• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Majsstivelse - fakta og sådan bruger den

Majsstivelse - fakta og sådan bruger den

billede med majsstivelse
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  21. april 2025

Jeg bruger selv meget ofte majsstivelse til jævning af sovs, suppe og frugtgrød som eks. jordbærgrød), men en del brugere har spurgt hvor meget majsstivelse man egentlig skal bruge til jævningen?

Så derfor denne korte oversigt, så du altid ender med et godt resultat (og den rette jævning).

Mængden her er Maizena majsstivelse, som du udrører i en smule koldt vand, så det ikke klumper. Hvilket det så heller aldrig gør.

Se også: Kartoffelmel - hvornår skal vi bruge det?

Sovs

Til to deciliter sovs skal du bruge en spiseskefuld Maizena, der som sagt udrøres i lidt vand.

Suppe

Til en liter suppe bruger du tre spiseskefulde majsstivelse, der også udrøres i en smule koldt vand.

Kagecreme

Kagecreme jævnes med to spiseskefulde Maizena til to deciliter creme.

Stuvning

Stuvninger, eksempelvis stuvet hvidkål, er glimrende at jævne med majsstivelse. Brug her en spiseskefulde Maizena til hver deciliter væske.

Målene på majsstivelsen er i øvrigt:

  • 1 teskefuld majsstivelse vejer 3 gram
  • 1 spiseskefuld majsstivelse vejer 8 gram
  • 1 deciliter majsstivelse vejer 55 gram

Anvendelse

Udrør altid majsstivelsen i lidt kold væske, enten vand eller mælk.

Hæld derefter den udrørte majsstivelse i den varme væske, og jævn indtil du har den rette konsistens.

Lad det koge et par minutter.

Note: Selve majsstivelsen er glutenfri og laktosefri, og er derfor god til allergikere.

Fakta

Majsstivelse er et fint, hvidt pulver udvundet af majsens endosperm – den indre del af majskornet.

Den består næsten udelukkende af kulhydrater i form af stivelse.

På engelsk kaldes det cornstarch (USA) eller cornflour (UK).

I madlavning?

Majsstivelse bruges primært som fortykningsmiddel, og er helt smagsneutral:

  • Til at jævne saucer, supper og gryderetter
  • I bagværk for at give luftighed eller en sprødere overflade
  • I dessertopskrifter som budding, vaniljecreme og tærtefyld
  • Til panering og fritering – giver en sprød og gylden skorpe
  • I asiatiske retter som sojasauce-baserede wokretter, hvor det giver glans og fylde. Eks. i teriyaki og sur-sød sovs.

Tip: Opløs altid majsstivelse i koldt vand først (lav en “jævning”), før det hældes i varm væske – ellers klumper det.

Er det sundt?

Det er fedt- og proteinfattigt, og består hovedsageligt af hurtige kulhydrater

Ikke specielt næringsrigt, men godt som funktionelt madprodukt

Glutenfrit, hvilket gør det velegnet til glutenfri madlavning og bagning

Næringsindhold (pr. 100 g ca.):

  • Kalorier: ca. 350–370 kcal
  • Kulhydrat: 90–95 g
  • Protein: mindre end 1 g
  • Fedt: 0 g
  • Kostfibre: meget lidt

Majsstivelse vs. hvedemel

EgenskabMajsstivelseHvedemel
FortykkelseHurtigere og klarereLangsommere og mat
SmagSmagsneutralLet "melet" smag
GlutenfriJaNej
AnvendelseSaucer, dessertBoller, brød, kager

Værd at vide

Majsstivelse bruges ikke kun i mad – det findes også i f.eks. babypudder, kosmetik og papirmasse

Kan bruges til sjove eksperimenter – f.eks. “oobleck”, en væske der bliver fast under tryk

Bruges i børnevenlige opskrifter fordi det er nemt at arbejde med og uden stærk smag.

Opskrifter

Her får du nogle af de opskrifter, hvor der anvendes majsstivelse.

Hjemmelavet kagecreme

4.8 fra 158 stemmer
Min opskrift på kagecreme, der er en hjemmelavet vaniljecreme lavet helt fra bunden. Men ægte vanilje, mælk og æg. Meget nem at lave.
Gå til opskrift
billede med kagecreme creme vaniljecreme

Kødboller i svampesauce - nem opskrift

4.5 fra 4 stemmer
Sådan laver du lækre kødboller i svampesauce. En nem opskrift på stegte kødboller, der serveres i en cremet sauce med champignon og tilbehør.
Gå til opskrift
Kødboller i svampesauce

Ærtegryde - nem opskrift

5 fra 3 stemmer
Få min opskrift på ærtegryde, der er en nem og hurtig gryderet med ærter, kylling, blomkål og en lækker sovs. Kan spises uden tilbehør.
Gå til opskrift
billede med ærtegryde

Kærnemælkshorn - nem opskrift

4.7 fra 68 stemmer
Min opskrift på kærnemælkshorn med hindbær. Nemme og lækre horn, der er de traditionelle med fyld af en skøn hindbærremonce.
Gå til opskrift
billederesultat for kærnemælkshorn

Jordbærgrød - nem opskrift

4.7 fra 40 stemmer
Min opskrift på jordbærgrød. En nem opskrift på grød, der laves med friske eller frosne jordbær. Derfor kan jordbærgrøden laves året rundt.
Gå til opskrift
billede med jordbærgrød

Rabarbergalette

4.6 fra 15 stemmer
Her får du min opskrift på en nem rabarbergalette. En fransk kage med mørdej hvor kanten bukkes op, og du kan lave den med friske eller frosne rabarber.
Gå til opskrift
rabarber galette

Jægergryde - nem opskrift på klassisk gryderet

4.8 fra 47 stemmer
Opskrift på den bedste jægergryde, der er en vidunderlig gryderet med svinekød, bacon, fløde, champignon og små pølser. Serveres med ris.
Gå til opskrift
billede med jægergryde

Svinemørbrad stegt som vildt

5 fra 11 stemmer
Her får du min opskrift på svinemørbrad stegt som vildt. Mørbraden steges på panden, og væden giver en virkelig lækker og vildtagtig sovs.
Gå til opskrift
svinemørbrad stegt som vildt

Gammeldags bankekød (traditionel opskrift med løg)

4.8 fra 44 stemmer
Se hvordan du laver den bedste bankekød med masser af løg og en fantastisk sovs. Kødet bliver mørt som smør, og serveres med kartoffelmos.
Gå til opskrift
billederesultat for bankekød og kartoffelmos

Hakkebøf

4.7 fra 149 stemmer
Nem og lækker opskrift på hakkebøf med bløde løg. Klassisk dansk ret med hakkebøffer, løg og god sovs, som hele familien vil elske at spise.
Gå til opskrift
billede med hakkebøf og bløde løg på pande
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Forsiden lige nu

Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
10 retter med få ingredienser
10 retter med få ingredienser→ Se opskriften
billede med flødebollekage
Flødebollekage opskrift med makroner og jordbær→ Se opskriften
salat med paneret kylling
Salat med paneret kylling, ærter og asparges→ Se opskriften
billederesultat for mini grovflutes
Mini grovflutes - opskrift på nemme kuvertbrød→ Se opskriften
billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her