Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Ærter

Ærter (fakta, næringsindhold og opskrifter med ærterne)

Billede med ærter.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMS
Indhold
  • Frosne ærter er også sunde
  • Så sunde er ærter
  • Hvad er ærter?
  • Ernæringsfakta
  • Anvendelse i madlavning
  • Opbevaring
  • Værd at vide
  • Opskrifter med ærter
  • Kommentarer

Ærter er en af de afgrøder, der har en hel del år på bagen. De har nemlig været dyrket i titusinder af år, og oprindeligt stammer de fra Asien og Mellemøsten.

Men allerede omkring 1600-tallet blev de grønne ærter også dyrket herhjemme i Danmark. Ærterne er taknemmelige, og er derfor nemme at dyrke i køkkenhaven.

Så har du mulighed for det, kan du så ærterne omkring april måned, og så kan du allerede høste dem i juni eller juli måned.

Ærteplanterne kan blive ret høje, alt afhængig af sorten, men du kan godt forvente at de bliver op mod to meter høje. Så plant dem gerne op ad noget, som eksempelvis et stakit eller et hegn.

Sæsonen for ærterne i Danmark er fra omkring juni til september måned, dog kan vi købe friske importerede ærter allerede fra omkring april måned, hvor de kommer til os fra udlandet.

Udover de almindelige grønne ærter, findes der også sukkerærter og slikærter.

Frosne ærter er også sunde

Foruden de friske ærter, har vi desuden altid mulighed for at købe ærterne på frost året rundt. Og det er faktisk også en god idé.

Ærterne på frost fås i forskellige varianter som eksempelvis fine, meget fine, ekstra fine, mellemfine og søde. Det afhænger af sortering og kvalitet på ærterne. I linket kan du læse mere om forskellen.

Ærter på frost bliver blancheret inden pakning, hvilket vil sige at de har fået et hurtigt og kort opkog. Dette gør blandt andet at vitaminindholdet bevares, og derfor er ærterne fra fryseren stadig meget sunde at spise.

Du kan bruge ærterne til næsten alt, og til stort set alle fisk, kød og grøntsagsretter. De er også fine i gryderetter. Desuden kan de bruges kolde i salater, eller bare som en lækker snack om sommeren.

Så sunde er ærter

Ærterne er fuld af sunde og vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. De indeholder blandt andet K-vitamin, som spiller en vigtig rolle for dine knogler.

Ærterne har et højt fiberindhold der er med til at styrke din fordøjelse og modvirker forstoppelse. C-vitamin er også at finde i ærterne, og C-vitamin styrker blandt andet dit immunforsvar.

Ærterne indeholder ligeledes et stof der hedder niacin, der er med til at sænke det dårlige kolesterol i blodet.

Og, sidst men ikke mindst, så er ærternes høje fiber og proteinindhold med til at regulere dit blodsukker. Så der er masser af gode grunde til at spise masser af dem, og gerne året rundt.

Hvad er ærter?

  • Ærter er frøene fra ærteplanten, som tilhører bælgplantefamilien (leguminoser).
  • De vokser i bælge, og man kan spise dem friske, frosne, tørrede eller fra dåse.
  • Der findes både:
    • Sukkerærter og slikærter, hvor man spiser hele bælgen.
    • Fine ærter/grønne ærter, hvor man kun spiser frøene.

Ernæringsfakta

  • Ærter er sunde og næringsrige!
    • Rig på kostfibre, protein, A-, B-, C- og K-vitaminer
    • Indeholder jern, magnesium og folat
  • De er gode for fordøjelsen og stabilt blodsukker pga. fiberindholdet.
  • Et godt, plantebaseret proteintilskud - især for vegetarer og veganere.

Anvendelse i madlavning

  • Ærter kan bruges i:
    • Supper (ærtesuppe, eks. klassisk grøn ærtesuppe eller splitærtesuppe)
    • Salater
    • Pastaretter
    • Mos (ærtemos, som til fish & chips)
    • Stegte ris eller wok
  • Ærter passer godt med mynte, citron, løg, fløde og ost. Se her hvordan du koger ærter perfekt.

Opbevaring

  • Friske ærter er bedst kort tid efter plukning.
  • Frosne ærter bevarer meget af deres næring og er supernemme at bruge.

Værd at vide

  • Ærter har været spist i tusindvis af år - både i oldtidens Egypten og Europa.
  • Gregor Mendel, en af genetikens fædre, brugte ærteplanter til at opdage arvelighedens grundprincipper i 1800-tallet.
  • Man kan dyrke ærter i haven - de er nemme og vokser hurtigt!

Opskrifter med ærter

Her fårå du de bedste opskrifter med ærter, og dem er der heldigvis en del af:

Ærtesuppe - opskrift på hjemmelavet suppe med ærter
Min opskrift på hjemmelavet ærtesuppe, der kan nydes som aftensmad. En cremet suppe med ærter, og du kan bruge friske eller frosne ærter.
Se opskriften her
hjemmelavet ærtesuppe
Ærtegryde - nem opskrift
Få min opskrift på ærtegryde, der er en nem og hurtig gryderet med ærter, kylling, blomkål og en lækker sovs. Kan spises uden tilbehør.
Se opskriften her
billede med ærtegryde
Ærterisotto - opskrift på italiensk risotto med ærter
Her får du min opskrift på en italiensk ærterisotto, der er en nem risotto med ærter. Typisk serveres den som forret eller tilbehør til hovedretter.
Se opskriften her
billede med ærterisotto
Amerikansk gryde med svinekød, ris, ærter og ananas
Nem og lækker opskrift på amerikansk gryde, der er en klassisk gryderet med svinekød, ris, ærter og ananas. Meget velsmagende og familievenlig.
Se opskriften her
billede med amerikansk gryde
Spidskål med bacon og ærter
Her får du min opskrift på spidskål med bacon, der er en nem og fyldig salat, hvor der også tilsættes ærter. Brug spidskålssalaten som tilbehør til kød.
Se opskriften her
billede med spidskål med bacon og ærter
Wienerschnitzel
En ægte wienerschnitzel bliver bedst af paneret kalvefilet. Få opskrift her på schnitzlen med tilbehør i form af brasede kartofler og ærter.
Se opskriften her
billede med wienerschnitzel af kalvefilet med tilbehør
Kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat - nem opskrift
Nem og lækker opskrift på kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat. En skøn ret med hele kyllingelår og serveret med krydret tilbehør.
Se opskriften her
billede til kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat
Forårsgryde med kylling, gulerødder og ærter
Forårsgryde er en nem og hurtig opskrift på en lækker gryderet, der blandt andet laves med kylling, ærter og gulerødder i en hvid stuvning.
Se opskriften her
forårsgryde
Tarteletter med ærter og gulerødder
Den bedste opskrift på tarteletter med ærter og gulerødder. Lækker tarteletfyld med stuvning af ærter, gulerødder og kogt kyllingbryst.
Se opskriften her
billede tarteletter med ærter og gulerødder
Stuvede ærter og gulerødder med opbagt sovs
Her er min opskrift på stuvede ærter og gulerødder i en opbagt sovs. Brug stuvningen til karbonader, frikadeller og meget andet.
Se opskriften her
billederesultat for stuvede ærter og gulerødder
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.