Hvorfor revner og sprækker brød, når det bages? Der kan være flere forklaringer - og her får du svar på, hvordan du undgår det.
Jeg har en del gange fået spørgsmålet om, hvorfor brød revner under bagning i ovnen, og om man overhovedet kan undgå det?
Og svaret er heldigvis, at det kan du sagtens.
Hævetiden er for kort
Når brød revner, mens det bages, så kan der faktisk være flere forklaringer.
Den hyppigste årsag er dog, at man ikke har ladet brødet hæve længe nok. Og dette gælder både, når du bager rugbrød og franskbrød.
Når skorpen begynder at blive dannet under bagningen, vil brødet (kort fortalt) indefra sprænge skorpen, hvis brødet ikke er hævet tilstrækkeligt. Og derfor sprækker eller revner brød.
Så husk hævetiden - den er vigtig!
For meget mel
Men der er også et par mulige andre årsager til revnet brød. Dels kan forklaringen være, at du har tilsat for meget mel. Det handler altså om at få dejen lavet korrekt.
Men det kan også skyldes for høj varme under bagningen.
Og det er et svært emne (og et godt spørgsmål), for brød kan også hæve for længe. Blandt andet er det et problem, når du bager rugbrød, for hvis rugbrødet har hævet for længe, kan skorpen løfte sig fra brødet, og det er træls.
Koldhæve eller langtidshæve
Vil du være sikker på et godt resultat, kan du med fordel lade dejen koldhæve eller langtidshæve natten over. Det mindsker risikoen betydeligt ,for at dit brød revner eller sprækker.
Og man kan også opleve, at brødet sprækker i siderne.
Dette kan man undgå ved at snitte brødet på toppen med skrå snit med en savtakket kniv (som du kender det fra blandt andet flutes).
Brødet snittes efter hævning, og lige før de kommer i ovnen.
Se i øvrigt her hvordan du bedst opbevarer brød.
Del dine ideer og tanker med os andre her: