skærer en trekant ud af butterdej, som så rulles sammen.

Gluten

Hvad er gluten: Mange undrer sig måske over hvad gluten er for et stof i hvedemel. Men svaret er, at gluten blot er et protein. Men gluten er vigtigt, da det gør dejen elastisk, og dermed nemmere at ælte.

Laktose

Hvad er laktose: Laktose er en art sukker, der findes i mælk. En del mennesker er allergiske over for netop laktose, og derfor fremstilles der laktosefri mælk.

Mørdej

Hvad er en mørdej: Mørdej bruges blandt andet til napoleonshatte, tærter og hindbærsnitter, og det er en dej bestående af hvedemel, smør og æg.

Pochere

Hvad betyder at pochere: Du kender sikkert udtrykket "at pochere et æg", og pochere betyder blot, at du koger din mad, eksempelvis et æg, i vand, der koger ganske let.

Sukat

Hvad er sukat: Sukat er noget af det der virkelig deler danskerne. Det bruges i sødt bagerbrød, og består af kandiseret skat fra citrusfrugter, herunder pomelo. Det er så forhadt hos mange, at en del bagere helt har droppet brugen af sukat.

Tatar

Hvad er tatar: Tatar er elsket af mange, men der er også en del, som ikke bryder sig om det. For tatar er nemlig råt oksekød med lav fedtprocent, og kødet skal være friskhakket.

Tortilla

Hvad er en tortilla: Tortilla kan faktisk være flere ting, alt afhængig af hvor du er i verden. I Spanien er en tortilla en omelet eller let æggekage, mens du får en meget tynd majspandekage hvis du bestiller en tortilla i Mellemamerika og Mexico. Oftest med krydret fyld.

Vinaigre

Hvad er vinaigre: Vinaigre er simpelthen en vineddike.

Vinaigrette

Hvad er vinaigrette: Vinaigrette anvendes som dressing til salater, og den er typisk en blanding af vineddike (vinaigre), olie, eventuelt krydderurter samt salt og friskkværnet peber.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her