Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Gris - fakta og nemme opskrifter med svinekød

Gris - fakta og nemme opskrifter med svinekød

Billede med med gris grisekød.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Opdateret: 22. april 2025 - Udgivet: 22. april 2025

Grisekød er den type kød, som danskerne spiser mest. Faktisk har hver tredje af os spist svinekød til aftensmad i går, viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer i 2022.

Nogle af vores mest klassiske danske retter er da også med svinekød. For i det traditionelle danske køkken har grisekød altid været meget populært.

Oversigt over indhold
  • Næringsindhold (100 g svinekød, magert og tilberedt)
  • Populære udskæringer og deres brug
  • Fordele ved svinekød
  • Husk ved tilberedning
  • Sjove og historiske fakta
  • Klassiske danske retter med gris
  • Opskrifter
  • Bedste luksus mørbradgryde
  • Frikadeller - slagterens opskrift
  • Boller i karry
  • Koteletter i fad
  • Mørbrad i fad
  • Hamburgerryg - opskrift og kogetid
  • Medister - kogetid og stegetid
  • Flæskesteg i ovn - den sikre opskrift
  • Forloren hare med bacon
  • Stegt flæsk med persillesovs
  • FAQ
  • Kommentarer

Næringsindhold (100 g svinekød, magert og tilberedt)

  • Kalorier: 120-200 kcal (afhængig af udskæring)
  • Protein: ca. 20-26 g
  • Fedt: ca. 3-15 g
  • Ingen kulhydrater

God kilde til:

  • Vitamin B1 (thiamin) - svinekød er faktisk én af de bedste kilder
  • B6, B12, jern, zink og selen

Populære udskæringer og deres brug

UdskæringBruges til
MørbradStegning, grill, fyldt mørbrad
NakkekamLangtidsstegt, pulled pork, grill
SkinkeOvnretter, skinkeschnitzel, hamburgerryg
BaconMorgenmad, tilbehør, indpakning af kød
RibbenBBQ spareribs, stegte flæskeben
HakketFrikadeller, boller i karry, farsretter
KoteletSteges, grilles – eks. paneret eller naturel

Fordele ved svinekød

  • Alsidigt - kan tilberedes på mange måder
  • Rigt på protein og vitaminer
  • Relativt billigt sammenlignet med oksekød og kylling
  • Kan være magert, hvis man vælger de rigtige udskæringer

Husk ved tilberedning

  • Skal gennemsteges - især hakket svinekød (mindst 75°C)
  • Marinér eller krydr godt, da magert kød kan blive tørt. Brug gerne slagterens røde marinade.
  • Fedtholdige udskæringer som nakkekam og ribben egner sig godt til langtidsstegning og grill

Sjove og historiske fakta

  • Danskerne har en lang tradition for svinekød i det klassiske køkken - flæskesteg, medister, leverpostej, frikadeller.
  • Danmark er en af verdens største eksportører af svinekød
  • I gamle dage var grisen vigtig i selvforsyning - intet gik til spilde.
  • "Alt på grisen kan bruges" - fra hale til hoved (bogstaveligt talt!).

Klassiske danske retter med gris

  • Frikadeller
  • Stegt flæsk med persillesovs
  • Boller i karry
  • Flæskesteg
  • Forloren hare
  • Mørbradgryde
  • Medister

Opskrifter

Der findes utallige opskrifter med gris og svinekød, og her kan du søge mange flere frem.

Og ellers er her nogle af de absolut mest populære retter med gris på Madens Verden:

Bedste luksus mørbradgryde

4.8 fra 525 stemmer
Opskrift på mørbradgryde og paprikagryde, der er en populær gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon. Himmelsk lækker og nem at lave.
Gå til opskrift
billede med mørbradgryde

Frikadeller - slagterens opskrift

4.8 fra 724 stemmer
Få opskriften på autentiske frikadeller lavet efter en slagtermesters traditionelle metoder. En klassisk dansk favorit.
Gå til opskrift
Billede af frikadeller.

Boller i karry

4.8 fra 194 stemmer
Nem og lækker opskrift på boller i karry. En dansk klassiker med lækre kødboller i en skøn karrysauce. Et stort hit i alle børnefamilier.
Gå til opskrift
billede med boller i karry serveret sammen med kogte ris

Koteletter i fad

4.7 fra 256 stemmer
Koteletter i fad er en af de mest populære retter i det danske køkken, og her får du min opskrift med bacon, peberfrugt og fløde.
Gå til opskrift
billederesultat for gammeldags koteletter i fad

Mørbrad i fad

4.8 fra 108 stemmer
Mørbrad i fad. Prøv min bedste opskrift på mørbradfad - en lækker, traditionel ret med svinemørbrad, peberfrugt, bacon og cocktailpølser.
Gå til opskrift
billede med mørbrad i fad

Hamburgerryg - opskrift og kogetid

4.7 fra 406 stemmer
Her kan du se præcist hvordan du koger en hamburgerryg, så kødet ikke bliver tørt og kedeligt. Komplet guide med den korrekte kogetid og gode tips.
Gå til opskrift
Billed resultat for hamburgerryg

Medister - kogetid og stegetid

4.8 fra 124 stemmer
Få gode råd til at lave den perfekte medisterpølse. Læs om kogetid, stegetid og servering af medister med tilhørende sovs.
Gå til opskrift
billederesultat for medister og medisterpølse

Flæskesteg i ovn - den sikre opskrift

4.8 fra 545 stemmer
Nem og sikker opskrift på en perfekt flæskesteg i ovn. Her får du de vigtige tips til at opnå en rigtig sprød svær på din kamsteg.
Gå til opskrift
billede med flæskesteg i ovn og sprøde svær

Forloren hare med bacon

4.8 fra 207 stemmer
Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Gå til opskrift
billede med forloren hare

Stegt flæsk med persillesovs

4.7 fra 96 stemmer
Opskrift på stegt flæsk med persillesovs. Retten er kåret som Danmarks nationalret, og med denne opskrift er du sikker på sprøde skiver flæsk.
Gå til opskrift
billederesultat for stegt flæsk med persillesovs

FAQ

Hvad er svinekød?

Svinekød er kød fra tamgrisen (Sus scrofa domesticus) og er det mest spiste kød i Danmark og store dele af verden.

Hvad er udskæringer på grisen?

Det fås i mange udskæringer, eks. mørbrad, koteletter, skinke, nakkekam, ribben, bacon, hakket svinekød og mange flere.

Hvad kendetegner grisekød?

Svinekød er mørt, smagfuldt og alsidigt - egner sig både til hurtige retter og langtidsstegning.

Hvor mange grise slagtes der årligt i Danmark?

Danmark har en stor produktion af grise. I 2023 blev der således slagtet omtrent 3,3 millioner grise i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.