• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kartoffelmel - fakta og hvornår skal vi bruge det?

Kartoffelmel - fakta og hvornår skal vi bruge det?

Billede med kartoffelmel.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 4. maj 2025 - Udgivet: 4. maj 2025

Kartoffelmel har intet med mel at gøre. Det ligner, men det er i virkeligheden lavet af kartofler, hvor man har udvundet stivelsen fra dem.

Det er ikke en nutidig ide at bruge kartoffelstivelse. I Andesbjergene brugte indianerne en metode med at frysetørre deres kartofler.

Kartoflerne kom først til Danmark i begyndelsen af 1700-tallet, og i slutningen af 1800-tallet begyndte små fabrikker at fremstille kartoffelmel.

I dag er det en kæmpe industri herhjemme, da "melet" ikke kun bruges i vores husholdninger men til alt fra slik, piller, papir og fødevarer.

Anvendelse

Først og fremmest er det smart at bruge kartoffelmel som stivelse i retter til folk, der ikke tåler gluten. Det er 100 procent glutenfrit i modsætning til for eksempel hvedemel.

Men der er en række retter, som har fordel af kartoffelmelet, da stivelsen binder vand. Desuden er der stort set ingen fedt eller proteiner i - og så er der ingen smag eller farve i denne stivelse.

Bager du lagkagebunde, er det en god ide at udskifte en tredjedel af melet med kartoffelmel, da de får en mere fast konsistens. Du kan også bruge det i kagecreme.

Det samme gælder med fiskefars og frikadellefars samt rødgrød og andre grødtyper, der er baseret på frugt som eks. stikkelsbærgrød.

Pletfjerner

Spilder vi rødvin eller andre former for farvet væske på gulvet, er kartoffelmelet vores ven. Da det har en enorm sugeevne, kan det suge væsken op fra gulvtæppet eller trægulvet.

Derefter støvsuger man det nu farvet kartoffelmel op, og pletten er nærmest forsvundet.

Se også: Majsstivelse - fakta og sådan bruger den

Opskrift

Da kartoffelmel er et billigt produkt, er det de færreste, som gider at kaste sig over et projekt, hvor man laver det selv.

Men det er faktisk muligt at fremstille stivelsen i sit eget køkken. Her er Karup Kartoffelmelfabriks anvisning på at lave den selv:

1.  Skræl kartofler og riv dem på et rivejern.

2. Put dem i en skål med vand og rør godt rundt, så du rører stivelsen ud af dem.

3. Lad stivelsen falde ned til bunden af skålen og si de revne kartofler fra.

4. Vask stivelsen flere gange og hæld den til sidst ud på et rent viskestykke, så den kan tørre. Voila: Nu har du dit eget kartoffelmel.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Forsiden lige nu

Flytte hjemmefra opskrifter
Flytte hjemmefra opskrifter - nemme og billige retter til unge→ Se opskriften
spansk kylling
Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo→ Se opskriften
billederesultat for råstegte gulerødder med spidskål
Råstegte gulerødder med spidskål→ Se opskriften
sprøde blomkålsnuggets med cornflakes
Sprøde blomkålsnuggets med knuste cornflakes - nem opskrift→ Se opskriften
pasta med adamamebønner
Pasta med edamamebønner - pastaret med sojabønner→ Se opskriften
billederesultat for nem kylling
Nem kylling med tomater og marinade på 20 minutter→ Se opskriften
Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
spinatsalat med edamamebønner
Spinatsalat med edamamebønner→ Se opskriften
boller med havreklid
Boller med havreklid - langtidshævede og sprøde brød→ Se opskriften
Billede med ingefær.
Ingefær - fakta og de gode opskrifter med den sunde rod→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her