Jeg bruger selv meget ofte majsstivelse til jævning af sovs, suppe og frugtgrød som eks. jordbærgrød), men en del brugere har spurgt hvor meget majsstivelse man egentlig skal bruge til jævningen?
Så derfor denne korte oversigt, så du altid ender med et godt resultat (og den rette jævning).
Mængden her er Maizena majsstivelse, som du udrører i en smule koldt vand, så det ikke klumper. Hvilket det så heller aldrig gør.
Se også: Kartoffelmel - hvornår skal vi bruge det?
Sovs
Til to deciliter sovs skal du bruge en spiseskefuld Maizena, der som sagt udrøres i lidt vand.
Suppe
Til en liter suppe bruger du tre spiseskefulde majsstivelse, der også udrøres i en smule koldt vand.
Kagecreme
Kagecreme jævnes med to spiseskefulde Maizena til to deciliter creme.
Stuvning
Stuvninger, eksempelvis stuvet hvidkål, er glimrende at jævne med majsstivelse. Brug her en spiseskefulde Maizena til hver deciliter væske.
Målene på majsstivelsen er i øvrigt:
- 1 teskefuld majsstivelse vejer 3 gram
- 1 spiseskefuld majsstivelse vejer 8 gram
- 1 deciliter majsstivelse vejer 55 gram
Anvendelse
Udrør altid majsstivelsen i lidt kold væske, enten vand eller mælk.
Hæld derefter den udrørte majsstivelse i den varme væske, og jævn indtil du har den rette konsistens.
Lad det koge et par minutter.
Note: Selve majsstivelsen er glutenfri og laktosefri, og er derfor god til allergikere.
Fakta
Majsstivelse er et fint, hvidt pulver udvundet af majsens endosperm – den indre del af majskornet.
Den består næsten udelukkende af kulhydrater i form af stivelse.
På engelsk kaldes det cornstarch (USA) eller cornflour (UK).
I madlavning?
Majsstivelse bruges primært som fortykningsmiddel, og er helt smagsneutral:
- Til at jævne saucer, supper og gryderetter
- I bagværk for at give luftighed eller en sprødere overflade
- I dessertopskrifter som budding, vaniljecreme og tærtefyld
- Til panering og fritering – giver en sprød og gylden skorpe
- I asiatiske retter som sojasauce-baserede wokretter, hvor det giver glans og fylde. Eks. i teriyaki og sur-sød sovs.
Tip: Opløs altid majsstivelse i koldt vand først (lav en “jævning”), før det hældes i varm væske – ellers klumper det.
Er det sundt?
Det er fedt- og proteinfattigt, og består hovedsageligt af hurtige kulhydrater
Ikke specielt næringsrigt, men godt som funktionelt madprodukt
Glutenfrit, hvilket gør det velegnet til glutenfri madlavning og bagning
Næringsindhold (pr. 100 g ca.):
- Kalorier: ca. 350–370 kcal
- Kulhydrat: 90–95 g
- Protein: mindre end 1 g
- Fedt: 0 g
- Kostfibre: meget lidt
Majsstivelse vs. hvedemel
Egenskab | Majsstivelse | Hvedemel |
---|---|---|
Fortykkelse | Hurtigere og klarere | Langsommere og mat |
Smag | Smagsneutral | Let "melet" smag |
Glutenfri | Ja | Nej |
Anvendelse | Saucer, dessert | Boller, brød, kager |
Værd at vide
Majsstivelse bruges ikke kun i mad – det findes også i f.eks. babypudder, kosmetik og papirmasse
Kan bruges til sjove eksperimenter – f.eks. “oobleck”, en væske der bliver fast under tryk
Bruges i børnevenlige opskrifter fordi det er nemt at arbejde med og uden stærk smag.
Opskrifter
Her får du nogle af de opskrifter, hvor der anvendes majsstivelse.
Hjemmelavet kagecreme
Kødboller i svampesauce - nem opskrift
Ærtegryde - nem opskrift
Kærnemælkshorn - nem opskrift
Jordbærgrød - nem opskrift
Rabarbergalette
Jægergryde - nem opskrift på klassisk gryderet
Svinemørbrad stegt som vildt
Gammeldags bankekød (traditionel opskrift med løg)
Hakkebøf
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments