Kartofler på glas er en nem måde at få kogte kartofler på, men både smag og sundhed er ikke som en friskkogt kartoffel.
Kartofler på glas (glaskartofler) kan være en kærkommen hjælp til de brunede kartofler på en travl juleaftensdag, hvor al julemaden skal tilberedes og være klar til tiden.
Nogle sværger til glaskartofler og mener, at det er den eneste rigtige måde at lave brunede kartofler, mens andre ikke rører dem med en ildtang. Og så er der dem, der elsker smagen og bekvemmeligheden så meget, at de nyder kartofler på glas året rundt.
Men hvad er der egentlig i glasset med de små, kogte kartofler i den vandige væske? Og er de lige så sunde som almindelige friske kartofler?
Hvad er der i?
Kartofler på glas er skrællede og kogte kartofler, der er lagt i en lage af vand og salt og evt. tilsætningsstoffer som ascorbinsyre E300 eller citronsyre E330.
E300 og E330 er begge antioxidanter, der tilsættes fødevarer for at forhindre iltning eller misfarvning af skrællede frugter og grøntsager og dermed forlænger fødevares holdbarhed. E300 bruges desuden til at regulere surhedsgraden i fødevaren.
E300 og E330 må bruges i alle fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, det vil sige alle forarbejdede fødevarer.
Det er forskelligt om der er tilsætningsstoffer i kartofler på glas, afhængig af hvilket mærke, du vælger. Se om der er tilsætningsstoffer i lagen i ingredienslisten på glasset.
Se også: Kartoffelmos - luftig og lækker mos med kartofler
Er kartofler på glas sunde?
Kartofler er generelt sunde og nærende og en god kilde til vitaminer og mineraler, særligt er de rige på C-vitamin og kalium. Men er de forkogte kartofler på glas lige så sunde som friskkogte kartofler?
Sammenligner man indholdet af vitaminer og mineraler i glaskartofler med indholdet i friskkogte kartofler, er der generelt et lavere indhold af de fleste vitaminer og mineraler i glaskartoflerne.
En enkelt undtagelse er mængden af salt, der er højere i glaskartoflerne – ikke overraskende, da der er salt i lagen, de ligger i. Generelt får vi dog rigeligt med salt i Danmark, faktisk spiser vi mere end hvad godt er, og ifølge de officielle kostråd, bør vi skære ned på mængden af salt.
Samlet er der altså sket et tab af de sunde vitaminer og mineraler i glaskartoflerne, og du får mere sundhed i friskkogte kartofler.
Kartoflerne på glas kan desuden holde sig i op til 3 år, og spiser du dem i den sidste holdbarhedsperiode, vil indholdet af vitaminer og mineraler nok være faldet yderligere.
Kartofler er dog generelt en sund spise om de er fra glas eller ej, så er glaskartoflerne din vej til den sunde spise, så spis dem endelig.
Se også: Nemme og cremede flødekartofler i ovn
44 kroner for 1 kilo kartofler
Prisen på glaskartofler varierer og de billigste kan fås for omkring 5 kroner for et glas med 425 gram kartofler i, mens de dyrere varianter kan koste op til 20 kroner for samme mængde.
Det svarer til, at kartofler på glas koster fra 14 til 44 kroner per kilo kartofler.
Et kilo helt almindelige friske danske kartofler kan fås for under 10 kroner, så der er langt til de 44 kroner for et kilo glaskartofler. Sammenlignet med prisen på friske kartofler er glaskartoflerne altså betydeligt dyrere.
Hvad med smagen?
Men hvad så med smagen? Kartofler på glas deler tydeligt vandene i forhold til kartoffelspisere.
Der er ingen tvivl om, at det er utrolig nemt – du skal blot åbne glasset og de kogte kartofler er klar til at spise. Men er de en god smagsoplevelse?
Glaskartofler kan selvsagt ikke smage fuldstændigt som en friskkogt kartoffel. Ofte vil de forkogte glaskartofler have en lidt mere blød konsistens og kan have en tendens til at blive lidt melede.
Og også smagen ændres. Nogle af de fine aromaer vil gå tabt, og kartoflen kan få en salt og måske syrlig smag fra lagen.
Men om du kan lide smagen af kartofler på glas eller ej, vil altid være en smagssag.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Vitakost.
Kate Norling
Hej Madens Verden.
Tak for alle de skønne opstrifter.
Må lige fortælle om en kollega jeg har haft, som altid brugte glaskartofler , indtil en dag hvor alle kartoflerne eksploderede på panden , sprang rundt i hele køkkenet sammen med hende selv,
kartoflerne havde gæret, gætter vi på, men hun købte dem aldrig mere😀😀
Med venlig hilsen
Kate Norling
Stephanie Guldbrandsen
Friskkogte kartofler klart bedst, men til biksemad og brunede kartofler bruger jeg stort set altid glaskartofler
Ole
Dog ikke ligefrem noget sundhed ved kartofler, det er bare stivelse, det er kroppen ikke så god til at håndtere...
Ida
Kartofler er SUPER sunde - og nu er stivelse altså ikke noget fanden har skabt 😉
Ole
Nej, på INGEN måde, der skal du godt nok lige uddanne dig lidt 😉 Der er en grund til at folk bliver syge, og det hele starter med stigninger i blodsukkeret, og det er jo som hvad alt stivelse gør, alt kulhydrat bliver nedbrudt til Glukose, og stik mod alle rådende, så er det IKKE kroppens foretrukne brændstof, det er noget den prøver at skille sig af med, fordi den godt ved at det ikke er godt at blive hyped på den måde, hvor fedt i stedet er langsomt forbrændende, så det giver mere energi, uden blodsukker stigninger, og så undgår man at blodsukkeret falder omkring 90 minutter efter man har spist, som får folks humør til at ændre sig, blive sulten, nemhed til overspisning osv
Carsten
Hvor lang tid skal de koges? Det skriver du ikke et ord om??!!!
Holger Rørby Madsen
Hej Carsten
Kartofler på glas er forkogte, så de skal blot varmes.
Alt det bedste
Holger