• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Tilbehรธr โ€บ Derfor er syltning sundt

Derfor er syltning sundt

Syltning er et gammelt madhรฅndvรฆrk, hvor bรฆr, frugter eller grรธntsager konserveres i en lage. Syltning er i dag pรฅ vej tilbage i de danske kรธkkener, hvor det bringer glรฆde og velsmag.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 14. april 2020 - Udgivet: 14. april 2020

Der er mange gode grunde til at begynde at sylte. Syltning er sundt for bรฅde krop og sjรฆl, og kan bringe velsmag til alverdens retter.

Syltning er en af de gamle dyder, der er ved at vinde frem i de danske hjem igen. Og med god grund. Syltning er en god mรฅde at udnytte og forlรฆnge levetiden pรฅ mange af vores skรธnne danske rรฅvarer pรฅ.

Men det er ogsรฅ sjovt at sylte og kan virke beroligende i en ellers travl hverdag. Og sรฅ smager det fantastisk og kan pifte alverdens retter op.

Hvorfor sylte?

I gamle dage syltede vi for at have et forrรฅd til vinteren. Ved at sylte kunne man bevare sommerens frugter, bรฆr og grรธntsager til vinterens ellers sparsomme rรฅvareudbud.

I dag har vi stort set alle rรฅvarer til rรฅdighed รฅret rundt, og vi har ikke lรฆngere behov for at samle forrรฅd til vinteren. Enkelte sylter stadig for at bevare sommerens rรฅvarer, men syltning er i dag prรฆget mere af lyst end af nรธd.

I en tid, hvor flere bliver bevidste om forskellen pรฅ rene rรฅvarer og forarbejdede fรธdevarer med tilsรฆtningsstoffer osv., er syltning desuden blevet en enkel metode til at fรฅ kontrol over, hvad der er i din mad.

Madens Verden har talt med Helena Grayston, ogsรฅ kendt som Syltedronningen. Hun lever i dag af hendes passion, nemlig syltning. En af grundene til, at hun sylter, er netop for at fรฅ rene varer uden tilsรฆtningsstoffer med mindre sukker og mere smag.

Jeg sylter, for at bevare og forรฆdle rรฅvarerne, fordi jeg gerne vil have en frisk, ren vare uden tilsรฆtningsstoffer med mindre sukker og meget mere smag.

Helena Grayston, Syltedronningen

Og netop smagen er en rigtig god grund til at sylte. Syltede rรฅvarer kan nemlig skabe velsmag i dine retter.

Maksimal velsmag med syltning

For at opnรฅ maksimal velsmag bรธr en ret indeholde alle de fem grundsmage: Surt, sรธdt, salt, bitter og umami. Nรฅr du sylter, bruger du eddike, der er meget surt, og sukker, der er meget sรธdt. Syltede rรฅvarer tilfรธjer altsรฅ bรฅde syrlighed og sรธdme til din ret, udover alle de smagsnuancer og aromaer der kommer fra rรฅvarerne selv. Nogle rรฅvarer er desuden bitre, og kan dermed ogsรฅ bidrage med bitterhed til din ret.

Syltede rรฅvarer er ofte sprรธde, og bidrager altsรฅ ogsรฅ til konsistensen med lรฆkker sprรธdhed til din ret. Syltede rรฅvarer kan dermed lรธfte en ret betydeligt.

Lรฆs mere om hvordan du skaber velsmagende mรฅltider her: 7 gode rรฅd: Sรฅdan skaber du succesfulde mรฅltider

Sundt for sjรฆlen

Vi lever i en verden, hvor tingene ofte skal gรฅ hurtigt, og det kan for mange vรฆre svรฆrt at fรฅ hverdagen til at hรฆnge sammen. Vores madvaner prรฆges af convenience produkter og fรฆrdiglavede lรธsninger, og vi er kommet langt vรฆk fra de gamle madhรฅndvรฆrk som eksempelvis syltning.

