Braiserede svinekæber i portvin er den rene nydelse. Her får du kokken Ann Krohns egen opskrift på en ret, der egner sig fortrinlig som gæste- og weekendmad
Portvinsbraiserede svinekæber med en knuste kartofler - en rustik kartoffelmos - er et måltid, man husker. De møre, braiserede svinekæber og den kraftige sauce går godt i spænd med mosen, og får smagsløgene til at juble.
Der er saft og kraft i denne ret, som Madens Verdens gæstekok, Ann Krohn, har kreeret til os. Men du skal begynde i god tid, da de braiserede svinekæber skal simre i et par timer, før de serveres.
Her får du opskriften, der rækker til fire personer.
Opskrift på portvinsbraiserede svinekæber
Portvinsbraiserede svinekæber med mos
Ingredienser
- 8 svinekæber
- 0,5 flaske portvin
- 3 dl fond eller bouillon
- salt og friskkværnet peber
Kartoffelmos
- 1,5 kg nye, danske kartofler
- 200 g smør
- 3 citron
- 1 buket persille - stor
- 1,5 citron
- 100 g hasselnødder
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Fjern hinden fra svinekæberne.
- Hak løgene fint.
- Brun svinekæberne godt i smør eller olie og fjern dem fra stegegryden.
- Svits løgene ved medium varme, så de bliver klare, det vil sige nærmest gennemsigtige.
- Tilsæt portvin og fond. Hvis saucen skal være virkelig fyldig, kan du bruge 6 dl. portvin og skippe bouillonen/fonden.
- Lad det simre i et par timer.
- Tag svinekæberne op ad saucen.
- Blend saucen og si den tilbage i gryden.
- Lad saucen koge ind, så den bliver tyk som glace.
- Kom svinekæberne tilbage i saucen og varm retten op.
- Smag til med salt og peber.
Kartoffelmos
- Bring en stor gryde med de vaskede kartofler til kogepunktet. Vandet skal ikke koge, men blot holde sig lige under kogepunktet. Lad kartoflerne stå på medium varme i tre kvarter, så de hele tiden er dækket af brandvarm vand, uden der kommer bobler på overfladen.
- I mens hakker du persille og hasselnødder.
- Riv skrællen af en citron og pres citronsaften ud af halvanden citron.
- Smelt smørret, så det får en gylden kulør. Det må ikke være branket blot gyldent. Steg løgene og kom hasselnødderne ned til løgene og rist dem et par minutter.
- Når kartoflerne er møre, sier du vandet fra og knuser dem - ikke moser.
- Bland kartoflerne med løg- og nøddesmørret og vend persillen og citronsaft- og skræl i blandingen. Gem et par spiseskefulde af persilleblandingen til at drysse over de knuste kartofler før servering.
- Smag til med salt og peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Hvad betyder braisering?
Denne ret består af braiserede svinekæber, men hvad betyder det egentlig at braisere?
Som du kan se i opskriften, skal kæberne brunes og derefter simre i portvin.
Og det er faktisk definitionen på braisering: At man bruner kød for at lade det mørne i en væske i lang tid.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jane Krogholt
Hvad kan man bruge som tilbehør Vh.jane
Pia
Hvad skal man bruge 3 citroner til? Synes det ser ud som om 2 er nok….der står saft fra 1 1/2. Og hvor mange løg skal der bruges? Vh Pia
Lizzie
Ingredienslisten mangler løg, både i de portvinsbraiserede kæber og i kartoflerne.
Er det en “find selv ud af det” opskrift ?
Henrik Heikamp
Svits løgene 🤔🙂 jo jo men de er ikke lige omtalt i opskriften, men vi finder nok ud af det alligevel 🙂