For 30 år siden begyndte der at komme et rødt Ø på nogle af vores fødevarer: Ø for økologisk og Ø-mærket. I år fejres det lille mærke med den store succes.
Det virker om som, det har været her altid. Det røde Ø på økologiske varer i supermarkedet. Men Ø-mærket, der garanterer, at gulerødder, mælk og meget andet er økologisk dyrket og produceret, er relativt nyt. Det har kun 30 år på bagen.
Alligevel er det en succesfuld fødselar. Ø-mærket signalerer troværdighed, fordi det kun gives til varer, der lever op til en lang række krav.
Ø-mærket er vores garanti for, at det er de danske myndigheder, der har kontrolleret landbrug og virksomheder, der producerer, pakker og mærker varerne i Danmark.
Verdensmestre i økologi
Forbrugerne kan derfor trygt stole på, at vores Ø-mærkede mælk, grøntsager eller kød er 100 procent økologiske, når vi kommer dem ned i indkøbskurven.
Måske er det også grunden til, at vi danskere er det folkefærd i verden, som køber flest økologiske produkter. Og vores forbrug stiger år for år.
Ø-mærket for dyrevelfærd
Der er mange motiver for at handle Ø-mærkede varer. Nogen vil være sikre på, at der ikke er medicinrester i deres kød og mælk, andre vil undgå sprøjtemidler i deres børns frugter og så er der dem, der udelukkende handler økologisk på grund af dyrevelfærd.
Der er nemlig krav til ø-mærket kød og økologiske mejeriprodukter, både hvad angår transport, medicin, foder og pladsforhold.
Økologiske dyr skal kunne komme ud, de skal have god plads til at bevæge sig på og dyreungerne skal være ca. dobbelt så gamle som unger fra konventionelt landbrug, før de må tages fra deres mor.
Mest populære økologiske fødevarer
I dag består ca. 14 procent af vores drikke- og fødevareindløb af økologiske produkter.
Her kan du se, hvilke fødevarer der er mest populære, når vi handler økologisk og Ø-mærket. Grøntsager og frugter som æbler og pærer er vores absolutte favoritter, som står for en tredjedel af øko-salget herhjemme.
Frugt og grønt: 33 procent.
Ris, pasta, mel og brød: 10 procent.
Drikkevarer: 9 procent.
Kød, fisk, pålæg: 9 procent.
Vidste du, at
Salget af økologiske produkter steg med 14 procent på kun et år, fra 2017 til udgangen af 2018.
For at få Ø-mærket til kød fra køer, skal køerne have været på græs i sommerhalvåret.
Mad, der er forarbejdet som leverpostej og syltetøj, må ikke indeholde kunstig aroma, hvis det skal have Ø-mærket.
Fødevarestyrelsen fandt pesticidrester i 72 procent af prøverne på ikke-økologiske danske jordbær og i 83 procent af de ikke-økologiske udenlandske jordbær i 2018. Jordbær med Ø-mærket indeholdt ingen pesticider.
Danmark er verdensmester i at eksportere økologiske produkter. I 2019 konkluderede det schweiziske forskningscenter Fibl, at Danmark er det land i verden, der eksporterer flest økologiske fødevarer. Sverige og Schweiz kommer på henholdsvis anden- og tredjepladsen.
Kilder: Danmarks Statistik, Økologisk landsforening, Landbrug og Fødevarer.
Læs også
Gær – fakta og forskellen på almindelig og økologisk gær
Speltboller – økologiske og nemme at bage
Så meget feder alkohol – se hvor der er flest kalorier
Hvid januar giver kroppen en tiltrængt pause
Din vurdering
-
Ø-mærket fejer 30 år
Stem her
( stemme)
Comments
No Comments