Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Gris

Gris (fakta og nemme opskrifter med svinekød)

Billede med med gris grisekød.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Indhold
  • Næringsindhold (100 g svinekød, magert og tilberedt)
  • Populære udskæringer og deres brug
  • Fordele ved svinekød
  • Husk ved tilberedning
  • Sjove og historiske fakta
  • Klassiske danske retter med gris
  • Opskrifter med svinekød
  • FAQ
  • Kommentarer

Grisekød er den type kød, som danskerne spiser mest. Faktisk har hver tredje af os spist svinekød til aftensmad i går, viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer i 2022.

Nogle af vores mest klassiske danske retter er da også med svinekød. For i det traditionelle danske køkken har grisekød altid været meget populært.

Næringsindhold (100 g svinekød, magert og tilberedt)

  • Kalorier: 120-200 kcal (afhængig af udskæring)
  • Protein: ca. 20-26 g
  • Fedt: ca. 3-15 g
  • Ingen kulhydrater

God kilde til:

  • Vitamin B1 (thiamin) - svinekød er faktisk én af de bedste kilder
  • B6, B12, jern, zink og selen

Populære udskæringer og deres brug

UdskæringBruges til
MørbradStegning, grill, fyldt mørbrad
NakkekamLangtidsstegt, pulled pork, grill
SkinkeOvnretter, skinkeschnitzel, hamburgerryg
BaconMorgenmad, tilbehør, indpakning af kød
RibbenBBQ spareribs, stegte flæskeben
HakketFrikadeller, boller i karry, farsretter
KoteletSteges, grilles – eks. paneret eller naturel

Fordele ved svinekød

  • Alsidigt - kan tilberedes på mange måder
  • Rigt på protein og vitaminer
  • Relativt billigt sammenlignet med oksekød og kylling
  • Kan være magert, hvis man vælger de rigtige udskæringer

Husk ved tilberedning

  • Skal gennemsteges - især hakket svinekød (mindst 75°C)
  • Marinér eller krydr godt, da magert kød kan blive tørt. Brug gerne slagterens røde marinade.
  • Fedtholdige udskæringer som nakkekam og ribben egner sig godt til langtidsstegning og grill

Sjove og historiske fakta

  • Danskerne har en lang tradition for svinekød i det klassiske køkken - flæskesteg, medister, leverpostej, frikadeller.
  • Danmark er en af verdens største eksportører af svinekød
  • I gamle dage var grisen vigtig i selvforsyning - intet gik til spilde.
  • "Alt på grisen kan bruges" - fra hale til hoved (bogstaveligt talt!).

Klassiske danske retter med gris

  • Frikadeller
  • Stegt flæsk med persillesovs
  • Boller i karry
  • Flæskesteg
  • Forloren hare
  • Mørbradgryde
  • Medister

Opskrifter med svinekød

Der findes utallige opskrifter med gris og svinekød, og her kan du søge mange flere frem.

Og ellers er her nogle af de absolut mest populære retter med gris på Madens Verden:

Bedste luksus mørbradgryde
Opskrift på mørbradgryde og paprikagryde, der er en populær gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon. Himmelsk lækker og nem at lave.
Se opskriften her
billede med mørbradgryde
Frikadeller
Sådan laver du de klassiske og gammeldags frikadeller, der smager himmelsk godt. Få slagterens bedste opskrift på hjemmelavet frikadellefars.
Se opskriften her
Billede af frikadeller.
Boller i karry
Nem og lækker opskrift på boller i karry. En dansk klassiker med lækre kødboller i en skøn karrysauce. Et stort hit i alle børnefamilier.
Se opskriften her
Billede af boller i karry.
Koteletter i fad
Koteletter i fad er en af de mest populære retter i det danske køkken, og her får du min opskrift med bacon, peberfrugt og fløde.
Se opskriften her
Billede af koteletter i fad.
Mørbrad i fad
Mørbrad i fad. Prøv min bedste opskrift på mørbradfad - en lækker, traditionel ret med svinemørbrad, peberfrugt, bacon og cocktailpølser.
Se opskriften her
billede med mørbrad i fad
Hamburgerryg - opskrift og kogetid
Her kan du se præcist hvordan du koger en hamburgerryg, så kødet ikke bliver tørt og kedeligt. Komplet guide med den korrekte kogetid og gode tips.
Se opskriften her
Billed resultat for hamburgerryg
Medister - kogetid og stegetid
Få gode råd til at lave den perfekte medisterpølse. Læs om kogetid, stegetid og servering af medister med tilhørende sovs.
Se opskriften her
billederesultat for medister og medisterpølse
Flæskesteg i ovn
Nem og sikker opskrift på en perfekt flæskesteg i ovn. Her får du de vigtige tips til at opnå en rigtig sprød svær på din kamsteg.
Se opskriften her
billede med flæskesteg i ovn og sprøde svær
Forloren hare med bacon
Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Se opskriften her
billede med forloren hare
Stegt flæsk med persillesovs
Opskrift på stegt flæsk med persillesovs. Retten er kåret som Danmarks nationalret, og med denne opskrift er du sikker på sprøde skiver flæsk.
Se opskriften her
billederesultat for stegt flæsk med persillesovs

FAQ

Hvad er svinekød?

Svinekød er kød fra tamgrisen (Sus scrofa domesticus) og er det mest spiste kød i Danmark og store dele af verden.

Hvad er udskæringer på grisen?

Det fås i mange udskæringer, eks. mørbrad, koteletter, skinke, nakkekam, ribben, bacon, hakket svinekød og mange flere.

Hvad kendetegner grisekød?

Svinekød er mørt, smagfuldt og alsidigt, egner sig både til hurtige retter og langtidsstegning.

Hvor mange grise slagtes der årligt i Danmark?

Danmark har en stor produktion af grise. I 2023 blev der således slagtet omtrent 3,3 millioner grise i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.