• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › 10 basisvarer du altid skal have i dit køkken

10 basisvarer du altid skal have i dit køkken

basisvarer
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 16. august 2023 - Udgivet: 16. august 2023

Hvilke basisvarer er gode at have i køkkenskabene og fryseren? Her er mine 10 gode bud på mad, som eks. under corona eller anden sygdom er gode at have.

Basisvarer er de madvarer og ingredienser, som typisk kan holde sig i længere tid - og som kan bruges bredt til madlavning.

Blandt andet under udbruddet af corona måtte en del gå forgæves efter gær i supermarkedet, men det er der en god løsning på.

Men også andre fødevarer har sværere at skaffe, men i det hele taget er det altid godt at have en række basisvarer på på plads i køkkenskabet, køleskabet eller i fryseren.

Listen af disse basismadvarer er selvfølgelig lang, og den bør også inkludere blandt andet sukker, salt, krydderier og mange flere.

Men her er 10 basisvarer, som jeg synes man kommer langt med. De fleste har du nok allerede - og tag resten som inspiration.

10 basisvarer

Tørgær

Blandt andet under udbruddet af corona (Covid19) har gær været en mangelbare i perioder. Hvor det altså har været svært at skaffe almindelig gær, og tørgær kan dels holde sig længe.

Samtidig kan tørgær anvendes til det samme som almindelig gær. 12 gram tørgær svarer til en pakke almindelig gær på 50 gram, og tørgæren kan holde sig i op til et år.

Den kan bruges til boller, franskbrød og hvor du ellers bruger gær.

Hvedemel

Intet brød uden mel, og derfor skal du altid have hvedemel i køkkenskabet. Her er også lang holdbarhed, og du kan jo så både bage brød og kager. Eller de lækre boller.

Tilsæt gerne fuldkorn eller kerner til dejen, og bag endnu mere mættende brød.

Æg

Æggene kan altid trylles om et hurtigt og mættende måltid, herunder æggekage eller en nem omelet.

Pasta og ris

Både pasta og ris kan opbevares længe, og så har du altid mad, der mætter.

Pasta kan hurtigt vendes med eks. hakkede tomater eller en nem kødsovs - mens ris kan tilberedes med grøntsager.

Bouillon

Sørg altid for at have bouillonterninger i køkkenskabet.

Bouillonen er god som smagsgiver til de fleste retter, eller bruges som en nemme kopnudler.

Frosne grøntsager

Grøntsager på frost er din sikre adgang til vitaminer, og især ærter er fremragende at have i fryseren.

De kan spises som tilbehør, men også nemt puttes i retter med eks. pasta og ris.

Havregryn

Med havregryn i huset er du altid sikker på en god start på dagen.

Havregrynene er sunde og meget mættende, og selvom du ikke har mælk i køleskabet, kan du stadig lave en hurtig havregrød med vand.

Tørret skinke

Man tænker måske ikke over det, men pakker af tørret skinke som parmaskinke eller serrano, er altid godt have i huset.

Her er holdbarheden også lang, og skinken kan bruges i mange retter. Prøv eksempelvis at vende stykker af tørret skinke i en god pastaret.

Dåsetomater

Med dåsetomater i skabet kan man altid hurtigt trylle god mad frem.

Er de normale dåsetomater udsolgt, så køb bare dem med oregano, basilikum, hvildløg eller andet - de kan også altid bruges i en kødsovs, pastaret eller andet.

Dåsemad

I det hele taget er det godt at have dåsemad i køkkenskabet. Her er især kikærter og hvide bønner gode.

Prøv blandt andet at vende kikærterne med paprika, hvorefter de bages 20 minutter i ovnen ved 200 grader.

Nyd dem som de er, eller bland kikærterne i en salat. Det mætter og smager godt.

Det var mine 10 bud på gode basisvarer, der altid er rare at have i køkkenet. Har du flere? Del dem med os i kommentarfeltet længere nede.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Forsiden lige nu

Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften
billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her