Dild bruger vi isรฆr til fiskeretter som pynt og smagsgiver, men krydderurten er ogsรฅ fuld af vitaminer, sรฅ vรฆr endelig rundhรฅndet, nรฅr du bruger den.
Dild virker som den mest danske krydderurt. I hundreder af รฅr har vi brugt skรฆrmdild til brรฆndevin og syltede grรธntsager eller bladdild til at give modspil til fisk, kartofler og salater.
Dilden er dog mere eksotisk end som sรฅ. Den stammer nemlig fra Centralasien og Mellemรธsten, men er blevet en naturlig del af den danske kost.
Dilden er en del af skรฆrmplantefamilien og i familie med persille. Vi kan bรฅde bruge urtens blade, frรธ og selve blomsterskรฆrmen - dildkroner - sรฅ det er en yderst produktiv plante.
Nรฆringsindhold
Nรฅr du spiser dild, fรฅr du bรฅde A-, B- og E-vitaminer samt de vigtige mineraler kalium og calcium.
Krydderurten har vรฆret brugt som lรฆgemiddel, da den siges at fremme fordรธjelsen.
Dild indeholder smรฅ mรฆngder af:
- A-vitamin og C-vitamin
- Folat og jern
- Antioxidanter og รฆteriske olier (bl.a. carvone og limonen)
Anvendelse
Dildblade: Disse skal aldrig i varme retter, da de mister en del af smagen, nรฅr de drysses ned i en varm ret. Derfor er dild kendt som det grรธnne drys - det skal ovenpรฅ ikke indeni en varm ret.
Til gengรฆld kan vi bruge de hakkede blade i dressinger som rรฆvesovs, mayonnaise, urtesmรธr, รฆggesalat og forskellige fiskesalater.
Skรฆrmdild: Har en kraftig smag, der er god i syltede grรธntsager som syltede agurker og asier.
Er ogsรฅ god at bruge til hjemmelavet kryddereddike eller madolie og som smagsgiver til snaps.
Dildfrรธ: Disse sidder pรฅ skรฆrmdilden og kan knuses og bruges som stรธdt krydderi eller hele i forbindelse med syltning af for eksempel asier og sild. Smagen er stรฆrkere end bladdilds.
Dild bruges bรฅde frisk og tรธrret, men den friske version er klart mest populรฆr i:
- Fiskeretter (eks. laks, sild, fiskefrikadeller)
- Nye kartofler og kartoffelsalat
- รggeretter og omelet
- Dilddressing, tzatziki og smรธr
- Syltede agurker og rรธdbeder
- Koldrรธrte saucer (eks. rygeostcreme eller skyrdip)
- Brรธd og bagvรฆrk (eks. dildbrรธd eller madbrรธd)
Holdbarhed
Dild holder sig bedst i en lukket pose i kรธleskabet, uanset om du kรธber en buket dild eller en krydderurt i en lille plastikpotte.
Ofte vil du kunne gรธre mat dild frisk igen ved at sรฆtte den i et glas vand. Holdbarhed: Ca. otte dage.
Du kan fryse dild, men tag de grรธnne blade af stilkene fรธrst, sรฅ bliver resultatet bedre. Frossen dild bevarer meget af smagen i modsรฆtning til tรธrret dild.
Vitaminerne bevares ogsรฅ, nรฅr man fryser dilden. Holdbarhed: Ca. seks mรฅneder.
Sรฆson
Dild er en etรฅrig plante, sรฅ dyrker du den skal du sรฅ eller plante en ny hvert รฅr.
I Danmark kan vi bruge de grรธnne dildblade fra juni til oktober. Skรฆrmene vokser frem nogenlunde samtidig.
Hvad er dild?
Dild (Anethum graveolens) er en et-รฅrig krydderurt, der stammer fra Mellemรธsten, Sydeuropa og det centrale Asien, men som i dag er en klassiker i det nordiske kรธkken.
Den har fine, fjerlette blade og en let sรธdlig, aromatisk smag med noter af anis og citrus.
Vรฆrd at vide
- Dild har vรฆret brugt siden oldtiden โ bรฅde i mad og som lรฆgeurt
- Navnet kommer af det oldnordiske dylle, der betyder โat beroligeโ
- Dild er en klassiker i det nordiske sommerbord, sรฆrligt til sild og nye kartofler
- Dildskรฆrme (de gule blomsterskรฆrme) bruges isรฆr til syltning
- Frรธene bruges som krydderi og te i nogle kulturer
Dyrkning
- Let at dyrke i have eller altankasse
- Trives bedst i sol og veldrรฆnet jord
- Blomstrer med gule skรฆrme i sensommeren
- Kan fryses ned, men mister lidt smag โ bedst frisk.
Opskrifter
Blandt de mest populรฆre opskrifter med dild finder man blandt andre:
Bornholmergryde - nem og lรฆkker opskrift
Dild laks
Dildsovs
Amagergryde - opskrift pรฅ nem og klassisk gryderet
Lakserulle med squash og dild
Stjerneskud - nem og lรฆkker opskrift
Gravad laks
Torsk med spinat og stegte dildkartofler
Torskeburger - nem og lรฆkker fiskeburger med torsk
Dildsnaps lavet pรฅ fรฅ minutter
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: