Ærter

Ærter stammer fra Asien, men er i dag en af de mest populære afgrøder i de danske haver. Her kan du læse om ærterne, hvad de indeholder og få opskrifter.
Ærter er en af de afgrøder, der har en hel del år på bagen. De har nemlig været dyrket i titusinder af år, og oprindeligt stammer de fra Asien og Mellemøsten.
Men allerede omkring 1600-tallet blev de grønne ærter også dyrket herhjemme i Danmark. Ærterne er taknemmelige, og er derfor nemme at dyrke i køkkenhaven.
Så har du mulighed for det, kan du så ærterne omkring april måned, og så kan du allerede høste dem i juni eller juli måned.
Ærteplanterne kan blive ret høje, alt afhængig af sorten, men du kan godt forvente at de bliver op mod to meter høje. Så plant dem gerne op ad noget, som eksempelvis et stakit eller et hegn.
Sæsonen for ærterne i Danmark er fra omkring juni til september måned, dog kan vi købe friske importerede ærter allerede fra omkring april måned, hvor de kommer til os fra udlandet.
Udover de almindelige grønne ærter, findes der også sukkerærter og slikærter.
Frosne ærter er også sunde
Foruden de friske ærter, har vi desuden altid mulighed for at købe ærterne på frost året rundt. Og det er faktisk også en god idé.
Ærterne på frost fås i forskellige varianter som eksempelvis fine, meget fine, ekstra fine, mellemfine og søde. Det afhænger af sortering og kvalitet på ærterne. I linket kan du læse mere om forskellen.
Ærter på frost bliver blancheret inden pakning, hvilket vil sige at de har fået et hurtigt og kort opkog. Dette gør blandt andet at vitaminindholdet bevares, og derfor er ærterne fra fryseren stadig meget sunde at spise.
Du kan bruge ærterne til næsten alt, og til stort set alle fisk, kød og grøntsagsretter. Desuden kan de bruges kolde i salater, eller bare som en lækker snack om sommeren.
Så sunde er ærter
Ærterne er fuld af sunde og vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. De indeholder blandt andet K-vitamin, som spiller en vigtig rolle for dine knogler.
Ærterne har et højt fiberindhold der er med til at styrke din fordøjelse og modvirker forstoppelse. C-vitamin er også at finde i ærterne, og C-vitamin styrker blandt andet dit immunforsvar.
Ærterne indeholder ligeledes et stof der hedder niacin, der er med til at sænke det dårlige kolesterol i blodet.
Og, sidst men ikke mindst, så er ærternes høje fiber og proteinindhold med til at regulere dit blodsukker. Så der er masser af gode grunde til at spise masser af dem, og gerne året rundt.