Det at gรฅ i kรธkkenet og skabe noget fra bunden, som du gรธr ved syltning, kan virke som en modpol til en ellers stresset hverdag. Det krรฆver tid og ro at sylte, og giver rum til fordybelse, kreativitet og fรฆllesskab. Helena Grayston fortรฆller til Madens Verden, hvordan det giver hende ro at sylte.

Der er ikke en deadline her og nu - syltning er det modsatte af stres og travlhed.

Helena Grayston, Syltedronningen

At give sig selv tid og rum til at fordybe sig og vรฆre kreativ er uden tvivl sundt for sjรฆlen, og her kan syltning vรฆre en rigtig god ide. Der er rig mulighed for at vรฆre kreativ, nรฅr du sylter, da du kan sylte alverdens bรฆr, frugter og grรธntsager โ€“ kun fantasien sรฆtter grรฆnsen.

Og hvis du sรธrger for at sรฆtte tid af til at sylte, og ikke ser det som endnu et punkt pรฅ to do-lisen, sรฅ kan syltning vรฆre med til at skabe ro.

Naturen ind i kรธkkenet

Nรฅr du sylter, kan du vรฆlge at bruge rรฅvarer fra supermarkedet, eller du kan selv gรฅ ud og finde dem i naturen. Om det er i din egen have, eller du gรฅr pรฅ jagt efter bรฆr og frugter i skoven, sรฅ er det at komme ud i naturen sundt for bรฅde krop og sjรฆl.

Tag familie eller venner med ud i naturen eller skab lidt alenetid, ved selv at gรฅ ud og samle. Tag naturen med hjem i kรธkkenet, og skab din egen syltning fra bunden. Der er en stor tilfredshed forbundet med, selv at have skabt noget fra jorden til bordet. Og nรฅr du har samlet rรฅvarerne selv, kan du virkelig smage dit lokalomrรฅde, sรฆsonen og de forskellige sorters mangfoldighed af smag.

Sundere at sylte selv

Nรฅr du sylter, kan du selv bestemme prรฆcist, hvad der skal i. Helena Grayston fortรฆller, at et af kendetegnende ved moderne syltning er, at du kan bruge mindre sukker. Nรฅr du sylter selv, kan du bedre styre mรฆngden af sukker og skrue ned for mรฆngden. I stedet for sukker kan du sรธde med eksempelvis รฆbler.

Der er desuden ofte tilsรฆtningsstoffer som konserveringsmiddel, geleringsmiddel og surhedsregulerende middel i eksempelvis marmelader, du kรธber. Nรฅr du sylter selv, kan du helt undgรฅ disse tilsรฆtningsstoffer.

Overordnet er der altsรฅ mange gode grunde til, at syltning er ved at vende tilbage som madhรฅndvรฆrk i de danske hjem.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fรธdevare- og ernรฆringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernรฆring, Kรธbenhavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder pรฅ dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med รฆrter og grรธnne asparges.

Stegt fennikel med รฆrter og grรธnne asparges

Billede af blomkaฬŠl med brunet smรธr, kapers, citron og karse.

Blomkรฅl med brunet smรธr, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lรฆkker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkรฅl, รฆrter, kartofler og lรฆkker sovs.

Laks med sommerkรฅl, รฆrter, kartofler og lรฆkker sovs

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder pรฅ dejlig aftensmad til hele ugenโ†’ Se opskriften
billederesultat for svinemรธrbrad med honning og soja
Svinemรธrbrad med honningโ†’ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiserโ†’ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rรธdlรธgโ†’ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbรฆrโ†’ Se opskriften
billede med mรธrbrad med asparges, kartofler og salviesmรธr
Mรธrbrad med asparges, kartofler og salviesmรธrโ†’ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikasseฬ opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassรฉโ†’ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med รฆrter og grรธnne asparges.
Stegt fennikel med รฆrter og grรธnne aspargesโ†’ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift pรฅ gammeldags pandekagedejโ†’ Se opskriften
billede med รฆrtegryde
ร†rtegryde (opskrift pรฅ nem og hurtig gryderet med รฆrter)โ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her