Koriander er en krydderurt, der deler vandene. Men her kan du lรฆse, at korianderen faktisk er sund, opbevaring og hvordan du fรฅr mest mulig smag ud af den.
Hvis der er en krydderurt, der kan dele vandene, sรฅ er det koriander.
Nogle elsker den aromatiske urt, og anvender den gerne i asiatisk inspirerede retter, hvor den giver smag og kant.
Andre kan ikke klare hverken duft eller smag af koriander, som endda beskrives som i retning af sรฆbe og mug.
Faktisk har studier vist, at der er et vist belรฆg for at antage, at man er genetisk bestemt for at kunne lide krydderurten eller ej.
Det skal vi lade vรฆre usagt, men er man i den sidste gruppe, skulle man kunne vรฆnne sig til smagen โ sรฅ prรธv at give den chancen.
Den giver i hvert fald et eksotisk pift til din madlavning.
Sรฅdan bruger du koriander
Har du stiftet bekendtskab med det eksotiske kรธkken, har du helt sikkert ogsรฅ smagt koriander.
Den kan bรฅde bruges frisk, hvor det primรฆrt er bladene, du anvender โ men ogsรฅ de tรธrrede frรธ.
Korianderen er hyppigt brugt i detย thailandske, vietnamesiske, mexicanske ogย indiske kรธkken. Oftest sammen medย hvidlรธg, chili og ingefรฆr.
Den giver masser af smag og karakter til dine dressinger, marinader, kolde saucer og til pesto.
Ogsรฅ godt som grรธnt drys pรฅ kogte ris, nye kartofler eller nudler. Tรธrrede korianderfrรธ stรธdes og anvendes som krydderi iย gryderetterย og dressinger.
De hele frรธ kan ogsรฅ tilsรฆttes marinader.
Opbevaring
Friske krydderurter er sarte โ og sรฆrlig koriander. Spis det hurtigst muligt, mens aroma og smag er pรฅ toppen.
Kan opbevares et par dage i et lille glas med vand i kรธleskabsdรธren eller pรฅ kรธl i en lufttรฆt beholder med et stรฆnk vand.
Holdbarhed
2-4 dage ved 2-6 grader (frisk korianderplante).
Sรฆson
Hele รฅret som import. Oftest fra middelhavslandene.
Nรฆringsindhold
I forhold til vitaminer og mineraler er det vรฆrd at fremhรฆve, at frisk koriander er rig pรฅ blandt andet betakaroten og kalium, hvor tรธrret koriander og korianderfrรธ indeholder relativt store mรฆngder kalium og calcium.
Selvom vi typisk spiser forholdsvist lidt af de friske og tรธrrede krydderurter, sรฅ er det alt sammen alligevel med til at tรฆlle op i vitamin- og mineralregnskabet.
Fakta om koriander
Koriander (Coriandrum) tilhรธrer skรฆrmplantefamilien (Apiaceae), som ogsรฅ krydderurten persille tilhรธrer.
Der findes mange forskellige slags koriander, men den mest almindelige og den vi oftest finder i supermarkedet er Coriandrum sativum, som faktisk ogsรฅ kaldes kinesisk persille โ og ved nรฆrmere kig, sรฅ er korianderen og persille ogsรฅ meget lig hinanden i udseende og kan nemt forveksles.
Korianderplanten stammer fra Sydvestasien. Smagen af bladene er aromatisk og krydret og er et uundvรฆrligt krydderi i det asiatiske kรธkken.
Koriander mister smagen ved varme og skal derfor fรธrst tilsรฆttes den varme ret lige inden servering.
Opskrifter
Her fรฅr du udvalgte opskrifter og retter med koriander.
Majsdeller med peberfrugt og koriander
Thai fiskefrikadeller med chili, ingefรฆr og koriander
Indisk chutney med koriander og mynte
Indisk salat med peanuts - super lรฆkker
Butter chicken - opskrift pรฅ klassisk indisk murgh makhani
Pad thai
Falafler (opskrift pรฅ hjemmelavet og sprรธd falafel)
Blomkรฅlscurry
Hummerbisque - den bedste opskrift
Kylling Tikka Masala - opskrift pรฅ en lรฆkker indisk klassiker
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments