K-vitamin er en af de mindre kendte vitaminer, men den er nyttig at vide mere om. Her kan du se, hvilke fødevarer der har et højt indhold.
K-vitamin er ikke et vitamin, som vi normalt tænker over. Men studier af corona-patienter fra henholdsvis Canisius-Wilhelmina Hospital i Holland og Hvidovre Hospital har afsløret en interessant detalje.
De mennesker, der bliver meget syge eller dør af corona, har et lavt niveau af K-vitamin i kroppen sammenlignet med de almindelige mennesker i studiets kontrolgrupper.
Om det skyldes, at personerne i forvejen havde et lavt niveau af K-vitamin, eller om kroppen tærer på K-vitaminet, når man er meget syg, er det for tidligt at konkludere.
I Hvidovre Hospitals studie står der blandt andet i konklusionen: 'Om tilskud af K-vitaminer kan ændre sygdommens forløb og forhindre død eller varige skader efter COVID-19 mangler at blive testet i randomiserede kliniske forsøg'.
Det bruger kroppen K-vitamin til
Dette vitamin styrker knogler og er blandt andet medvirkende til, at vores blod størkner, så vi ikke forbløder, når vi får et sår.
Vitaminet lagres i leveren. Det er en vigtig vitamin i forhold til at bevare vores knoglestruktur, da vores knoglevæv aktiveres af K-vitaminet.
Hvis vi er raske og spiser en almindelig kost, vil vi som regel have nok K-vitamin i kroppen, også fordi vi selv kan danne den i tarmene.
Den anbefalede daglige dosis K-vitamin er et mikrogram pr kilo. Det vil sige, at du skal have 60 mikrogram, hvis du vejer 60 kilo.
Man kan faktisk få for meget K-vitamin. Især folk, der tager blodfortyndende medicin, skal holde sig fra ekstra tilskud af vitaminet, da det nedsætter den blodfortyndende medicins virkning.
De K-vitaminer vi får gennem maden hedder fyllikinon, dem vi selv danner kaldes menakinon, derudover er der en tredje - syntetisk - variant menadion.
Grøntsager med højt indhold af vitaminet
Det er især krydderurter og de mørkegrønne grøntsager som grønkål, der har et højt indhold af K-vitamin.
Hvis du vil sikre dig, at du får de vitaminer, du skal bruge, kan du styre efter grønne grøntsager. Men også kikærter, visse oste, æg og indmad har et relativt højt indhold af K-vitamin.
Professor og en af forskerne bag det danske studie, Allan Linnebjerg fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital, siger til videnskab.dk:
- Man bør indtage den anbefalede dosis af K-vitaminer hver dag og forsøge at følge kostrådene om især frugt og grønt. Jeg vil ikke anbefale, at man tager over, fordi vi har fundet denne hypotese, men det er af mange grunde vigtigt, at få dækket sit behov for K-vitamin.
Mad med højt indhold
Her kan du se indholdet af K-vitamin i forskellige fødevarer. For alle gælder det, at det er pr. 100 gram.
Madvarer 100 gram | K-vitamin mikrogram |
Rå persille | 1640 |
Rå palmekål | 830 |
Kogt spinat | 493 |
Rå grønkål | 390 |
Brøndkarse | 250 |
Rå broccoli | 224 |
Kogt rosenkål | 183 |
Olivenolie | 60,2 |
Kilder: Linus Pauling Institute på Oregon State University, Videnskab.dk, fdc.nal.usda.gov.
Del dine ideer og tanker med os andre her: