Der er mange gode grunde til at begynde at sylte. Syltning er sundt for både krop og sjæl, og kan bringe velsmag til alverdens retter.
Syltning er en af de gamle dyder, der er ved at vinde frem i de danske hjem igen. Og med god grund. Syltning er en god måde at udnytte og forlænge levetiden på mange af vores skønne danske råvarer på.
Men det er også sjovt at sylte og kan virke beroligende i en ellers travl hverdag. Og så smager det fantastisk og kan pifte alverdens retter op.
Hvorfor sylte?
I gamle dage syltede vi for at have et forråd til vinteren. Ved at sylte kunne man bevare sommerens frugter, bær og grøntsager til vinterens ellers sparsomme råvareudbud.
I dag har vi stort set alle råvarer til rådighed året rundt, og vi har ikke længere behov for at samle forråd til vinteren. Enkelte sylter stadig for at bevare sommerens råvarer, men syltning er i dag præget mere af lyst end af nød.
I en tid, hvor flere bliver bevidste om forskellen på rene råvarer og forarbejdede fødevarer med tilsætningsstoffer osv., er syltning desuden blevet en enkel metode til at få kontrol over, hvad der er i din mad.
Madens Verden har talt med Helena Grayston, også kendt som Syltedronningen. Hun lever i dag af hendes passion, nemlig syltning. En af grundene til, at hun sylter, er netop for at få rene varer uden tilsætningsstoffer med mindre sukker og mere smag.
Jeg sylter, for at bevare og forædle råvarerne, fordi jeg gerne vil have en frisk, ren vare uden tilsætningsstoffer med mindre sukker og meget mere smag.
Helena Grayston, Syltedronningen
Og netop smagen er en rigtig god grund til at sylte. Syltede råvarer kan nemlig skabe velsmag i dine retter.
Maksimal velsmag med syltning
For at opnå maksimal velsmag bør en ret indeholde alle de fem grundsmage: Surt, sødt, salt, bitter og umami. Når du sylter, bruger du eddike, der er meget surt, og sukker, der er meget sødt. Syltede råvarer tilføjer altså både syrlighed og sødme til din ret, udover alle de smagsnuancer og aromaer der kommer fra råvarerne selv. Nogle råvarer er desuden bitre, og kan dermed også bidrage med bitterhed til din ret.
Syltede råvarer er ofte sprøde, og bidrager altså også til konsistensen med lækker sprødhed til din ret. Syltede råvarer kan dermed løfte en ret betydeligt.
Læs mere om hvordan du skaber velsmagende måltider her: 7 gode råd: Sådan skaber du succesfulde måltider
Sundt for sjælen
Vi lever i en verden, hvor tingene ofte skal gå hurtigt, og det kan for mange være svært at få hverdagen til at hænge sammen. Vores madvaner præges af convenience produkter og færdiglavede løsninger, og vi er kommet langt væk fra de gamle madhåndværk som eksempelvis syltning.
Det at gå i køkkenet og skabe noget fra bunden, som du gør ved syltning, kan virke som en modpol til en ellers stresset hverdag. Det kræver tid og ro at sylte, og giver rum til fordybelse, kreativitet og fællesskab. Helena Grayston fortæller til Madens Verden, hvordan det giver hende ro at sylte.
Der er ikke en deadline her og nu - syltning er det modsatte af stres og travlhed.
Helena Grayston, Syltedronningen
At give sig selv tid og rum til at fordybe sig og være kreativ er uden tvivl sundt for sjælen, og her kan syltning være en rigtig god ide. Der er rig mulighed for at være kreativ, når du sylter, da du kan sylte alverdens bær, frugter og grøntsager – kun fantasien sætter grænsen.
Og hvis du sørger for at sætte tid af til at sylte, og ikke ser det som endnu et punkt på to do-lisen, så kan syltning være med til at skabe ro.
Naturen ind i køkkenet
Når du sylter, kan du vælge at bruge råvarer fra supermarkedet, eller du kan selv gå ud og finde dem i naturen. Om det er i din egen have, eller du går på jagt efter bær og frugter i skoven, så er det at komme ud i naturen sundt for både krop og sjæl.
Tag familie eller venner med ud i naturen eller skab lidt alenetid, ved selv at gå ud og samle. Tag naturen med hjem i køkkenet, og skab din egen syltning fra bunden. Der er en stor tilfredshed forbundet med, selv at have skabt noget fra jorden til bordet. Og når du har samlet råvarerne selv, kan du virkelig smage dit lokalområde, sæsonen og de forskellige sorters mangfoldighed af smag.
Sundere at sylte selv
Når du sylter, kan du selv bestemme præcist, hvad der skal i. Helena Grayston fortæller, at et af kendetegnende ved moderne syltning er, at du kan bruge mindre sukker. Når du sylter selv, kan du bedre styre mængden af sukker og skrue ned for mængden. I stedet for sukker kan du søde med eksempelvis æbler.
Der er desuden ofte tilsætningsstoffer som konserveringsmiddel, geleringsmiddel og surhedsregulerende middel i eksempelvis marmelader, du køber. Når du sylter selv, kan du helt undgå disse tilsætningsstoffer.
Overordnet er der altså mange gode grunde til, at syltning er ved at vende tilbage som madhåndværk i de danske hjem.
Del dine ideer og tanker med os andre her: