En smørbolle er genial til jævning af sovs, og her kan du se hvordan du gør. Brug blandt andet smørbollen til stuvede ærter og gulerødder.
Smørbolle bruges til at jævne sovs og andre retter, hvor du skal jævne uden at røre alt for voldsomt.
Ingredienserne er hvedemel og smør i lige store mængder, og dermed ligner det at lave en opbagt sovs, en såkaldt roux.
Til en smørbolle til 5 deciliter væske skal du bruge
2 spiseskefulde smør
2 spiseskefulde hvedemel
Fremgangsmåde
- Kom smør og hvedemel i en lille skål.
- Med fingrene ælter du nu melet ind i smørret, og til sidst triller du det til en lille bolle.
- Nu kan du enten bruge smørbollen med det samme, eller opbevare den i køleskabet til senere brug.
- Når din sovs koger, lægger du forsigtigt smørbollen ned i væsken.
- Nu kan du helt forsigtigt røre smørbollen ud i sovsen, som derefter jævnes gradvist.
- Rør forsigtigt indtil smørbollen er helt forsvundet.
- Da den jo er lavet af hvedemel, skal du koge sovsen (væsken) i mindst fem minutter for at fjerne smagen af mel.
Note: Opskriften her gælder til fem deciliter (en halv liter) væske. Skal du bruge mere, ganger du bare målene op.
Se også mine opskrifter på:
Din vurdering
-
Smørbolle
Stem her
( stemmer)
John Johansen
Et lille råd, der virker for mig:
Når jeg skal bruge smørbolle laver jeg altid rigeligt, og fryser det overskydende i små portioner. (I en plastikæggebakke fra køleskabet)
Putter dem i en frysepose og det er både hurtigt og nemt at dosere de næste par gange der er behov. 🙂
Lone Ingvartsen
Tak for en nem og udførlig beskrivelse af en smørbolle. Jeg synes altid der mangler præcise mål i andre opskrifter med smørbolle på andre sider med opskrifter. Det her er til at forstå.
Mvh Lone Ingvartsen