Sådan laver du nemt stuvede kartofler, der er klassisk mormormad. Det er kogte kartofler, der vendes i en hvid sovs, og de er nemme at lave.
Stuvede kartofler er en herlig dansk ret, som du kan servere til eksempelvis koteletter eller frikadeller. Men også mange andre kødretter.
Kartoflerne skæres ud i mindre stykker, som koges næsten møre i letsaltet vand, inden du vender dem i en stuvning af hvid mælkesovs.
Du kan bruge både nye og gamle kartofler til retten, men vær opmærksom på, at kogetiden er en smule kortere for nye kartofler.
Så stik i dem med en kødnål, så de ikke koger ud.
Opskrift på stuvede kartofler
Ingredienser
- 800 gram kartofler i skiver eller mundrette stykker
- 1 teskefuld salt
- 2 spiseskefulde smør
- 2 spiseskefuld hvedemel
- 2 deciliter kogevand fra kartoflerne
- 2 deciliter mælk
- Lidt muskatnød reven
- 1 citron lidt citronsaft
- 1 teskefuld sukker
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Vask kartoflerne og skær dem ud i skiver eller tern. Du behøver ikke skrælle dem, da der sidder masser af vitaminer lige under kartoffelskrællen. Er det meget gamle kartofler kan det være en fordel at skrælle dem.
- Kom kartoflerne i en gryde med letsaltet vand, kartoflerne skal netop være dækkede af vand.
- Kog det op, og kog kartoflerne i cirka 10 minutter under delvist låg. Stik i dem og vær opmærksom på, at de ikke koger ud. De må gerne have lidt konsistens, da de også bliver varmet igennem i stuvningen.
- Når de er næsten møre, tages de af blusset, og du hælder dem straks i en sigte - og overhælder med koldt vand for at stoppe kogningen!
- Så laver du stuvningen. Smelt et par spiseskefulde smør i en gryde, og pisk melet ud i det smeltede smør, når smørret er brust af.
- Pisk gradvist cirka to deciliter kogevand ind i opbagningen, og derefter mælk indtil sovsen har den rette konsistens. Ikke for tyk og fed - og ikke for tynd. Smag stuvningen til med reven muskatnød, citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber.
- Lad sovsen koge for svag varme i fem minutter for at fjerne smagen af mel, og kom så forsigtigt de kogte kartofler i.
- Nu lader du de stuvede kartofler stå og simre i yderligere fem minutter, og tilsætter25 lidt mere mælk, hvis sovsen bliver for tyk.
Næringsindhold
Tips
De stuvede kartofler kan serveres som de er - eller du kan vende lidt friskhakket persille.
Se også disse opskrifter:
Jolanda
Hej Holger.
Når jeg laver stuvede kartofler, skærer jeg dem i tern. Svitser dem lidt i en gryde og kommer så mælk i. Kartoflerne jævner så selv mælken til sauce. Selvfølgelig er det bedst med gamle, melede kartofler.
Vh Jolanda