Hvilke basisvarer er gode at have i køkkenskabene og fryseren? Her er mine 10 gode bud på mad, som eks. under corona eller anden sygdom er gode at have.
Basisvarer er de madvarer og ingredienser, som typisk kan holde sig i længere tid - og som kan bruges bredt til madlavning.
Blandt andet under udbruddet af corona måtte en del gå forgæves efter gær i supermarkedet, men det er der en god løsning på.
Men også andre fødevarer har sværere at skaffe, men i det hele taget er det altid godt at have en række basisvarer på på plads i køkkenskabet, køleskabet eller i fryseren.
Listen af disse basismadvarer er selvfølgelig lang, og den bør også inkludere blandt andet sukker, salt, krydderier og mange flere.
Men her er 10 basisvarer, som jeg synes man kommer langt med. De fleste har du nok allerede - og tag resten som inspiration.
10 basisvarer
Tørgær
Blandt andet under udbruddet af corona (Covid19) har gær været en mangelbare i perioder. Hvor det altså har været svært at skaffe almindelig gær, og tørgær kan dels holde sig længe.
Samtidig kan tørgær anvendes til det samme som almindelig gær. 12 gram tørgær svarer til en pakke almindelig gær på 50 gram, og tørgæren kan holde sig i op til et år.
Den kan bruges til boller, franskbrød og hvor du ellers bruger gær.
Hvedemel
Intet brød uden mel, og derfor skal du altid have hvedemel i køkkenskabet. Her er også lang holdbarhed, og du kan jo så både bage brød og kager. Eller de lækre boller.
Tilsæt gerne fuldkorn eller kerner til dejen, og bag endnu mere mættende brød.
Æg
Æggene kan altid trylles om et hurtigt og mættende måltid, herunder æggekage eller en nem omelet.
Pasta og ris
Både pasta og ris kan opbevares længe, og så har du altid mad, der mætter.
Pasta kan hurtigt vendes med eks. hakkede tomater eller en nem kødsovs - mens ris kan tilberedes med grøntsager.
Bouillon
Sørg altid for at have bouillonterninger i køkkenskabet.
Bouillonen er god som smagsgiver til de fleste retter, eller bruges som en nemme kopnudler.
Frosne grøntsager
Grøntsager på frost er din sikre adgang til vitaminer, og især ærter er fremragende at have i fryseren.
De kan spises som tilbehør, men også nemt puttes i retter med eks. pasta og ris.
Havregryn
Med havregryn i huset er du altid sikker på en god start på dagen.
Havregrynene er sunde og meget mættende, og selvom du ikke har mælk i køleskabet, kan du stadig lave en hurtig havregrød med vand.
Tørret skinke
Man tænker måske ikke over det, men pakker af tørret skinke som parmaskinke eller serrano, er altid godt have i huset.
Her er holdbarheden også lang, og skinken kan bruges i mange retter. Prøv eksempelvis at vende stykker af tørret skinke i en god pastaret.
Dåsetomater
Med dåsetomater i skabet kan man altid hurtigt trylle god mad frem.
Er de normale dåsetomater udsolgt, så køb bare dem med oregano, basilikum, hvildløg eller andet - de kan også altid bruges i en kødsovs, pastaret eller andet.
Dåsemad
I det hele taget er det godt at have dåsemad i køkkenskabet. Her er især kikærter og hvide bønner gode.
Prøv blandt andet at vende kikærterne med paprika, hvorefter de bages 20 minutter i ovnen ved 200 grader.
Nyd dem som de er, eller bland kikærterne i en salat. det mætter og smager godt.
Det var mine 10 bud på gode basisvarer, der altid er rare at have i køkkenet. Har du flere? Del dem med os i kommentarfeltet længere nede.
Din vurdering
-
Basisvarer
Stem her
( stemme)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: