• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Rødvin - fakta, produktion og opskrifter

Billede med rødvin.
Rødvin er ikke bare rødvin, men nærmest en videnskab, når man dykker ned i det. Og rødvinen kan jo ikke kun drikkes, men også bruges i madlavningen. Foto. Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  2. maj 2025 - Udgivet:  2. maj 2025

Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Den bedste rødvin er den, du bedst kan lide
  2. Hvor kommer vinen fra?
  3. Hvilke druer er de mest kendte?
  4. De mest kendte vindistrikter og regioner
  5. Hvordan foregår produktionen?
  6. Typisk næringsindhold pr. 100 gram
  7. Opbevaring
  8. Servering
  9. Fakta
  10. Opskrifter med rødvin
  11. Rødvinsbraiseret okseklump - nem opskrift
  12. Rødvinskogte pærer
  13. Rødvinssovs
  14. Rødvinsmarineret nakkefilet med god sovs
  15. Hjemmelavet gløgg
  16. Verdens bedste italienske kødsovs opskrift
  17. Sangria
  18. Boeuf bourguignon - den bedste opskrift
  19. Chorizo i rødvin
  20. Udbenet lammekølle med marinade og rødvinssauce

Der skal et godt glas rødvin til din veltilberedte mad, men du står fortvivlet i vin-afdelingen.

Zinfandel, Amarone, Chianti - hvad er drue og hvad er distrikt, og hvad skal du vælge?

Den bedste rødvin er den, du bedst kan lide

Rødvin er et bredt område og som udgangspunkt handler det om at finde den vin, som passer til din mad og som du kan lide.

Én vin kan fremhæve smagsnuancerne i din mad, og afbalancere måltidet, en anden egner sig til en hyggestund og en tredje gør sig bedst i en rødvinssauce eller til en bowle sangria.

Vi giver dig her et kort overblik over nogle af druetyperne, kendte distrikter, regioner og lande.

Men prøv dig frem, snak med eksperterne i vinbutikkerne, besøg vinsmagninger og læs anmeldelserne - så er du bedst rustet til at finde dine favoritter i rødvinens magiske verden.

Hvor kommer vinen fra?

De mest kende vinproducerende lande er i Europa Frankrig, Spanien og Italien.

De såkaldte oversøiske vine fra den nye verden, kommer fra bl.a. USA, Chile, Argentina, Sydafrika, New Zealand, og Australien.

Klimaet i de forskellige lande spiller en stor rolle i forhold til valg af druer og for hele vinens udvikling. Generelt kan man sige, at jo varmere klima, vinen er dyrket i, jo kraftigere bliver den.

Solen og varmen medvirker til, at der kommer mere sukker i druerne, og det er sukkeret, der bliver omdannet til alkohol, når druerne gærer.

Hvilke druer er de mest kendte?

Der findes en uendelig mængde af druesorter, og de fleste lande har hver deres ’national’-drue.

Frankrig har flere – men i Italien er det Sangiovese, Spanien har Tempranillo, Argentina har Malbec, Chile har Carmenere, Sydafrika har Pinotage, Australien har Shiraz og New Zealand har Pinot Noir.

Og så er der selvfølgelig ingen regler uden undtagelser, for der produceres vine med de forskellige vindruer på tværs af landene.

Hvilken drue, der typisk anvendes i landenes vine, afhænger af klima, jordbund, vind og vejr. Nogle druer tåler let frost, nogle tåler ikke kraftig sol og andre egner sig bedst til at modne over længere tid.

En anden faktor holdbarheden er tannin. Jo mere tannin, jo længere tid bør og kan vinen lagres inden den når sit fulde potentiale.

Tannin sidder i skallen og kernerne og giver den syrligt bitre smag, som du kan opleve i nogle vine.

De mest kendte vindistrikter og regioner

Et udpluk af de største vindistrikter i de mest kendte vinproducerende lande:

Frankrig

Bourgogne, Rhöne, Languedoc, Provence, Bordeaux og Loire.

Italien

Piemonte, Emilia-Romagne, Toscana, Umbrien, Abruzzo og Sicilien.

Spanien

Catalonien, Rioja, Navarra, Ribera del Douero og Toro.

USA

Primært Vestkysten med Napa Valley, Sonoma County, Carneros og Joaquin Valley.

Hvordan foregår produktionen?

Vin er i al enkelhed gæret saft fra druer. Men vin er så meget mere, for smag, duft og holdbarhed afhænger i høj grad af druesorten, klimaet, jordbundene, sammensætning og meget mere.

Derfor er vinproduktion et forfinet og stolt håndværk, som kræver stor viden og erfaring. I flere områder og regioner er der også strenge krav til kvalitet og druer.

Druerne høstes i efteråret uanset, hvor på kloden druerne dyrkes. Jo mere syre og friskhed vinproducenten ønsker i sin vin, jo tidligere høstes druerne.

Herefter afstilkes druerne, hvor man adskiller drueerne fra stilkene enten manuelt eller som oftest ved hjælp fra særligt udviklede maskiner.

Så presses druesaften ud af druerne og saft og skaller overføres til store gæringstanke, typisk af rustfrit stål.

I tankene skal mosten gære – og dette sker enten via naturligt forekommende gærceller, eller ved hjælp af tilsatte dyrkede gærceller. Gæringen foregår under temperaturkontrollerede forhold indtil den ønskede alkoholprocent er opnået.

Når vinen har opnået den ønskede alkoholprocent og indhold af tannin, sies drueskaller, rester af stilke og kerner fra vinen.

