Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Koriander

Koriander (fakta om smag, opbevaring og sundhed)

Billede med koriander.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMS
Indhold
  • Sådan bruger du koriander
  • Opbevaring
  • Holdbarhed
  • Sæson
  • Næringsindhold
  • Fakta om koriander
  • Opskrifter med koriander
  • Kommentarer

Hvis der er en krydderurt, der kan dele vandene, så er det koriander.

Nogle elsker den aromatiske urt, og anvender den gerne i asiatisk inspirerede retter, hvor den giver smag og kant.

Andre kan ikke klare hverken duft eller smag af koriander, som endda beskrives som i retning af sæbe og mug.

Faktisk har studier vist, at der er et vist belæg for at antage, at man er genetisk bestemt for at kunne lide krydderurten eller ej.

Det skal vi lade være usagt, men er man i den sidste gruppe, skulle man kunne vænne sig til smagen - så prøv at give den chancen. Den giver i hvert fald et eksotisk pift til din madlavning.

Sådan bruger du koriander

Har du stiftet bekendtskab med det eksotiske køkken, har du helt sikkert også smagt koriander.

Den kan både bruges frisk, hvor det primært er bladene, du anvender - men også de tørrede frø.

Korianderen er hyppigt brugt i det thailandske, vietnamesiske, mexicanske og indiske køkken. Oftest sammen med hvidløg, chili og ingefær.

Den giver masser af smag og karakter til dine dressinger, marinader, kolde saucer og til pesto.

Også godt som grønt drys på kogte ris, nye kartofler eller nudler. Tørrede korianderfrø stødes og anvendes som krydderi i gryderetter og dressinger.

De hele frø kan også tilsættes marinader.

Opbevaring

Friske krydderurter er sarte - og særlig koriander. Spis det hurtigst muligt, mens aroma og smag er på toppen.

Kan opbevares et par dage i et lille glas med vand i køleskabsdøren eller på køl i en lufttæt beholder med et stænk vand.

Holdbarhed

2-4 dage ved 2-6 grader (frisk korianderplante).

Sæson

Hele året som import. Oftest fra middelhavslandene.

Næringsindhold

I forhold til vitaminer og mineraler er det værd at fremhæve, at frisk koriander er rig på blandt andet betakaroten og kalium, hvor tørret koriander og korianderfrø indeholder relativt store mængder kalium og calcium.

Selvom vi typisk spiser forholdsvist lidt af de friske og tørrede krydderurter, så er det alt sammen alligevel med til at tælle op i vitamin- og mineralregnskabet.

Fakta om koriander

Koriander (Coriandrum) tilhører skærmplantefamilien (Apiaceae), som også krydderurten persille tilhører.

Der findes mange forskellige slags koriander, men den mest almindelige og den vi oftest finder i supermarkedet er Coriandrum sativum, som faktisk også kaldes kinesisk persille - og ved nærmere kig, så er korianderen og persille også meget lig hinanden i udseende og kan nemt forveksles.

Korianderplanten stammer fra Sydvestasien. Smagen af bladene er aromatisk og krydret og er et uundværligt krydderi i det asiatiske køkken.

Koriander mister smagen ved varme og skal derfor først tilsættes den varme ret lige inden servering.

Opskrifter med koriander

Her får du udvalgte opskrifter og retter med koriander.

Majsdeller med peberfrugt og koriander
Majsdeller med peberfrugt og koriander er vegetariske frikadeller, der smager skønt af mexicanske krydderier. Serveres med en god salat.
Se opskriften her
Majsdeller
Thai fiskefrikadeller med chili, ingefær og koriander
Thai fiskefrikadeller med krydderier er en let måde at forvandle en almindelig torskefars til eksotiske fiskefrikadeller fulde af smag.
Se opskriften her
Thai fiskefrikadeller
Indisk chutney med koriander og mynte
Indisk chutney med koriander og mynte er en frisk dressing, man kan spise sammen med curries eller andre lækre indiske snacks.
Se opskriften her
Indisk chutney
Indisk salat med peanuts - super lækker
Indisk salat med jordnødder, koriander og friske grøntsager har den dejligste smag og konsistens. Server til indisk mad eller til frokost.
Se opskriften her
Indisk salat med peanuts
Butter chicken
Få min opskrift på butter chicken, der også kendes som smørkylling og murgh makhani. Den populære indiske ret er velsmagende og nem at lave.
Se opskriften her
billederesultat for butter chicken
Pad thai fra Thailand
Pad thai er ægte street food. Grøntsager, krydderier og kylling lynsteges, saucen er fantastisk mild og sød, og så er den nem at skovle ind med pinde.
Se opskriften her
Pad Thai
Falafler - hjemmelavede
Falafler er lækre og sprøde udenpå. De er både nemme og velsmagende, og så er denne opskrift på falafel autentisk og direkte fra Mellemøsten.
Se opskriften her
Billede af falafler.
Blomkålscurry
Her får du min opskrift på blomkålscurry, der er en lækker og sund indisk ret uden kød. Altså en god vegetarret, der bla. laves med blomkål og røde linser.
Se opskriften her
blomkålscurry
Hummerbisque - den bedste opskrift
Her får du en hummerbisque opskrift, der sikrer dig titlen som mesterkok. En lækker og elegant forret, der laves med jomfruhummer.
Se opskriften her
hummerbisque opskrift
Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker
Her får du en nem og hurtig opskrift på kylling tikka masala, som du kan lave på 15 minutter. Chicken tikka masala er en indisk ret, der serveres med ris.
Se opskriften her
billederesultat for kylling tikka masala

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Kommentarer Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede (fakta og viden)
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat (fakta og anvendelse af koteletfisk)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du glad for opskriften?

madens verden logo opskrifter på god mad

Støt Madens Verden og bliv medlem nu. Du får flere fordele:

✔ Reklamefrie opskrifter

✔ Flot print af opskrifter

✔ Gem dine favoritter

✔ Se næringsindhold

OBS: Vi har ingen bindingsperiode!

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.