Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Majsstivelse

Majsstivelse (fakta og sådan bruger den)

billede med majsstivelse
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Indhold
  • Sovs
  • Suppe
  • Kagecreme
  • Stuvning
  • Anvendelse
  • Fakta
  • I madlavning?
  • Er det sundt?
  • Næringsindhold (pr. 100 g ca.):
  • Majsstivelse vs. hvedemel
  • Værd at vide
  • Opskrifter med majsstivelse
  • Kommentarer

Jeg bruger selv meget ofte majsstivelse til jævning af sovs, suppe og frugtgrød som eks. jordbærgrød), men en del brugere har spurgt hvor meget majsstivelse man egentlig skal bruge til jævningen?

Så derfor denne korte oversigt, så du altid ender med et godt resultat (og den rette jævning).

Mængden her er Maizena majsstivelse, som du udrører i en smule koldt vand, så det ikke klumper. Hvilket det så heller aldrig gør.

Se også: Kartoffelmel - hvornår skal vi bruge det?

Sovs

Til to deciliter sovs skal du bruge en spiseskefuld Maizena, der som sagt udrøres i lidt vand.

Suppe

Til en liter suppe bruger du tre spiseskefulde majsstivelse, der også udrøres i en smule koldt vand.

Kagecreme

Kagecreme jævnes med to spiseskefulde Maizena til to deciliter creme.

Stuvning

Stuvninger, eksempelvis stuvet hvidkål, er glimrende at jævne med majsstivelse. Brug her en spiseskefulde Maizena til hver deciliter væske.

Målene på majsstivelsen er i øvrigt:

  • 1 teskefuld majsstivelse vejer 3 gram
  • 1 spiseskefuld majsstivelse vejer 8 gram
  • 1 deciliter majsstivelse vejer 55 gram

Anvendelse

Udrør altid majsstivelsen i lidt kold væske, enten vand eller mælk.

Hæld derefter den udrørte majsstivelse i den varme væske, og jævn indtil du har den rette konsistens.

Lad det koge et par minutter.

Note: Selve majsstivelsen er glutenfri og laktosefri, og er derfor god til allergikere.

Fakta

Majsstivelse er et fint, hvidt pulver udvundet af majsens endosperm - den indre del af majskornet.

Den består næsten udelukkende af kulhydrater i form af stivelse.

På engelsk kaldes det cornstarch (USA) eller cornflour (UK).

I madlavning?

Majsstivelse bruges primært som fortykningsmiddel, og er helt smagsneutral:

  • Til at jævne saucer, supper og gryderetter
  • I bagværk for at give luftighed eller en sprødere overflade
  • I dessertopskrifter som budding, vaniljecreme og tærtefyld
  • Til panering og fritering - giver en sprød og gylden skorpe
  • I asiatiske retter som sojasauce-baserede wokretter, hvor det giver glans og fylde. Eks. i teriyaki og sur-sød sovs.

Tip: Opløs altid majsstivelse i koldt vand først (lav en "jævning"), før det hældes i varm væske - ellers klumper det.

Er det sundt?

Det er fedt- og proteinfattigt, og består hovedsageligt af hurtige kulhydrater

Ikke specielt næringsrigt, men godt som funktionelt madprodukt

Glutenfrit, hvilket gør det velegnet til glutenfri madlavning og bagning

Næringsindhold (pr. 100 g ca.):

  • Kalorier: ca. 350-370 kcal
  • Kulhydrat: 90-95 g
  • Protein: mindre end 1 g
  • Fedt: 0 g
  • Kostfibre: meget lidt

Majsstivelse vs. hvedemel

EgenskabMajsstivelseHvedemel
FortykkelseHurtigere og klarereLangsommere og mat
SmagSmagsneutralLet "melet" smag
GlutenfriJaNej
AnvendelseSaucer, dessertBoller, brød, kager

Værd at vide

Majsstivelse bruges ikke kun i mad - det findes også i f.eks. babypudder, kosmetik og papirmasse

Kan bruges til sjove eksperimenter - f.eks. "oobleck", en væske der bliver fast under tryk

Bruges i børnevenlige opskrifter fordi det er nemt at arbejde med og uden stærk smag.

Opskrifter med majsstivelse

Her får du nogle af de opskrifter, hvor der anvendes majsstivelse.

Hjemmelavet kagecreme
Min opskrift på kagecreme, der er en hjemmelavet vaniljecreme lavet helt fra bunden. Men ægte vanilje, mælk og æg. Meget nem at lave.
Se opskriften her
billede med kagecreme creme vaniljecreme
Kødboller i svampesauce - nem opskrift
Sådan laver du lækre kødboller i svampesauce. En nem opskrift på stegte kødboller, der serveres i en cremet sauce med champignon og tilbehør.
Se opskriften her
Kødboller i svampesauce
Ærtegryde - nem opskrift
Få min opskrift på ærtegryde, der er en nem og hurtig gryderet med ærter, kylling, blomkål og en lækker sovs. Kan spises uden tilbehør.
Se opskriften her
billede med ærtegryde
Kærnemælkshorn - nem opskrift
Min opskrift på kærnemælkshorn med hindbær. Nemme og lækre horn, der er de traditionelle med fyld af en skøn hindbærremonce.
Se opskriften her
billederesultat for kærnemælkshorn
Jordbærgrød - nem opskrift
Min opskrift på jordbærgrød. En nem opskrift på grød, der laves med friske eller frosne jordbær. Derfor kan jordbærgrøden laves året rundt.
Se opskriften her
Billede af jordbærgrød.
Rabarbergalette
Her får du min opskrift på en nem rabarbergalette. En fransk kage med mørdej hvor kanten bukkes op, og du kan lave den med friske eller frosne rabarber.
Se opskriften her
rabarber galette
Jægergryde
Opskrift på den bedste jægergryde, der er en vidunderlig gryderet med svinekød, bacon, fløde, champignon og små pølser. Serveres med ris.
Se opskriften her
Billede af jægergryde.
Svinemørbrad stegt som vildt
Her får du min opskrift på svinemørbrad stegt som vildt. Mørbraden steges på panden, og væden giver en virkelig lækker og vildtagtig sovs.
Se opskriften her
svinemørbrad stegt som vildt
Gammeldags bankekød (traditionel opskrift med løg)
Se hvordan du laver den bedste bankekød med masser af løg og en fantastisk sovs. Kødet bliver mørt som smør, og serveres med kartoffelmos.
Se opskriften her
billederesultat for bankekød og kartoffelmos
Hakkebøf
Nem og lækker opskrift på hakkebøf med bløde løg. Klassisk dansk ret med hakkebøffer, løg og god sovs, som hele familien vil elske at spise.
Se opskriften her
Billede af hakkebøf.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter og modtage vort populære nyhedsbrev. Du går ikke glip af funktioner på Madens Verden.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Du kan også fortsætte gratis med annoncer.