Herefter gennemgår vinen en 2. gæring, også kaldet malolaktisk gæring med det formål at omdanne den æblesyre, der naturligt fremkommer i vinen til mælkesyre.

Mælkesyre i vin er med til at sikre en blødere og mere drikkevenlig vin.

Efter denne proces, starter lagringen og selve modningen af vinen på f.eks. egetræsfade, og vinproducenten vil her passe og pleje vinen indtil den er klar til at blive tappet på flasker.

Se også: Hvidvin - fakta, produktion, opbevaring og servering.

Typisk næringsindhold pr. 100 gram

Kalorier: 85
Fedt: 0 gram
Kulhydrat: 2,6 gram
Protein: 0,1 gram

Se i øvrigt denne artikel om hvor meget alkohol feder.

Opbevaring

Opbevar dine flasker liggende.

Oprethold konstant temperatur. Det vil sige køkkenet er ikke altid det bedste valg, da temperaturerne svinger en del her.

Temperaturniveau 11-15 grader. Det afgørende er at undgå de hurtige temperatursvingninger.

Mørkt, vibrationsfrit og uden stærke lugte

Servering

Tommelfingerreglen er, at jo yngre og mere frugtagtig vinen er, jo køligere skal den være.

14-15 grader er velegnet for unge og frugtige vine. De allerfleste rødvine serveres bedst ved 16-17 grader.

Skulle det ske, at man ikke får drukket hele flasken, er det bedst at sætte proppen i og derefter placere flasken i køleskabet.

De fleste vine vil tabe i kvalitet i løbet af det følgende døgn pga. iltning.

Læs også: Åbnet vin - opbevaring og holdbarhed på vin efter åbning

Fakta

Det anslås, at der findes over 3.000 forskellige druesorter i verden med hver deres individuelle karakteristika og kendetegn.

Man mener, at de første vinplanter er plantet i Kaukasus.

Omkring år 200 bliver lerfade erstattet af træfade. Træfade benyttes stadig, da de er praktiske og nemme at transportere. Desuden har man i dag fundet ud af, at de har en gavnlig virkning på vinen.

I 1619 blev de første vinstokke plantet i Amerika. I 1788 kom turen til Australien og knap 30 år senere, i 1819, New Zealand.

Opskrifter med rødvin

Du kan sagtens pifte din mad op med rødvin, f.eks. er en rødvinssauce en kendt og elsket klassiker til en god bøf.

Men rødvin er også fortrinlig til simremad og gryderetter – prøv f.eks. at lave rødvinsbraiserede svinekæber eller den kendte franske traditionsrige ret, Coq au vin.

Rødvinsbraiseret okseklump - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på rødvinsbraiseret okseklump med tilhørende nem og lækker sauce. En himmelsk lækker ret til weekend og gæster.
Gå til opskrift
billede med rødvinsbraiseret okseklump

Rødvinskogte pærer

5 fra 1 stemme
Få den bedste opskrift på rødvinskogte pærer, der serveres som dessert med is eller creme fraiche. Pære i rødvin kan også bruges som tilbehør.
Gå til opskrift
billede med rødvinskogte pærer

Rødvinssovs

4.7 fra 57 stemmer
Opskrift på hjemmelavet rødvinssovs lavet helt fra bunden. En lækker rødvinssauce, der koges ind med forskellige ingredienser. Nem at lave.
Gå til opskrift
billede med rødvinssovs

Rødvinsmarineret nakkefilet med god sovs

4.7 fra 18 stemmer
Her er opskriften på en rødvinsmarineret nakkefilet, der gerne må ligge i rødvinsmarinade i et døgn tid. Derefter brunes stegen og steges færdig i ovnen. Skyen laves til en god sovs.
Gå til opskrift
billederesultat for rødvinsmarineret nakkefilet

Hjemmelavet gløgg

4.6 fra 15 stemmer
En virkelig lækker opskrift på hjemmelavet gløgg, der laves med rødvin og portvin. Gløggen krydres med kardemomme og kanel.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet gløgg

Verdens bedste italienske kødsovs opskrift

4.8 fra 107 stemmer
Her får du opskriften på verdens bedste kødsovs, der meget gerne må simre nogle timer. Den rigtige italienske kødsovs med rødvin til pasta.
Gå til opskrift
italiensk kødsovs

Sangria

4.7 fra 54 stemmer
Sangria med rødvin, frugt og brandy er en sommerdrik som ingen anden. Her er masser af smag og flotte farver. Sådan laver du den selv.
Gå til opskrift
Sangria

Boeuf bourguignon - den bedste opskrift

4.8 fra 32 stemmer
Boeuf bourguignon er en fransk klassiker af en gryderet, der gør sig som dansk vintermad. En rigtig simreret med masser af oksekød og rødvin.
Gå til opskrift
billede med boeuf bourguignon

Chorizo i rødvin

5 fra 1 stemme
Chorizo i rødvin er en klassiker indenfor spansk tapas. På spansk hedder den enkle ret Chorizo al Vino Tinto, og den er fuld af smag.
Gå til opskrift
Chorizo i rødvin

Udbenet lammekølle med marinade og rødvinssauce

4.7 fra 3 stemmer
Udbenet lammekølle er lækkert lammekød, og her får du en opskrift på grillet lammekølle uden ben i rødvinsmarinade og med rødvinssauce til.
Gå til opskrift
udbenet lammekølle

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål

Billede af Allingetærte

Allingetærte med rabarber og creme

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her