Her er min opskrift på stuvede ærter og gulerødder i en opbagt sovs. Brug stuvningen til karbonader, frikadeller og meget andet.
Stuvede ærter og gulerødder er klassisk tilbehør, som er nem at tilberede.
Stuvning lyder måske i sig selv som kedelig mormormad, men sådan behøver det bestemt ikke at være.
Her kan du se hvordan du laver de stuvede ærter og gulerødder i en opbagt sovs, og den passer perfekt til karbonader, krebinetter, frikadeller og meget andet.
Længere nede kan du også se hvordan du laver stuvningen med en smørbolle.
Opskrift på stuvede ærter og gulerødder
Stuvede ærter og gulerødder med opbagt sovs
Ingredienser
- 3 spiseskefulde smør
- 2 spiseskefulde hvedemel
- 2 deciliter kogevand - fra kartofler
- 3 deciliter mælk
- Lidt muskatnød
- 1 citron - friskpresset citronsaft
- 1 teskefuld sukker
- salt og friskkværnet peber
- 350 gram ærter
- 350 gram gulerødder - i små tern
Sådan gør du
- Start med at lave en opbagt sovs ved at smelte smør i en gryde, hvorefter hvedemel piskes i.
- Derefter piskes gradvist et par deciliter kogevand fra kartofler i. Har du ikke kogevand, kan væsken erstattes med mælk.
- Pisk derefter mælk i indtil ønsket konsistens. Mængden kan være svær at angive præcis, så tilsæt mælk indtil den opbagte sovs hverken er for tyk eller tynd.
- Smag til med reven muskatnød, friskpresset citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber.
- Lad den opbagte sovs koge ca. 5 minutter, så smagen af mel forsvinder. Så smager stuvede ærter og gulerødder bedst.
- Imens gøres ærter og gulerødder klar. Anvender du friske ærter og gulerødder, skal gulerødder skæres i tern på størrelse med ærterne. Anvendes der frosne grøntsager er det godt at overhælde dem med kogende vand, og efter minut sigte vandet fra. Så undgår du dybfrosne grøntsager i den opbagte sovs. Du kan også købe poser med en blanding af frosne ærter og gulerødder - det er den nemme løsning, som er ganske fint. Disse overhældes altså gerne med kogende vand.
- Kom ærter og gulerødder i sovsen, og varm det igennem et par minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
De stuvede ærter og gulerødder serveres straks, og de er jo blandt andet nærmest fast ledsager til karbonader.
Stuvede ærter og gulerødder med smørbolle
I stedet for en opbagt sovs, kan du også lave stuvningen med en smørbolle. Her anvendes cirka:
350 gram gulerødder
350 gram ærter
5 deciliter hønsebouillon
1 smørbolle
Vask gulerødderne, og fjern top og bund. Skær gulerødderne i mindre tern. Du kan både bruge friske og frosne ærter. Eller anvend en frossen blanding af ærter og gulerødder.
Kom vand og en hønsebouillon terning i en gryde, og kog op. Tilsæt så ærter og gulerødder, og kog nu i fem minutter.
Lav en smørbolle som anført i linket længere oppe. Læg smørbollen ned i gryden, og rør den forsigtigt ud i sovsen. Det tager et par minutter.
Lad nu de stuvede ærter og gulerødder simre i fem minutter, så du fjerner melsmagen i sovsen. Det skal man altid gøre når man jævner sovs med hvedemel.
Smag retten til med salt og friskkværnet peber.
Se også disse opskrifter:
J. G. Nielsen
Der mangler en STOOR håndfuld hakket persille i sovsen.
Jørgen
Jan Hansen
Den bedste opskrift for stuvet ærter jeg har prøvet ; )
Per Ramsdal
Hej Holger. Tak for dejlige opskrifter. Vil lige gøre opmærksom på, at der er en uheldig stavefejl i step nr. 3 i Stuvede ærter og gulerødder ...... ;o)